-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alkoholio upės Lietuvoje: kepenų ciroze serga ir 12 metų vaikai

Piliečių iniciatyvinė grupė „Už blaivią“ pradėjo rinkti parašus dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo. Pataisomis siūloma visiškai uždrausti alkoholio reklamą, alkoholiu prekiauti tik specializuotose parduotuvėse, įtvirtinti nuostatą, kad svaigalus draudžiama parduoti jaunesniems nei 20 metų asmenims.
Alkoholis
Alkoholis / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

„Šios priemonės pirmiausiai palies vaikus. Jei nuo jų nepradėsime, mes ir vėl prisiauginsime alkoholikų, kuriuos reikės socialiai remti ir vežioti gydyti“, – LRT laidoje „Dėmesio centre“ teigė vienas iniciatyvinės grupės narių Aurelijus Veryga.

Ar siūlomos priemonės padės iš esmės išspręsti akoholizmo problemą Lietuvoje? Apie tai – pokalbis su iniciatyvinės grupės nariu, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku Ramūnu Karbauskiu ir Lietuvos sveikatos universiteto profesoriumi Aurelijumi Veryga.

– Pone Veryga, siūlymas prekiauti alkoholiu tik specializuotose parduotuvėse yra gana drastiškas, nes dabar bet kokiame prekybos centre ar mažose parduotuvėlėse galima įsigyti alkoholio. Ar jūs manote, kad tai nėra kraštutinis pasiūlymas?

- Tikrai nemanau. Tačiau mūsų visuomenėje, turinčioje labai daug bėdų dėl alkoholio vartojimo bet kuris mūsų pasiūlymas gali atrodyti kraštutinis, nes paliečia labai daug žmonių. Alkoholio kontrolės įstatymo pataisose ši ir kitos priemonės yra pasiūlytos neatsitiktinai. Jas jau daugybę metų siūlo Pasaulio sveikatos organizacija, yra daugybė įrodymų, kad jos efektyvios. Mums jų jau seniai reikėjo.

– Ką gali pakeisti specializuotos parduotuvės, jei alkoholis būtų parduodamas tik nuo 20 metų, ką jūs ir siūlote? Arba jei alkoholio būtų galima įsigyti tik parodžius asmens tapatybės dokumentą? Ar nemanote, kad Lietuvoje bus naujas vajus – vienos parduotuvės bus uždaromos, kitos atidaromos?

- Į specializuotą parduotuvę negalės užeiti nepilnamečiai, turėtų būti keliami reikalavimai ir tų parduotuvių darbuotojams. Pavyzdžiui, skandinavai moko tokių parduotuvių darbuotojus, kaip nekonfliktuojant nepraduoti alkoholio neblaiviam asmeniui arba paklausti amžiaus. Svarbiausia, kad parduodamo alkoholio nematys vaikai, nes dabar parduotuvėse jis kaip ant delno.

– Pone Karbauski, ką jūs manote? Juk įrengiant specializuotas parduotuves prekybininkai neišvengs didelių kaštų. Vienus skyrius reikės uždaryti, susirasti atskiras patalpas, mokėti nuomą ir panašiai. Juk tai verslo apsunkinimas?

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ramūnas Karbauskis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ramūnas Karbauskis

- Jei Lietuva iš tikrųjų būtų derėjusis su Europos Sąjunga o ne skubėjusi į ją įstoti bet kokiomis sąlygomis, mes galėjome kalbėti apie valstybės monopolį prekybai alkoholiu. Skandinavijoje visos specializuotos alkoholio parduotuvės priklauso valstybei. Ir netgi alkoholio antireklamą finansuoja tos pačios valstybės įmonės. Mums reikia žengti pirmą žingsnį ir po to mes galėtume kalbėti su ES, kad ir pas mus būtų kaip Skandinavijoje. Kitos logikos mūsų siūlymuose ir nėra.

Reikia mažinti alkoholio prieinamumą. Kad jis būtų parduodamas tik asmenims nuo 20 metų – mano siūlymas. Dabar 11-12 klasėje besimokantys moksleiviai gali legaliai įsigyti alkoholio. Tai nėra normalu. Per pastaruosius 10 metų net 20 kartų padaugėjo vaikų, kurie į ligonines atvežami komos ar prieškominės būsenos dėl apsinuodijimo alkoholiu. Situacija yra tragiška. Mes jau turime 12 metų vaikų, kurie serga kepenų ciroze. Tai faktas, kuris mūsų gydytojų jau nestebina.

– Bet ar mes netaikytume dvigubų standartų? 18 metų asmenys jau gali eiti į rinkimus, gali laisvai rinkti valdžią, spręsti savo likimą, gali tuoktis, tarnauti kariuomenėje. Mes jiems užkrauname daugybę pareigų, tačiau neparduodame butelio alaus?

Galėtume kalbėti apie diskriminaciją, jei alkoholis būtų privalomas ir žmogus be jo negalėtų tarnauti kariuomenėje arba tuoktis.

A.Veryga: Galėtume kalbėti apie diskriminaciją, jei alkoholis būtų privalomas ir žmogus be jo negalėtų tarnauti kariuomenėje arba tuoktis. Tačiau taip juk nėra. Be to, nuo žmogaus amžiaus labai priklauso tikimybė tapti priklausomu. Yra atlikti tyrimai, kurie aiškiai parodė: jei žmogus pradėjo vartoti alkoholį būdamas 20-21 metų ir vyresnis, tikimybė, kad jis taps alkoholiku yra tik 10 procentų.

– Ar nemanote, kad jūsų keliamus tikslus galėtų  pasiekti labai paprastas dalykas, kurio nesiūlote – tai yra privalomas asmens dokumento tikrinimas perkant alkoholį? Asmens dokumentą privalėtų pateikti visi be išimties.

R.Karbauskis: Kartoju, kad šiandien moksleivis, besimokydamas 11 klasėje, gali legaliai nusipirkti alkoholio ir nupirkti jo draugams. Taip susiklostė, kad mokyklas baigia 19 metų mokiniai. Tai būtina įvertinti. Man neseniai teko lankytis vienoje mokykloje. 1-5 klasių moksleivių klausiau, kiek jų yra pabandę alkoholio. Rankas pakėlė apie 30 procentų vaikų. Mokyklos direktorius buvo apstulbęs.  

Vyrauja labai keista nuostata – maždaug pusė tėvų yra nusiteikę mokyti savo vaikus gerti. Patys perka, patys duoda ir su tuo taikstosi.

A.Veryga: Man taip pat tenka dažnai bendrauti ir su tėvais, ir su mokytojais. Vyrauja labai keista nuostata – maždaug pusė tėvų yra nusiteikę mokyti savo vaikus gerti. Patys perka, patys duoda ir su tuo taikstosi. Amžiaus vėlinimas žmonėms duoda psichologinį barjerą, supratimą, kad paragauti alkoholio reikėtų kuo vėliau. Mes nesame naivūs ir suprantame, kad ši priemonė 100 procentų problemos nepanaikins.  Net ir asmens dokumento reikalavimas to neišspręstų. Turi būti priemonių kompleksas. Be to, reikia kalbėti ir apie parduodančiųjų svaigalus nepilnamečiams atsakomybę, apie alkoholio akcizus, jo įperkamumą.

– Kodėl jūs savo siūlymuose akcentuojate tris dalykus: alkoholio reklamos draudimą, specializuotas parduotuves ir amžiaus vėlinimą?

R.Karbauskis: Tyrimai rodo, kad alkoholio reklama neveikia vyresnio amžiaus žmonių. Ji veikia tik vaikus ir jaunimą, reklamos kūrėjai tą žino. Pavyzdžiui, rodoma, kaip grūdas beriamas į dirvą, o iš jo išauga baltas degtinės butelis. Ar to reikia suaugusiam žmogui? Tikrai ne. O vaikai į tai žiūri kaip į animacinį filmą.

– Bet ar tai netaps tik epizodiniu pataisymu, kuris iš esmės problemų nesprendžia? O jų yra daug. Kad ir tai, kad grynojo alkoholio kiekis skirtinguose gėrimuose yra apmokestinamas skirtingai, nors, logiškai mąstant, apmokestinimas turėtų būti vienodas? Arba baudos už alkoholio pardavimą nepilnamečiams. Nustačius tam tikro dydžio baudas, prekybininkai patys sukurs sistemas ir griežtai tikrins visus perkančius alkoholį. Būdų yra daugiau, negu jūs siūlote.

Juozo Dapšausko nuotr./Aurelijus Veryga
Juozo Dapšausko nuotr./Aurelijus Veryga

A.Veryga: Bėda, kad vos pradėjus diskutuoti apie kokią nors priemonę, visada atsiranda argumentų, kad ji esą neveiks ir reikia kitų priemonių. Niekas nesiginčys, kad reikia padaryti ir tai, ką jūs išvardinote. Bet reikia nuo kažko pradėti. Mūsų siūlomos priemonės pirmiausiai apsaugotų vaikus. Jei nuo jų nepradėsime, mes ir vėl prisiauginsime alkoholikų, kuriuos reikės socialiai remti, vežioti gydyti.

Taip, mūsų siūlomos priemonės gali pasirodyti skausmingos suaugusiam geriančiam žmogui. Suaugę žmonės turi labai daug bėdų ir jas perduoda vaikams. Pirmiausia reikia stengtis neužauginti geriančios kartos.

– Jūs turbūt ne kartą esantę girdėję argumentų, jog normalūs žmonės neturi kentėti dėl to, kad Lietuvoje daug girtuoklių?

Ką reiškia kentėti? Jei aš nesu alkoholikas ir netrokštu tuojau pat išgerti, man jokio nepatogumo nebus.

A. Veryga: Ką reiškia kentėti? Jei aš nesu alkoholikas ir netrokštu tuojau pat išgerti, man jokio nepatogumo nebus. Švedai ir norvegai nuolat klausinėja savo gyventojų, ar jiems patinka valstybės monopolis alkoholiui. Ir sulaukia teigiamo atsakymo. Visuomenės palaikymas yra didžiulis. Žmonės nueina į parduotuves tam tikru laiku, ten saugu, yra pasirinkimas. Niekas pirkti nedraudžia, tačiau tam yra laikas ir vieta.

– Pone Karbauski, reikia surinkti 50 tūkstančių piliečių parašų, tačiau jūsų ambicija turbūt kur kas didesnė? Kiek ketinate surinkti parašų?

- Mes nekeliame sau uždavinio surinkti 150 ar 200 tūkstančių. Žinome, kad labai daug žmonių pasirašys, nes jie supranta problemos aktualumą. Sieksime sukurti tinklą, kad kuo daugiau žmonių galėtų pasirašyti ir Seimo nariai žinotų, kad jų rinkėjams šis klausimas aktualus. Šios kadencijos Seimas dar turės galimybę priimti įstatymo projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius