-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norinčios gimdyti namuose moterys grasina Lietuvai byla Europos žmogaus teisių teisme

Į judėjimą „Gimimas LT“ susibūrusios mamos grasina, kad Lietuvai gali tekti aiškintis Europos žmogaus teisių teisme, jei artimiausiu metu nebus priimti įstatymai, įteisinantys moters galimybę esant nekomplikuotam nėštumui planuotai gimdyti namuose ir sulaukti būtinos medicininės pagalbos. Tuo tarpu Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kol kas nėra linkusi ne tik teikti įstatymų projektus, numatančius gimdymą namuose, bet ir atmetė grupės „Gimimas LT“ siūlymą šiuo klausimu suburti darbo grupę.
Nėščia moteris, rankose laikanti skirtingų spalvų vaikiškus batukus
Nėščia moteris, rankose laikanti skirtingų spalvų vaikiškus batukus / Fotolia nuotr.

„Mes kreipėmės į Sveikatos apsaugos ministeriją prašydami sudaryti darbo grupę gimdymo ne ligoninėje reglamentavimo klausimams spręsti. (...) Liepos pradžioje mes sulaukėme SAM atsakymo, kuriame jie visiškai aiškiai užkerta visus kelius diskusijai ir atsisako sukurti darbo grupę. Mes manome, kad toks sprendimas yra nedemokratiškas ir neprofesionalus“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė iniciatyvos „Gimimas LT“ atstovė, Prieraišiosios tėvystės centro direktorė.

Šiuo metu Lietuvoje gimdyti namuose nėra draudžiama, tačiau Lietuvos medikams profesionalams padėti gimdyvei namuose yra draudžiama.

Tokiu draudimu, anot teisininkės Elenos Kosaitės-Čypienės, Lietuva pažeidžia Tarptautinę žmogaus teisių ir laisvių konvenciją.

Taip teigdama teisininkė rėmėsi pastaruoju metu Europos žmogaus teisių teisme išnagrinėta byla, kai teismas nusprendė, kad žmogaus teisės apibrėžia ir teisę pasirinkti gimdymo vietą, todėl valstybė negali tam nustatyti draudimų.

„Čekija, Kroatija, Bulgarija yra jau skundus teismui įteikusios arba jau ruošia. Ar Lietuva irgi norime pagarsėti tarptautinėje bendruomenėje kaip valstybė sąmoningai negerbianti žmogaus teisių?“ – retoriškai klausė MRU lektorė Elena Kosaitė-Čypienė.

Pasak jos, gimdymas namuose yra reglamentuotas daugelyje pasaulio valstybių, o iš ES šalių gimdymo namuose nereglamentuoja tik Čekija, Kroatija, Bulgarija, Vengrija ir Lietuva. Lenkija ir Latvija neseniai priėmė gimdymą namuose reglamentuojančius įstatymus, Estija tai daro šiuo metu.

„Gimimas LT“ atstovė V.Pilipauskaitė-Butkienė pažymėjo, kad gausybė tyrimų parodė, kad gimdydama namuose moteris jaučiasi ramiau, jai prireikia mažiau medicininių intervencijų, vaistų.

Be to, gimdymas namuose valstybėms kainuoja kur kas pigiau nei ligoninėse, o įteisinus gimdymą namuose galėtų kurtis ir maži privatūs gimdymo namai.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Lietuvos akušerių ginekologų draugijos prezidentė Daiva Vaitkienė teigė, kad gydytojai visuomet geriau jausis dirbdami ligoninėse, o ne namuose, tačiau tikino nestojanti piestu prieš žmonių grupės interesą pasirinkti, kaip jiems geriau.

„Mes nei už, nei prieš patį procesą. Mes, kaip gydytojai, žinoma, labiausiai norėtume, kad moterys gimdytų gimdymo namuose ir tai labai savanaudiškas mūsų noras, nes gydyti toje vietoje, kur esi pripratęs ir turi visas pajėgas, yra lengviausia. (...) Tačiau jokiu būdu nemanome, kad turėtų būti neatsižvelgiama kad ir į mažos žmonių grupės interesus, juolab kai nėra įrodymų, kad ta praktika žalinga. Jei būtų įrodymų, kad praktika yra absoliučiai žalinga, tada būtume prieš“, – pažymėjo gydytoja.

Ji pabrėžė, kad gydytojams daugiausia nerimo kelia galimos „komplikacijos lygioje vietoje“ ir galima atsakomybė už kilusias problemas. 

Pasak jos, gimdymai namuose gali būti priimami tik itin išsamiai informavus gimdyves apie net ir labai retas galimas komplikacijas.

Gydytoja pažymėjo, kad ligoninėse gimdančios moterys neabejotinai greičiau sulauktų medikų pagalbos, jei gimdymas komplikuotųsi, todėl gimdyti namuose, gydytojos akimis, rizikinga.

Tuo tarpu biomedicinos srities mokslininkė Rūta Aldonytė pareiškė, kad gimdyti namuose kur kas saugiau nei ligoninėje, kur siaučia infekcijos, medikai klysta, o psichologinė aplinka prasta. Ji pažymėjo, kad nėra skaičiuojama, kiek atvejų pasitaiko, kai ligoninėse nuskausminimo procedūros ar Cezario pjūvio operacijos teikiamos bereikalingai.

Primename, kad dar balandžio mėnesį Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys pareiškė neigiamai vertinantis kai kurių mamų apsisprendimą gimdyti namuose, kur jos negali tikėtis jokios profesionalios medikų pagalbos.

„Mano nuomonė yra neigiama, ir kategoriškai neigiama. (...) Aš, pavyzdžiui, nežinau tokios pagrįstos pasaulinės praktikos, kur būtų teisės aktais pagrįstas reglamentavimas, bet žinau, kad šiandien yra baudžiamųjų bylų, kur apsišaukėliai priiminėja gimdymus namuose, miršta naujagimiai arba gimdyvės patiria sunkius sveikatos sužalojimus. Šiandien dėl to vyksta ikiteisminiai tyrimai", – tuomet sakė R. Šukys.

Jis teigė, kad pasaulis seka vadinamuoju šveicarišku modeliu, kai gimdančioms moterims gydymo įstaigose suteikiama visą įmanoma pagalba ir suteikiamos kuo labiau namus primenančios gyvenimo sąlygos.

Tačiau organizacija „Gimimas LT“ pažymi, kad Šveicarijoje gimdymas namuose yra įteisintas ir valstybė apmoka tokio naujagimio priėmimą. 

Išsamesnę nuomonę apie gimdymą namuose SAM ketina pristatyti trečiadienio popietę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius