-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viename produkte – ir vitaminas E, ir Omega 3 bei Omega 6 rūgštys

Senovėje tikėta, kad širdis yra pagrindinis žmogaus organas – ji lemia žmogaus protą, jausmus ir emocijas. Vėliau suprasta, kad visą tai lemia protas, tačiau širdis atlieka ne mažiau svarbią funkciją – rūpinasi, kad kūnas funkcionuotų. Tam širdis per parą susitraukia 100 tūkst. kartų. Kaip padėti šiam kūno „varikliui“ ir juo pasirūpinti?
Rapsų aliejus
Rapsų aliejus / 123rf.com

Lietuvos Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, nuo

širdies ir kraujagyslių ligos praėjusiais metais pražudė daugiau nei 23 tūkst. Lietuvos gyventojų (apie pusę visų žuvusių ar mirusių žmonių).

Nors siekdami teisingai maitintis sakome „ne“ riebiems ir kaloringiems produktams, vis tik tam tikros rūšies riebalai mūsų organizmui yra būtini. Medikai ir dietologai riebalus skirsto į geruosius ir bloguosius. Gerieji, tai visi „nesotūs“ riebalai – su maistu turime gauti polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų rūgščių. Jos tarsi degalai užtikrina, kad visos mūsų organizmo „dalys“ veiktų tvarkingai ir funkcionuotų. Iš riebalų rūgščių svarbiausios yra linolas (vadinamas Omega-6) ir alfa-linolenas (Omega-3).

Omega-3 ir Omega-6 padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Kaip nurodo Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, „įvairiose šalyse rekomenduojamas suvartoti omega-3 riebalų rūgščių kiekis skirtingas – nuo 0,5 iki 2 % bendro paros energijos poreikio. Tiriant įvairių riebalų suvartojimą buvo nustatyta, kad vyrų faktiškai suvartojamas alfa linoleno riebalų rūgščių kiekis svyruoja nuo 0,6 g per dieną (Prancūzija, Graikija) iki 2,5 g per dieną (Islandija), moterų – nuo 0,5 g per dieną (Prancūzija) iki 2,1 g per dieną (Danija).“

Kaip rašo biochemijos dr. Regina Budrionienė žurnale "Laboratorinė medicina", "svarbiausia ir seniausiai pripažinta vitamino E funkcija yra jo antioksidacinis veikimas. Veikdamas kaip antioksidatorius vitaminas E stabdo membranų lipidų bei kraujo lipoproteinų peroksidaciją. Nustatyta, kad vitaminas E mažina širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi Hp 2-2 genotipo pacientams, apsaugo nuo cukrinio diabeto komplikacijų ar bent sulėtina ju atsiradimą. Vitamino E įvairios formos vartojamos ir sergant lėtinėmis inkstu ligomis, steatohepatitu."

Kur rasti produktą, kuriame būtų visos minėtos medžiagos? "Rapsų aliejus pasižymi geriausiai subalansuotu Omega 3 ir Omega 6 rūgščių santykiu 1:3. Šių rūgščių žmogaus organizmas negamina ir gauna tik su maistu. . Omega-3 yra nepakeičiama, nes organizmas jos nepasigamina. Omega-6 gali padėti mažinti cholesterolio kiekį. Omega-6 gauname ir su kitais produktais, todėl labai svarbus yra omega-6 ir omega-3 balansas.Taigi rapsų aliejus mononesočiųjų ir polinesočiųjų rūgščių omega-9, omega-3 ir omega-6 šaltinis", rašoma tinklalapyje Oilrapeseed.eu. Rapsų, kaip ir dauguma kitų augalinių aliejų, aliejus yra ir nepamainomas vitamino E šaltinis.

Galite naudoti rapsų aliejų kepimui, gardinti juo salotas, košes, dėti į įvairius kepinius. Tik nepamirškite, kad kepimui labiau tinka rafinuotas rapsų aliejus, kurio aukšta degimo temperatūra, o salotoms geriausiai rinktis šalto spaudimo nerafinuotą rapsų aliejų. Kad galėtumėte savimi pasirūpinti, siūlome jums receptą su rapsų aliejumi, kurį pasigaminsite greitai ir nesunkiai.

g-blogas.lt nuotr./Vištiena su rozmarinu
g-blogas.lt nuotr./Vištiena su rozmarinu

Vištiena su rozmarinu

INGREDIENTAI

  • Vištienos krūtinėlė: 2 gabalėliai

  • Rapsų aliejus: 20 ml šlakelio

  • Rozmarinų: kelios šakelės

  • Česnakai: 1 skiltelė

  • Druska: 1 žiupsnelis

  • Juodieji pipirai: 1 žiupsnelis

  • Žiediniai kopūstai: 1 nedidelė galvutė

  • Sviestas: 200 g

KAIP GAMINTI

  1. Vištieną šiek tiek pamuškite, kad gabalėliai būtų plonesni, įtrinkite spaustu česnaku, druska bei pipirais.

  2. Dėkite į dubenį su rozmarinu, apšlakstykite aliejumi, viską išmaišykite, uždenkite maistine plėvele ir statykite į šaldytuvą bent 8 valandoms.

  3. Žiedinį kopūstą išskirstykite žiedeliais ir apie 10 minučių virkite pasūdytame vandenyje.

  4. Tuomet nuvarvinkite ir kepkite lydytame svieste apie 15 minučių arba kol gražiai apskrus. Pasūdykite pagal skonį.

  5. Keptuvėje gerai įkaitinkite šlakelį rapsų aliejaus, temperatūrą sumažinkite iki vidutinės ir kepkite vištieną, kartu su rozmarinu, kol abi pusės tolygiai paskrunda.

  6. Patiekiame su karštais žiediniais kopūstais ir, pavyzdžiui, bulvių koše.

  7. Pagaminsite per 45 min., neskaičiuojant marinavimo laiko.

Europos Sąjungos rapsų viešinimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius