-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausias prizas – pakvietimas į 2015 m. diabeto stovyklą

2013 m. visame pasaulyje cukriniu diabetu sirgo 382 milijonai žmonių. Prognozuojama, jog 2035 m. šia liga sirgs 592 milijonai žmonių. Diabetas yra viena iš dažniausių vaikų lėtinių ligų. Juo gali susirgti įvairaus amžiaus vaikai, netgi kūdikiai.
Diabeto stovyklos dalyviai
Diabeto stovyklos dalyviai

Normalaus kūno svorio vaikai ir jaunuoliai dažniausiai suserga I tipo cukriniu diabetu. Pastaraisiais metais daugėja antsvorį turinčių vaikų – jiems nustatomas II tipo diabetas. Rečiausiai diagnozuojamas MODY diabetas, kurį sukelia genas, trukdantis įsisavinti insuliną.  2013m. pasaulyje diabetu sirgo apie 497 100 vaikų, 1 tipo diabetas  nustatytas 79 000 vaikų (kasdien susirgdavo beveik 200 vaikų). Svarbu išmokti valdyti šią ligą.

Susirgus cukriniu diabetu (ypač keletą pirmųjų metų) labai svarbus aplinkinių palaikymas ir supratimas, patarimai ir padrąsinimai. Dažnas paklausia kaip įprasti kasdien po keletą kartų matuotis gliukozės kiekį kraujyje, švirkštis insuliną ir skaičiuoti angliavandenius maiste taip, kad tai netrukdytų aktyviai gyventi, bendrauti, sportuoti.

Diabeto stovykla
Diabeto stovykla

Diabeto stovykla yra ta vieta, kur mokomasi savarankiškumo, sulaukiama palaikymo ir supratimo, suteikiama optimizmo ir vilties. Būtent čia ilgiau sergantys jaunuoliai gali pasidalinti patirtimi su „naujokais“, o diabetu sergantys vadovai tampa sektinais pavyzdžiais ne vienam stovyklautojui. Diabeto stovyklos idėją jau 24 metus iš eilės puoselėja ir kasmet sėkmingai įgyvendina LSMU Endokrinologijos klinikos administratorius gydytojas endokrinologas Vladimiras Petrenko. Daugiau nei prieš 20 metų JAV stovyklose įgyta patirtis ir noras padėti diabetu sergantiems paaugliams skatina gydytoją tokias stovyklas organizuoti ir mūsų šalyje. Gyd. V. Petrenko entuziazmo dėka rugpjūčio pradžioje jau 24-tą kartą cukriniu diabetu sergantiems paaugliams buvo sudaryta galimybė aktyviai pailsėti diabeto stovykloje.

Rugpjūčio 1-9 dienomis Jonavos rajone Rukloje „Atgaiva Tau“ patalpose stovyklavo 40 cukriniu diabetu sergančių  jaunuolių iš visos Lietuvos. Kad stovyklautojai saugiai ir įdomiai praleistų laiką,  gyd. V. Petrenko ir Lietuvos jaunimo diabeto asociacijos prezidentas E. Geriksas stovyklą pradeda planuoti dar žiemą: renkama patyrusių medikų ir vadovų komanda, sudaroma originali programa. Visa LSMU Endokrinologijos klinika palaiko diabeto stovyklos idėją: klinikos vadovė profesorė R. Verkauskienė kasmet atvyksta į stovyklos atidarymą pasveikinti stovyklautojų, o gydytojai endokrinologai ir slaugytojos diabetologės visada dirba stovykloje.  Šiemet stovyklautojai aplankė Kristaus Prisikėlimo bažnyčią Kaune. Pasaulio diabeto dienos proga lapkričio 14d. ši šventovė simboliškai buvo apšviesta mėlyna šviesa, reiškiančią visų vienybę kovoje su diabetu. Atvykę į Kauną stovyklautojai apsilankė Čiurlionio muziejuje, grožėjosi Kauno panorama, pasikėlė Aleksoto ir Žaliakalnio funikulieriais.

Šiemet užsiėmimų metu tarp stovyklautojų užvirė tikri debatai –  ar diabetas yra liga ar gyvenimo būdas, jaunuoliai pasakojo su kokiais sunkumais susidūrė, dalijosi patirtimi kaip tuos sunkumus išsprendė. Prižiūrimi vadovų ir medikų komandos stovyklautojai kas dieną mankštinosi gamtoje, sportavo sporto salėje, plaukiojo baseine, šoko diskotekoje. Jaunuoliai išbandė save nuotykių parko „Lokės pėda“ trasose, o po „Maudynių Gonge“ visi jautėsi pailsėję, nes gongų garsai sumažina nuovargį ir stresą. Stovyklautojai kūrė vaidmenis spektakliuose, galynėjosi proto mūšiuose, demonstravo talentus, grojo, dainavo, piešė ir kartu mokėsi geriau valdyti diabetą. O kai stovyklautojai už aktyvumą buvo apdovanojami, paaiškėjo, kad labiausiai geidžiamas prizas – pakvietimas į 2015m. stovyklą.

Diabeto stovykla
Diabeto stovykla

Stovyklos organizatorius V. Petrenko nestokoja originalių idėjų. Viena tokių idėjų – „plankingas“. Tai žaidimas, kai gulima žemyn veidu, priglaudus rankas prie kūno, kuo neįprastesnėje vietoje (žaidimas buvo sugalvotas 1997 metais Anglijoje). Kuo daugiau žmonių dalyvauja – tuo geriau, o nuotraukos – žaidimo dalis. Ši pramoga taip patiko stovyklautojams, kad jau tapo tradicija. Stovyklautojai su nekantrumu laukia kokių naujų kompozicijų stovykloje sukurs gydytojas. Šiemet  buvo sukurtos dvi kompozicijos: išdėliotas skaičius 24, nes tai – 24–ji stovykla ir euro simbolis, nes sekančiais metais Lietuvoje bus įvesti eurai.  Gyd. V. Petrenko fotoaparatas yra užfiksavęs ne vieną įspūdingą akimirką. Beveik per ketvirtį amžiaus surinktas neįkainojamas nuotraukų archyvas, į albumus sugulė istoriniai kadrai, atspindintys stovyklautojų gyvenimą nuo 1990 m. iki šių dienų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius