Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Paprastas testas, kuris gali įspėti apie Alzheimerio ligą

Alzheimerio liga sergantys žmonės savo tapatybės dalis renka iš atskirų fragmentų ir mato iškreiptą vaizdą. Ši sudėtinga ir progresuojanti liga dažniausiai glūdi žmoguje 20 ar net 30 metų iki pirmųjų simptomų.
Smegenys
Smegenys / Photos.com nuotr.

Alzheimeris yra trečia mirtingumo priežastis po onkologinių ir širdies ligų. Lietuvoje tokių ligonių, manoma, yra nuo 16 tūkst. iki 30 tūkst., bet didžioji dalis žmonių net nežino sergantys šia liga.

Alzheimerio liga prasideda sunkiai pastebimu, bet vėliau progresuojančiu atminties sutrikimu.

Mokslininkai ištobulino testą, kuris padės nustatyti, ar jums gresia Alzheimerio liga. Testas sudarytas iš 12 klausimų ir trunka iki 15 minučių. Pirma dalis skirta atskleisti, kaip dirba kalbos ir suvokimo funkcijos. Ant popieriaus lapo reikia parašyti 12 skirtingų gyvūnų pavadinimų. Jei neparašėte 12 gyvūnų, neišsigąskite, kad sergate Alzheimerio liga, bet verta kreiptis į medikus.

Antra užduotis skirta patikrinti smegenų dalį, atsakingą už jutiminę informaciją, ją atliekant reikia nukopijuoti kubą pagal pateiktą piešinį. Trečia užduotis tikrina, kaip akys ir pirštai geba dirbti kartu. Kita užduotis – nupiešti laikrodį su ciferblatu.

Kaip galite sumažinti Alzheimerio riziką – Alvydo Unikausko patarimai LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius