-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nėštumas ir gimdymas: kas normalu, o kada jau – aliarmas?

Atsakingas ruošimasis tėvystei ir motinystei aktualus ne tik moterims, bet ir vyrams. Tuo galima įsitikinti lankantis specialiose paskaitose, ketvirtadieniais vykstančiose Vilniaus gimdymo namuose. Į paskaitas suguža apie 100 laukimo džiaugsmu gyvenančių žmonių, apie 30–40 proc. jų sudaro vyrai.
Tėvystės kursai
Tėvystės kursai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kartais jie į paskaitas ateina net be savo moterų: patys rodo iniciatyvą, registruojasi, rašo laiškus, skambina, užduoda klausimų“, – pasakoja penkerius metus paskaitas būsimiems tėvams skaitanti gydytoja rezidentė Rūta Liutkevičienė.

Ji džiaugiasi, kad Lietuvoje vis labiau suprantama, kad kūdikio laukimas – ne moters, bet poros reikalas. Todėl vis aktyviau įsitraukia ir vyrai. Paskaitos jiems padeda suvokti, kas vyksta moters organizme nėštumo metu, kaip keičiasi hormonai, emocinė būklė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tėvystės kursai
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tėvystės kursus veda R.Liutkevičienė.

„Nėštumo metu moteris būna emociškai nestabili. Tai – normalus nėštumo požymis“, – aiškina R.Liutkevičienė.

Išklausę paskaitų ciklą vyrai esą geriau supranta moterų būklę ir padeda joms tai ištverti: „O tai turi įtakos šeimos gerovei.“

Nėščiosioms rūpi du dalykai

Trijų paskaitų ciklo „Gimties stebuklas“ dalyviai supažindinami su visais nėštumo etapais: devyniais laukimo mėnesiais, gimdymu ir pirmosiomis savaitėmis po jo.

Nėštumo metu moteris būna emociškai nestabili. Tai – normalus nėštumo požymis.

R.Liutkevičienę vis dar stebina, kad nėščiąsias dažniausiai domina tik gimdymas, tiksliau, keli su juo susiję dalykai: kiek kainuoja mokama palata, be to, kaip atliekama ir kiek efektyvi epidūrinė nejautra.

Tačiau tai, pasak R.Liutkevičienės, tikrai nėra esminiai gimdymo momentai.

„Juk gimdymu niekas nesibaigia, o tik prasideda: žindymo rūpesčiai, klausimai, bemiegės naktys. Maža to, labai svarbu kuo daugiau žinoti ir apie patį nėštumo periodą. Moterims atrodo: esu nėščia – ir viskas tuo pasakyta. Lyg tai būtų savaime suprantama. Tačiau labai svarbu mokėti taisyklingai skaičiuoti vaisiaus judesius, žinoti, į kokius požymius atkreipti dėmesį. Kartais dėl menko informuotumo moterys nesureaguoja į labai svarbius simptomus. Kai atvyksta pas gydytojus, būna per vėlu – vaisius žuvęs gimdoje“, – liūdnus atvejus, kurių būtų galima išvengti, pamini gydytoja.

Įspėjimas: būkite budrios

Į pirmąją ciklo „Gimties stebuklas“  paskaitą specialistė rekomenduoja ateiti vos gavus nėščiosios kortelę, o pirmą kartą ginekologo apžiūrai atvykti netrukus po to, kai nėštumo testas parodo teigiamą rezultatą.     

„Ginekologas turi patvirtinti nėštumo faktą ir nustatyti, ar jis gimdoje. Būna, kad moterys pas specialistą atvyksta dėl skausmų ir paaiškėja, kad yra negimdinis nėštumas, kuris vystosi kiaušintakyje. Tai gali sukelti pavojų moters sveikatai“, – aiškina R.Liutkevičienė.

Pirmoje ciklo paskaitoje kalbama apie nėščiosios organizmo pokyčius, medicininius tyrimus, kurie turi būti atliekami, ir panašiai: „Kalbame apie tai, kas yra normalu, o kas – jau aliarmas. Noriu įspėti moteris, kad jos būtų budresnės.“

Reikia ne bijoti, o ruoštis

Nors daugiausiai klausytojų sulaukia paskaita apie gimdymą, R.Liutkevičienė pabrėžia, kad visos trys yra vienodai svarbios.  

„Labai svarbus moters psichoemocinis pasirengimas: noras žindyti mažylį krūtimi turi būti natūralus ir nuoširdus jau nėštumo metu. Skatiname moteris žindyti, nors šiais laikais tai tampa nebemadinga dėl kūno kulto, noro išsaugoti gražesnę krūtinę, krūtų implantų ir t.t.“, – pasakoja gydytoja.

Ji sako: gimdymo reikia laukti, jam ruoštis ir domėtis, o ne jo bijoti.

Skatiname moteris žindyti, nors šiais laikais tai tampa nebemadinga dėl kūno kulto, noro išsaugoti gražesnę krūtinę, krūtų implantų.

„Moterys mintyse susidaro gimdymo planą, yra įsitikinusios, kad pagimdys natūraliai, tačiau neįvertina rizikos. Net jei moteris gerai jaučiasi nėštumo metu, net jei viskas sklandu gimdymo pradžioje, visada išlieka tikimybė būti išvežtai Cezario pjūvio operacijai. Todėl paskaitų metu kalbu apie indikacijas planiniam ir ekstriniam Cezario pjūviui“, – aiškina R.Liutkevičienė.

Ji pataria nėščiosioms nesivadovauti kitų moterų asmenine patirtimi ir nepasitikėti internetiniuose forumuose pateikiama informacija.

„Ten labai daug nuogirdų ir emocijų. Rekomenduoju tai, kas mokslu pagrįsta. Jei kas nors neaišku, ateik į paskaitas arba apsilankyk bibliotekoje, pavartyk akušerijos vadovėlį“, – siūlo R.Liutkevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius