Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gydymą rankomis prilygina stebuklui – išgydė kaklo ir juosmens skausmą

Kelerius metus kaklo skausmą kentęs 31-erių Edvinas varstė gydytojų duris ieškodamas pagalbos, tačiau dažniausias jų siūlomas sprendimas buvo tik skausmą malšinantys vaistai. Pabodus juos vartoti, vyras nusprendė išbandyti netradicinę terapiją ir nustebo – gydymas rankomis daro stebuklus.
Kaklo skausmas
Kaklo skausmas / „Fotolia“ nuotr.

Programuotoju dirbantis vyras pasakojo, kad mažai fizinio aktyvumo reikalaujantis darbas galėjo tapti viena kaklo skausmo priežasčių. „Kaklo skausmai kartodavosi reguliariai, maždaug kas dvi savaites. Vis kreipdavausi į gydytojus, tačiau jų išrašyti vaistai padėdavo tik trumpam ir skausmas vėl sugrįždavo. Supratau, kad turiu ieškoti kitos išeities, nes tiek vaistų visą gyvenimą vartoti nenorėjau, be to, skausmas trukdė ir dirbti, ir vairuoti, ir turiningai leisti laisvalaikį. Kai reikėjo pasukti galvą, sukdavausi visu kūnu. Tiesiog jaučiausi suvaržytas“, pasakojo Edvinas.

Gydymo poveikį pajuto iš karto

Edvinas nusprendė pagalbos ieškoti Medicinos diagnostikos ir gydymo centre, esančiame V. Grybo gatvėje Vilniuje. Išklausęs paciento nusiskundimus kineziterapeutas Audrius Šalavėjus įvertino Edvino kūno raumenų funkciją, ar ji nesutrikusi, atliko ortopedinius kaklo testus. „Kineziterapeutas man rekomendavo „Mulligan“ gydymo metodą, nors apie jį anksčiau nebuvau girdėjęs. Pasitikėjau gydytoju, todėl nedvejodamas sutikau. Po šios terapijos gerokai sumažėjo kaklo skausmas“, džiaugėsi rezultatais pašnekovas ir pridūrė, kad gailisi, jog anksčiau vartojo daug vaistų ir neieškojo kitų kaklo skausmo gydymo būdų. „Jei būčiau žinojęs, kad yra toks efektyvus gydymas, būčiau nedelsęs. Atrodo, mistika, kad gydymas rankomis gali taip padėti, tačiau būtent tai ir išlaisvino mane nuo ilgai besitęsusio skausmo“, sakė Edvinas.

„Kai Edvinas pirmą kartą apsilankė pas mane, skundėsi kaklo maudimu ir pasikartojančiu skausmu. Edvinui atlikau biomechaninius tyrimus, kurių metu buvo analizuojama judesio kontrolė – kaip juda paciento slanksteliai, kai atliekami tam tikri judesiai. Neurologiniai testai buvo neigiami. Tai reiškė, kad spaudimo į nervą nėra, tačiau pacientui sukant kaklą į dešinę, buvo jaučiamas diskomfortas ir skausmas apatinėje kaklo dalyje. Atlikęs papildomus tyrimus aptikau 7 kaklo slankstelio dešinės pusės stuburo slankstelio sąnario nejudrą. Pritaikėme „Mulligan“ gydymo metodiką su judesiu ir po poros judesių skausmas ir diskomfortas sumažėjo, o pacientas galėjo lengviau pasukti kaklą į dešinę pusę“, pasakojo kineziterapeutas A. Šalavėjus.

Geriau besijaučiantis Edvinas pas kineziterapeutą vėl apsilankė po dviejų savaičių, grįžęs iš atostogų. Jis teigė, kad savijauta daug geresnė, jaučia tik švelnų raumenų tempimą. Tačiau šį kartą pacientas pasiguodė juosmens skausmu. „Įvertinę Edvino būklę nustatėme, kad juosmenyje esantis slankstelis juda per daug, nėra stabilus, todėl juntamas stiprus skausmas. Buvo sudaryta speciali pratimų programa, kad slankstelį stabilizuotų raumenys“,pasakojo apie gydymo procesą kineziterapeutas A. Šalavėjus.

Trečio vizito metu Edvinas vis dar jautė minimalų diskomfortą kakle ir juosmens skausmą. Dar kartą buvo pritaikytas „Mulligan“ gydymo metodas. Po jo diskomfortas išnyko. Tolesnis vizitas suplanuotas po mėnesio, kad būtų patikrinta, kaip jaučiasi Edvinas, ir skirti sunkesni namuose atliekami pratimai.

Pritaikyta pasaulyje pripažinta terapija

Nuolat savo žinias gilinantis ir kvalifikaciją tobulinantis kineziterapeutas A. Šalavėjus pacientui pritaikė pasaulyje pripažintą „Mulligan“ gydymo metodiką. A. Šalavėjaus teigimu, šios technikos pagrindinis principas – jeigu žmogus jaučia skausmą judėdamas, jam atliekama tam tikra mobilizacija (vieno sąnario paviršius stumiamas kito sąnario link). Surandama patogiausia sąnario padėtis, kuri užfiksuojama rankomis, tuomet vėl atliekamas skausmą provokuojantis judesys. „Nuo pirmos sekundės skausmas judant gerokai sumažėja arba visai išnyksta. Judesys kartojamas 3–5 kartus. Rezultatas – 50 procentų sumažėjęs skausmas, padidėjusi judesio amplitudė ir, žinoma, laimingesnis pacientas. Taip jautėsi ir Edvinas po pirmojo vizito, kurio metu buvo taikoma „Mulligan“ gydymo technika.

Kineziterapeuto A. Šalavėjaus teigimu, ši metodika netradicinė ir kur kas efektyvesnė, palyginti su kitomis Lietuvoje esančiomis metodikomis, nes gydymas atliekamas kartu su judesiu, paciento raumenys, raiščiai ir sausgyslės iš karto prisitaiko prie naujos sąnario padėties, tad po poros judesių žmogus jau gali judėti, nebereikia daryti papildomų pratimų ar tempimų, kurie privalomi po manualinės terapijos. „Sąnario fiksacijos dažniausiai atliekamos nykščio pagalvėle, todėl ši technika nekelia diskomforto ar skausmo“, teigė kineziterapeutas ir pridūrė, kad ši metodika unikali, nes galima gydyti labai daug sutrikimų nuo kojos pirštų iki kaklo skausmo ar rankos pirštų tirpimo, tarpslankstelinių diskų išvaržas, kelio meniskų skausmus. Pagrindinis principas – jeigu jaučiate skausmą judėdami, ši technika jums gali padėti.

Pajutę skausmą neskubėkite gydytis vaistais. Tik nustatyta tikroji skausmo priežastis ir individualus gydymas užtikrins gerą savijautą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius