Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalėdinė dovana – šalto spaudimo augalinio aliejaus buteliukas

Artėjant Kalėdoms, nepalieka ramybėje įkyrus klausimas – ką šiemet dovanoti artimiesiems? Kavos puodeliai nuobodu, išmanieji telefonai per brangu, o imbierinių sausainių jau visi atsivalgė darbuose ar mokykloje. Nustebsite, tačiau puikia dovana gali tapti tai, ką dažniau siejame su virtuve, nei su Kalėdomis – šalto spaudimo augalinio aliejaus buteliukas.
Aliejus
Aliejus / Užsakovo nuotr.

Pateikiame penkias priežastis, kodėl būtent toks aliejus yra naudinga ir originali, nors ir visai nebrangi dovana.

1. Jis naudingas sveikatai. Visi dar nuo vaikystės pamena, kad žuvų taukus gerti yra itin sveika – kasdien po šaukštą ir negriebs jokios ligos. Žymiai mažiau žmonių žino, jog iš kuklių lietuviškų linų sėklų šaltai spaustas sėmenų aliejus turi dvigubai daugiau naudingosios omega-3 polinesočiosios rūgšties, nei populiarieji žuvų taukai.

Ištirta, jog šalto spaudimo sėmenų aliejus padeda kovoti su nutukimu, stiprina nervų sistemą, padeda užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms. Pastebėta, kad žmonės, kasdien išgeriantys po du šaukštus sėmenų aliejaus, sumažina cholesterolio kiekį kraujyje beveik penktadaliu. Apie šio produkto naudą teigiamai atsiliepia ir tokie visame pasaulyje žinomi dietologai, kaip Dinas Ornišas ir Robertas Atkinsas. Gydytojas dr. Jonas Adomavičius vienoje iš savo knygų „Kvieslys sveikaton“ šaltai spaustą linų sėmenų aliejų vadina Lietuvos skystuoju auksu.

2. Jis puoselėja grožį. Oda ir plaukai – vieni svarbiausių grožio akcentų. Juk blizgantys, sunkūs plaukai atrodo daug geriau už sulūžinėjusius ir nutriušusius. Būtent žiemos metu temperatūrų skirtumai ir saulės trūkumas lemia, kad odai ir plaukams prireikia papildomos priežiūros.

Šaltai spaustas linų sėmenų aliejus padeda sausai odai, maitina nagus ir aplink juos esančią odą, atkuria plaukų drėgmės balansą. Pavyzdžiui, kovojant su suskeldėjusiais plaukų galiukais, pakanka įtrinti plaukus nedideliu kiekiu sėmenų aliejaus maždaug pusvalandį prieš plovimą. Prieš pat plaunant plaukai ir galvos oda dar pamasažuojami, kad aliejus labiau įsigertų, o tuomet galva plaunama kaip įprastai. Šią procedūrą patariama kartoti kas kelias savaites.

3. Tai – lietuviška prekė. Šiais globalizmo laikais vis populiariau tampa pirkti ir dovanoti vietoje užaugintus, pagamintus produktus. Ekologijos ir natūralumo mylėtoją labiau nustebins ir pradžiugins šalto spaudimo aliejaus buteliukas, nei prekybos centre nupirktas šokoladas ar vyno butelis.

Užsakovo nuotr./Linų aliejus
Užsakovo nuotr./Linų aliejus

Visuomet verčiau rinktis Lietuvoje spaustą sėmenų aliejų. Prancūzijos mokslininkų ištirta, jog kuo šiauriau auginami linai, tuo jų aliejus vertingesnis. Mūsų šalis patenka į tą klimato juostą, kurioje užauga aukščiausios kokybės linų sėmenys.

„Šakiuose įsikūrusi įmonė „Aletovis“ šaltuoju spaudimo būdu gamina labai aukštos kokybės sėmenų aliejų, kuris tikrai gali konkuruoti su įvežtiniais“ – lietuvišką produktą komentuoja doc. dr. Dainora Gruzdienė.

4. Lengva išsirinkti kokybišką produktą. Labai apmaudu, kai paaiškėja, kad nupirkta dovana yra prastos kokybės – nejauku ir dovanojančiam, ir dovaną gavusiam. Pirkdami šalto spaudimo linų sėmenų aliejų pirmiausia įsitikinkite, kad jis laikomas vėsiai (0 – +5C°) nepermatomame, tamsaus stiklo butelyje. Aliejaus neturi veikti karštis ar tiesioginiai saulės spinduliai, nes jų poveikyje jis genda.

„UAB „Aletovis“ spaustas sėmenų aliejus yra pakankamai ilgaamžis – laikant 0 – +5C° , t.y. šaldytuve, jis išlieka šviežias pusę metų , bet atsukus kamštelį sunaudoti patariama per 4–5 savaites“ – sako įmonės „Aletovis“ gamybos vadovas Arūnas Jakaitis.

5. Galima pasirinkti kelių rūšių. Bendrovėje „Aletovis“ šaltai spaudžiamas ne tik sėmenų, bet ir rapsų aliejus, kuris yra itin tinkamas mūsų klimato zonos gyventojams.

Mitybos specialistai akcentuoja, kad šiauriečiams optimalu, kai gaunamų omega–3 ir omega–6 naudingųjų polinesočiųjų rūgščių santykis yra 1:2. Būtent toks jų santykis yra šaltai spaustame lietuviškame rapsų aliejuje.

Užsakovo nuotr./Rapsų aliejus
Užsakovo nuotr./Rapsų aliejus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius