-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diabetas – liga, kurios dienotvarkei paklūsta tūkstančiai lietuvių

Daug kam mintis apie būtinybę griežtai laikytis tam tikrų mitybos reikalavimų, negalėjimą žengti tolesnio žingsnio be būtinų medikamentų gali pasirodyti gąsdinanti – ypač šiandien, kai, regis, esame priversti taikytis prie spartaus gyvenimo tempo.
Diabeto diena
Diabetas

Vis dėlto vienam iš vienuolikos pasaulio gyventojų su maistu gaunamų angliavandenių skaičiavimas, nuolatinė mitybos kontrolė, reikiamo gliukozės kiekio kraujyje palaikymas ir reguliarių vaistų injekcijų bei vizitų pas gydytojus planavimas yra kasdienybė.

Diabetas – ne tik viena labiausiai paplitusių ligų išsivysčiusiame pasaulyje, bet ir bene daugiausiai savikontrolės ir disciplinos iš sergančiųjų reikalaujantis susirgimas. Be to, nepaisant augančio šios ligos sergamumo, sergantiesiems diabetu vis dar tenka susidurti ir su kai kuriais visuomenėje paplitusiais stereotipais ir klaidingais vertinimais.

Diabeto diktuojamas ritmas kainoja ir laiko, ir nervų

Skaičiuojama, kad Lietuvoje I ir II tipo diabetu iš viso serga apie 116,9 tūkst. žmonių. Vienas jų – Aušra, 26 metų mergina, kurios pageidavimu tikrasis vardas pakeistas. Aušra diabetu susirgo būdama ketverių. Merginos teigimu, liga jau seniai tapo neatsiejama jos gyvenimo dalimi, o kitiems išskirtiniais atrodantys gyvenimo įpročiai – jos kasdiene rutina. Nepaisant to, Aušra pripažįsta – nors su diabetu išmokstama susitaikyti, kasdienio gyvenimo liga tikrai nepalengvina.

„Planavimas, mąstymas į priekį, nuolatinis skaičiavimas ir reguliarus gliukozės kiekio kraujyje tikrinimas reikalauja papildomų laiko ir psichologinių resursų, bet apie tai paprastai tiesiog negalvoji. Man, turinčiai tokį didelį ligos „stažą“, netgi būtų sunkoka įsivaizduoti gyvenimą be šios rutinos“, – pasakoja Aušra.

Merginai vaikystėje diagnozuotas I tipo diabetas, kuris dažniau užklumpa jaunus žmones ir vaikus. Priešingai negu II tipo diabeto, ligos formos, kuria serga Aušra, simptomų nepastebėti praktiškai neįmanoma: staigus ir žymus svorio kritimas, dažnas šlapinimasis, nuolatinis nuovargis, troškulys ir alkio jausmas greitai atveda prie gydytojo kabineto durų. Šio tipo diabetui gydyti nuo pat pradžių prireikia insulino injekcijų ir griežtos mitybos kontrolės. I tipo diabetas šiandien sudaro maždaug dešimtadalį visų diabetinių susirgimų.

Susiduria su klaidingu visuomenės požiūriu

„Kartais tikrai nustebina žmonių nežinojimas, įsitikinimas, kad cukrinį diabetą sukelia per didelis saldumynų, cukraus vartojimas, nors iš tiesų tai visiškai nesusiję – ypač I tipo diabeto atveju. Diabetą sukelia angliavandenių apytakos sutrikimai, kurie lemia gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą arba sumažėjimą. Pastebiu, kad su liga nesusidūrę žmonės nelabai žino ir skiria skirtingas diabeto formas. Mano, kad bet koks diabetas – tai tik vyresnio amžiaus ar viršsvorį turinčių žmonių problema, nors iš tikrųjų susirgti gali ir vaikai, paaugliai, netgi kūdikiai. Anksčiau gana dažnai susidurdavau su klaidingais žmonių įsitikinimais ir iš jo kylančiais vertinimais, tačiau, reikia pripažinti, kad pastaruoju metu jų pasitaiko rečiau. Galbūt visuomenė gauna daugiau informacijos, labiau domisi, tampa sąmoningesnė? Tikrai to viliuosi“, – sako Aušra.

Pašnekovė pasakoja, kad nors aplinkiniai dažnai nė nenutuokia apie jos ligą, tačiau anksčiau ji net ir darbindamasi nerimaudavo galinti dėl savo susirgimo susilaukti neigiamo vertinimo ir negauti norimos darbo vietos. Mergina sako vertinanti privatumą, todėl ir dabar nėra linkusi visiems skelbti apie savo ligą. Ji linkusi atvirauti tik su artimais žmonėm.

Ne tik nepatogumai, bet ir papildomos išlaidos

Kas du mėnesius Aušrai tenka apsilankyti vaistinėse ir įsigyti diagnostinių juostelių gliukozės kiekiui kraujyje matuoti, kas tris mėnesius – insulino. Prieš tai kaskart būtini vizitai pas gydytojus, kurie išrašo receptus kompensuojamiesiems vaistams. Nors išlaidas insulinui sergantiesiems kompensuoja valstybė, tačiau šiam vaistui taikomos priemokos, kurias turi susimokėti patys ligoniai.

Vaistinių tinklo BENU direktorės Rasos Marcinkevičienės teigimu, klientų, ateinančių įsigyti insulino skaičius auga kasmet. Praėjusiais metais Lietuvoje insulino nupirkta už daugiau nei 15 mln. eurų, o iš viso parduota apie 440 tūkst. pakuočių – tai net 9% daugiau nei 2014 metais. Iš viso insulino ir kitų diabetui gydyti skirtų vaistų pardavimai Lietuvoje daugiau nei 24 mln. eurų.

„BENU vaistinė“ jau antrus metus yra sumažinusi priemokas vaistams nuo diabeto. Šiemet bendrovė nusprendė visai panaikinti priemokas leidžiamiesiems vaistams, naudojamiems sergant cukriniu diabetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius