-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 06

Rusijos ortodoksai švenčia Kristaus gimimo išvakares

Trečiadienį, sausio 6 dieną, Rusų ortodoksų bažnyčios tikintiesiems Kristaus gimimo išvakarės – Kūčios.
Rusijos ortodoksai švenčia Kristaus gimimo išvakares
Rusijos ortodoksai švenčia Kristaus gimimo išvakares / „Scanpix“ nuotr.

Bažnyčios statutas šią dieną numato itin griežtą pasninką: leidžiama valgyti tik maltus ir virtus kviečius arba ryžius.

Tokio pasninko laikomasi du kartus per metus – Kristaus gimimo išvakarėse ir Trijų karalių išvakarėse. Daugelis tikinčiųjų tą dieną, atėję iš rytinių pamaldų, susilaiko nuo maisto iki pirmosios žvaigždės pasirodymo.

Ji simbolizuoja žvaigždę, nušvitusią virš Betliejaus, gimus Išganytojui. Pagal Evangeliją, pamatę ją, Rytų išminčiai atėjo nusilenkti kūdikėliui Kristui ir atnešė Jam brangių dovanų.

Kūčių proga Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Kirilas trečiadienio rytą vadovavo liturgijai sostinės Novospasko vienuolyne, o pagrindinės Kalėdų pamaldos prasidės 22 val. Kristaus Išganytojo katedroje ir truks penkias valandas.

Pasak patriarcho, Betliejaus nakties įvykis pasiekia ir nūdienos gyvenimą, padeda mums pažvelgti jį kitokiu, kartais neįprastu ir netikėtu požiūriu.

„Tai, kas atrodė svarbiausia ir didžiausia, staiga pasirodo, kad yra mažai reikšminga ir greitai praeina, užleidžia vieta amžinosios Dievo tiesos didybei ir grožiui“, – sakė Kirilas.

Patriarchas apgailestavo, kad amžinosios Dievo tiesos, „kurios tik ir gali perkeisti mūsų gyvenimą, šiandien liaunasi buvusios idealais“ ir „jas atkakliai išstumia iš dabartinio žmogaus sąmonės moralinio neatsakingumo, egoizmo, vartotojiškumo, nuodėmės, kaip pagrindinės žmogaus egzistavimo problemos, neigimo propaganda“.

Iš viso iškilmingos pamaldos šią naktį vyks maždaug 800 sostinės ortodoksų šventovių ir 30 tūkst. rusų cerkvių visame pasaulyje – tiek parapijų šiandien turi Maskvos patriarchatas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius