-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medus gali atstoti energinius gėrimus?

Energijos žmogaus organizmas gali pagaminti įvairiais būdais, bet geriausias ir greičiausias energijos šaltinis yra medus. Taip teigia Vilniaus universiteto (VU) Onkologijos instituto fitoterapeutas Juozas Ruolia. Anot jo, organizmą medus aprūpina energija per 15 minučių ir yra veiksmingesnis už energinius gėrimus.
Bitės
Bitės / Fotolia nuotr.

„Mūsų vaikai, paaugliai, jaunuoliai vartoja visokius redbulius, bet tai yra prievartiniai nervinės ląstelės impulsų suaktyvintojai, kurie [...] išsekina nervinę ląstelę. Esu matęs daug jaunuolių, kurie,  išgėrę redbulio, valandą ar dvi laksto kaip ereliukai, o paskui sėdi burna atverta, seilės teka – lyg narkotikų pavartoję. Nervinė ląstelė būna išsekusi“, – sako J.Ruolia.

Savo ruožtu fitoterapeutas, medicinos mokslų daktaras Juozas Vasiliauskas įspėja, kad medaus taip pat nereikėtų persivalgyti. Suaugusiam žmogui rekomenduojama dozė – 60–100 g per parą, o vaikui – ne daugiau kaip 30 g. „Taip pat medus vartojamas ne ilgiau kaip mėnesį ar du 3–4 kartus per dieną“, – sako fitoterapeutas, medicinos mokslų daktaras Juozas Vasiliauskas.

Skirtingos rūšys – skirtingoms ligoms gydyti

Nuo seno medus vartojamas ne tik maistui, bet ir kaip alternatyvi priemonė žaizdoms ir įvairioms ligoms gydyti. Liaudies medicinos žinovai sako, kad nuo medaus rūšies priklauso, kokios naudos jis gali duoti. Liepų medus labiau tiks peršalus, kai skauda gerklę, vargina bronchitas. O viržių medus padės gydyti inkstus, šlapimo pūslės, prostatos ligas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bitė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bitė

Esu matęs daug jaunuolių, kurie,  išgėrę redbulio, valandą ar dvi laksto kaip ereliukai, o paskui sėdi burna atverta, seilės teka – lyg narkotikų pavartoję. Nervinė ląstelė būna išsekusi.

J.Vasiliauskas sako, kad virškinimo sistemai tinka obelų medus. Labai geras ir aviečių medus (tuo metu žydi ir šaltekšniai), todėl šis medus yra malonaus kvapo ir skonio, gydo kosulį, gerina kraujotaką, skatina prakaitavimą.

Pasak J.Vasiliausko, nors liepų medus laikomas geriausiu, negalima pamiršti grikių medaus: „Jis tamsiai geltonas, aštraus kvapo ir skonio. Jame daug geležies, baltymų, todėl rekomenduojamas esant mažakraujystei, kai trapios kraujagyslės, nedidelėmis dozėmis jį gali vartoti ir diabetikai.“

Viržių medų fitoterapeutas rekomenduoja tiems, kurių silpni inkstai ir šlapimo pūslė. O rapsų medų, kuriame yra aliejaus, vertina pirtininkai. „Medumi išsitrinkite visą kūną, išsivanokite ir nusiplaukite. Tokia procedūra gerai veikia energetiškai, jaunina“, – pataria jis.

Svarbiausia – nepersivalgyti

J.Vasiliauskas primena, kad medaus savybės priklauso nuo augalų sudėties. Bet svarbiausia, kad meduje yra daug angliavandenių, fruktozės, gliukozės, sacharozės, maltozės, mineralų, vitaminų. 

Fotolia nuotr./Medus gydo visas ligas
Fotolia nuotr./Medus gydo visas ligas

„Žinoma, medaus reikia nepersivalgyti, geriausia suvartoti 60–100 g per parą. O vaikams nereikia daugiau kaip 30 g. Taip pat medus vartojamas ne ilgiau kaip mėnesį ar du 3–4 kartus per dieną“, – aiškina J.Vasiliauskas.

Esame įpratę, kad medus dažniau vartojamas šaltuoju metu laiku, kai peršąlame, kosime, skauda gerklę. Tačiau, kadangi medus turi daug veikliųjų medžiagų, fitorepeutas pataria prisiminti medų kamuojant anginai, bronchitui, bronchinei astmai, kepenų ir inkstų ligoms ir daugybei kitų susirgimų. Taip pat galima gydyti nudegimus, valyti pūliuojančias žaizdas, nes medus turi ir antiseptinių savybių.

Medaus reikia nepersivalgyti, geriausia suvartoti 60–100 g per parą. O vaikams nereikia daugiau kaip 30 g. Taip pat medus vartojamas ne ilgiau kaip mėnesį ar du 3–4 kartus per dieną.

Tiems, kurie serga astma, J.Vasiliauskas siūlo inhaliacijas: „Prasidėjus astmos priepuoliui, sumaišykite vienodą medaus ir vandens su actu kiekį. Indelį su šiuo mišiniu įstatykite į didesnį indą su verdančiu vandeniu ir bent 60 kartų įkvėpkite garų.“

Kai kamuoja skrandžio rūgštys, docento teigimu, padės medus su šaltu vandeniu. O jei rūgšties trūksta, medų reikia maišyti su šiltu vandeniu. Sergantieji skrandžio opalige medų taip pat turėtų ištirpinti šiltame vandenyje.

Beje, medus ypač tinka pablogėjus atminčiai, dirbant įtemptą protinį darbą, kamuojant nemigai, naktiniams raumenų traukuliams, sako J.Vasiliauskas: „Jei esate vyresnio amžiaus ir pabudę naktį nebegalite užmigti, suvalgykite 1–3 arbatinius šaukštus medaus, užgerkite šiltu vandeniu arba šiltu pienu. Medus nervų sistemą ne slopina, o ramina.“

Fotolia nuotr./Medus
Fotolia nuotr./Medus

Vertingi ir kiti bičių produktai

Kai kurie žmonės mėgsta medų valgyti su koriu. J.Vasiliauskas tam labai pritaria ir sako, kad, sergant sloga, sinusitu, sinusų uždegimu, medų su koriu reikia čiulpti 4–6 kartus per dieną. O sunkiai sergant – net 20 kartų. „Noriu atkreipti dėmesį, kad medus su koriais puikiai tinka aterosklerozės profilaktikai. Kramtykite po arbatinį šaukštelį kartą ar du per dieną apie du mėnesius“, – kalba jis.

Vaistinėse galima įsigyti ir bičių produktų: žiedadulkių, duonelės, pikio. „Žiedadulkes galima vartoti ir onkologiniams ligoniams, sportuojantiems, sveikstantiesiems po sunkių ligų ir traumų. Jos stiprina organizmą, tinka aterosklerozės profilaktikai, kai yra radiacinė aplinka“, – vardija specialistas. Žiedadulkės taip pat tinka sergant hepatitu, virškinamojo trakto, prostatos ligomis, esant impotencijai, klimakteriniu periodu, kankinant depresijai ar žmogui skundžiantis energijos, jėgų stoka.

Pikis, aiškina J.Vasiliauskas, yra skausmą malšinanti priemonė, turi antibakterinių, antivirusinių savybių, stiprina imuninę sistemą, stimuliuoja regeneracines organizmo funkcijas. „Pikis, kitaip nei antibiotikai, nesunaikina žarnyno gerosios floros, – pabrėžia jis. – Liaudyje pikiu gydo žaizdas, opas, skatina tulžies išsiskyrimą, šlapimo gamybą.“

Žinoma, kaip ir kiekvienas vaistas, ne visiems tinka ir medus. Pavyzdžiui, būti atsargūs turėtų ir alergiški žmonės. Kai medžiagų daug, yra neaišku, kurios veikia alergiškai, todėl pirmiausia reikia paragauti, primena fitoterapeutas: „Jei jaučiate arba žinote, kuriems augalams esate alergiški, pabandykite išsiaiškinti, ar bitės medų rinko arčiau alergizuojančių augalų, ar toliau. Tačiau alergiškiems žmonėms medaus vartoti nereikėtų.“

Vartojant medų, galima alerginė reakcija dėl produkte esančių žiedadulkių ir bičių baltymų. Jei norite įsitikinti, ar kuri nors vaistažolė, produktas ar vaistas jums nesukels alerginės reakcijos, iš pradžių juo įtrinkite vidinę lūpos dalį. Atsiradęs paraudimas ar pūslelės ir bus įrodymas, kad esate tam produktui alergiškas.

Fotolia nuotr./Bičių produktai
Fotolia nuotr./Bičių produktai

J.Ruolia: vartokite iš vakaro, ryte geriau mąstysite

Vilniaus universiteto (VU) Onkologijos instituto fitoterapeutas J.Ruolia sako, kad meduje yra beveik visi natūralios erdvinės sandaros vitaminai. „Jis turi makroelementų, mikroelementų, gražią gliukozės, fruktozės ir sacharozės kompoziciją“, – aiškina specialistas, medų skiriantis tiems žmonėms, kuriems trūksta molekulinio energijos šaltinio: gliukozės, gliukogeno mitochondrijose, „fabrikuose“, gaminančiuose audinių ir organų energiją.

J.Ruolia sako, kad energiniu požiūriu geriausias medaus vartojimo būdas – 1–2 šaukštus medaus ištirpinti mėgstamoje arbatoje (pavyzdžiui, melisų, ramunėlių, medetkų, mėtų ar kitų augalų) ir išgerti ją prieš miegą. „Ryte [...] gerai mąstysime, gerai veiks analitinis, diferencinis mąstymas, moksleiviui seksis įsisavinti žinias, studentui – laikyti egzaminus, o darbuotojui – dirbti savo darbą. Bedirbantiems žmonėms reikia energijos“, – pažymi specialistas.

Medus tinka visų ligų profilaktikai, vartojamas visų ligų metu, padeda pasveikti, apsaugo, kad liga nepasikartotų, be to, yra puikus energijos šaltinis.

Energija pasigamina ir iš raumenų aminorūgščių, riebalinių rūgščių, krakmolo gliukozės, bet pats geriausias, greičiausias būdas ir energijos šaltinis, anot J.Ruolios, yra medus. „Per penkiolika minučių medus aprūpina organizmą energija. [...] Iš raumenų aminorūgščių, iš riebalinių rūgščių per 2–3 valandas“, – aiškina specialistas.

Fitoterapeutas sako, kad medų naudinga vartoti ir sveikam, ir varginam ligos. Medus tinka visų ligų profilaktikai, vartojamas visų ligų metu, padeda pasveikti, apsaugo, kad liga nepasikartotų, be to, kaip minėta, yra puikus energijos šaltinis.

„Mūsų vaikai, paaugliai, jaunuoliai vartoja visokius redbulius, bet tai yra prievartiniai nervinės ląstelės impulsų suaktyvintojai, kurie [...] išsekina nervinę ląstelę. Esu matęs daug jaunuolių, kurie, išgėrę redbulio, valandą ar dvi laksto kaip ereliukai, o paskui sėdi burna atverta, seilės teka – lyg narkotikų pavartoję. Nervinė ląstelė būna išsekusi“, – sako J.Ruolia. Pervargusiems studentams jis rekomenduoja vartoti eleuterokoką su medumi. Per porą savaičių esą įmanoma pasiekti atstatomojo, reabilitacinio rezultato.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bitininkas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bitininkas

Padeda ir onkologiniams ligoniams

Medus rekomenduojamas ir sergantiems piktybinėmis ligomis. Būdamas molekulių, baltymų, riebalų, angliavandenių, mikroelementų bei makroelementų ir jų kompozicijų žinovas, J.Ruolia stebisi, iš kur sklinda kalbos esą onkologiniam ligoniui negalima angliavandenių energijos.

„Integracinė onkologija, pagrindinis šio dešimtmečio vadovėlis, parašytas Kanados ir Amerikos mokslininkų, kaip tik ragina vartoti greitai įsisavinamus angliavandenius, kad įgytume gerą imunitetą, gerą antioksidacinį statusą, detoksikuojantį statusą, gerą virškinimą, gerą nervų sistemos darbą... Žinoma, tam dar būtinas selenas, nes taip pat kuruoja dešimt fermentų. Jei tuose organuose pakankamai energijos, vėžinei ląstelei nebus sąlygų nei daugintis“, – tikina J.Ruolia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius