-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Braškės – vasarinis sveikatos užtaisas

Mėgstate braškes? Pasirodo, šios uogos yra antros pagal populiarumą tarp visų vaisių. Pirmoje vietoje, žinoma, yra obuoliai.
Braškės
Braškės / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Deja, daugelis žmonių net nežino, kad braškės yra nepaprastai sveikos žmogaus organizmui, todėl tinklalapyje mnn.com garsūs maisto specialistai apžvelgė šių vasaros gėrybių maistingumo faktus.

Daugelis braškių mylėtojų žino, kad šiose uogose gausu vitamino C. Tiesą sakant 8 vidutinio dydžio braškėse yra net 150 proc. dienai rekomenduojamos vitamino C normos, tai tikrai daug vitamino C, turint omenyje tai, kad suvartosite vos 50 kalorijų. Negana to, braškėse gausu ir geležies, viename puodelyje šių uogų, yra 3 gramai geležies.

Braškės naudingos žmogaus kaulams ir hormonams

Jeigu nerimaujate dėl savo kaulų sveikatos, pasistenkite kuo dažniau valgyti braškes. Šiose uogose yra daug magnio, kuris gyvybiškai svarbus siekiant išlaikyti sveiką kaulų struktūrą, absorbuojant kalcį ir netgi palaikant hormonų pusiausvyrą.

Prieš dvejus metus Ohajo valstijoje esančiame Vėžinių ligų centre buvo atliktas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad tam tikros braškių rūšys užkerta kelią kai kurių vėžio formų vystymuisi graužikams.

Maino universitete dėstantis Davidas Handley tikina, kad braškėse esantis kalis taip pat nepaprastai naudingas žmogaus organizmui.  

„Valgyti braškes itin patartina senyvo amžiaus žmonėms, kadangi jų organizmas iš kitų vaisių labai sunkiai pasisavina kalį, kuris yra būtinas kaulų masei palaikyti“, – mnn.com tinklalapiui atskleidė D.Handley.

Aštuoniose vidutinio dydžio braškėse yra 240 miligramų kalio, tai yra 7 proc. dienai rekomenduojamos normos.

Braškės gali apsaugoti nuo vėžio?

Mokslininkų manymu, yra įrodymų, kad gali. Prieš dvejus metus Ohajo valstijoje esančiame Vėžinių ligų centre buvo atliktas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad tam tikros braškių rūšys užkerta kelią kai kurių vėžio formų vystymuisi graužikams.

Šio tyrimo rezultatai įrodė, kad neverta leisti daug pinigų įvairioms egzotinėms uogoms, kuriose yra tiek pat su vėžiu kovojančių naudingųjų medžiagų kaip ir braškėse.

„Kol kas dar nėra aišku, ar egzotinės uogos yra efektyvesnės kovojant su vėžiu, nei daug pigesnės uogos, pavyzdžiui, mėlynės, braškės ar avietės“, – tikino minėtą tyrimą atlikęs mokslininkas dr. Gary Stoneris.

Braškės gerina atmintį

Harvardo mokslininkų teigimu, dažnai braškes valgantys žmonės turi geresnę atmintį. Leidinyje „Annals of Neurology“ publikuoto tyrimo išvadose nurodoma, kad uogos – taip pat ir braškės – padeda iki 2,5 metų atitolinti kognityvinės atminties sutrikimus senatvėje.

Kaip skiriasi natūraliai ir dirbtinai užaugintų braškių maistingumas?

Anot Maino universiteto profesoriaus D.Handley, yra kiek subtilių skirtumų.

„Daugelis tyrimų yra gan kontroversiški. Vienuose tyrimuose nurodoma, kad dirbtinai užaugintose braškėse yra daugiau kalio, kituose tyrimuose tuo tarpu tvirtinama, kad natūraliai užaugintose braškėse yra daugiau cinko“, – tikina D.Handley, dar pridurdamas, kad labai sunku kontroliuoti tyrimus, kuriuose analizuojami dirbtinai ir natūraliai užaugintų braškių maistingumo skirtumai.

„Ne visi tyrimus atliekantys mokslininkai naudoja tas pačias braškes, o juk ir tyrimų metodai dažnai labai skiriasi“, – atskleidžia D.Handley.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius