-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nušąla tie, kurių jautrumas sumažėjęs: išgėrę, sergantys diabetu ar nervų ligomis

Vis dažniau pasirodo pranešimų apie nušalusius galūnes arba mirtinai sušalusius žmones. Nors dauguma jų – benamiai, tarp nušalusiųjų pasitaiko ir žmonių, kurie, rodos, šiltai apsirengę, turi šildomus namus, šilto maisto. Kodėl taip nutinka, kad ne visi jaučia, jog šąla?
Peršalimas
Peršalimas / Photos.com

LSMUL Kauno klinikų Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos vadovas Rytis Rimdeika pabrėžia, kad žmonės nėra vienodi. Kai kurie, ypač sergantys tam tikromis ligomis, pavyzdžiui, diabetu, nervų ligomis, turi sumažintą jautrumą.

„Būtent silpniau jaučiantys žmonės dažniausiai ir nušąla, jeigu nekalbame apie benamius. O jei ir kalbame, tai dažniau benamiai nušąla tada, kai yra išgėrę. Alkoholis sumažina jautrumą“, – pasakoja medikas.

R.Rimdeika teigia, kad ir pats šaltis mažina jautrumą. Žmonės iš pradžių jaučia, kad jiems šalta, o vėliau gali ir nebejausti.

Nušalimų priežastys – labai įvairios: žmonės avi netinkamą avalynę, užsideda netinkamas pirštines, kepures. Pavyzdžiui, ausys gali ne visiškai nušalti, bet gali atsirasti pūslių. Pučiant vėjui gali atsirasti ne tik nušalimų, bet ir nužvarbimų.

Anot mediko, nušalimas nėra labai greitai gydomas ir apskritai sunku ką nors padaryti. Svarbiausia grįžus iš lauko sušilti, bet nereikia staigiai šildyti nušalusių audinių.

„Nušalimas atsiranda dėl sutrikusios kraujotakos: spazmuojamos kraujagyslės, į nušalusią vietą nepriplūsta kraujo, ir jeigu staigiai atšildysime audinius, o kraujagyslės dar bus nepasiruošusios tiekti kraujo, bus bėdos“, – perspėja Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos vadovas.

Neretai žmonės susivokia, kad nušalo, tik po kelių dienų, kai audiniai pradeda mėlynuoti ar juoduoti. Medikas įspėja, kad jei žmonės pabūna šaltoje aplinkoje ir nujaučia, jog galėjo pašalti, o tos vietos, kurias įtaria pašalę, yra ne tokios jautrios, pakeitusios spalvą ar atsiranda pūslių, reikia kreiptis į medikus.

Akivaizdu, kad galima nušalti ir esant aukštesnei temperatūrai nei daugelis mano.

„Manyčiau, kad pirmųjų nušalimų gali atsirasti net ir esant keliems laipsniams šilumos arba kai temperatūra – nulinė. Esame šiltakraujai biologiniai gyviai, kurie gyvena esant įprastai temperatūrai – daugiau nei 27 laipsnių. Sumažėjus temperatūrai, t.y. esant mažiau nei 18 laipsnių, mūsų organizme įsijungia apsauginiai procesai, kurie neleidžia vykti kai kurioms medžiagų apykaitos reakcijoms“, – pasakoja R.Rimdeika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius