-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojus, vaikų tykantis namuose

Pastaraisiais metais (2014-2015) į gydymo įstaigas kasmet atvežama apie 1000 apsinuodijusių vaikų. Dažniausiai apie pusė jų apsinuodija vaistais. Pats rizikingiausias vaikų amžius – nuo vienerių iki ketverių ar penkerių metų. Tokio amžiaus vaikai dažniausiai tyrinėja pasaulį, viską čiupinėja ir ragauja. Ir vaikams ūgtelėjus pavojus nedingsta – sulaukę „niolikos“ jie mėgina paragauti kitokio skysčio, tik jau tyčia – kasmet apie 350 vaikų apsinuodija alkoholiu. Trečioje vietoje pagal apsinuodijimų dažnumą – įvairios narkotinės medžiagos.
Vaistai
Vaistai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pavojingiausi – vaistai nuo nemigos ir aukšto kraujospūdžio

Sveikatos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro apsinuodijimų

informacijos biuro vedėja, toksikologė Laima Gruzdytė teigia, jog jei buitinė chemija laikoma žemiau nei 1,5 metro aukštyje, galite būti tikri, jog anksčiau ar vėliau vaikas ją suras.

Vaistai – taip pat labai dažna vaikų apsinuodijimo priežastis. L.Gruzdytė ramina, jog vaikai dažniausiai prisivalgo kasdien vartojamų maisto papildų ar vitaminų, kurie nėra labai pavojingi.

„Vaikai pasičiumpa kvepiančias, skanias, spalvotas tabletes – vitaminus ar homeopatinius vaistus. Taip pat jie gali išgerti per daug gydančio saldaus sirupo, kurio didesnis kiekis gali būti labai pavojingas“, – pasakojo pašnekovė.

Vis tik pavojingiau, jei mažylis atranda tėvų vaistus, ypač raminamuosius ar migdomuosius. Taip pat labai pavojingi vaistai kraujospūdžiui mažinti ar kitaip veikiantys širdies darbą, psichiką.

„Kartais tik apčiulpti tabletę užtenka, kad įvyktų rimtas apsinuodijimas, arba netgi ištiktų mirtis. Todėl bent jau širdies ir kraujagyslių sistemą veikiančius vaistus tėvai ir visi artimieji turėtų pasidėti taip, kad vaikas iki jų jokiais būdais neprisikrapštytų“, – sakė Apsinuodijimų informacijos biuro vedėja.

Kaip elgtis jei vaikas kažką prarijo?

Specialistė teigia, jog jei jau įvyko taip, kad mažas vaikas prarijo toksinį skystį ar medžiagą, pirmoji pagalba būtų nuraminti vaiką ir duoti jam atsigerti. Geriausia pagirdyti paprastu vandeniu, tik ne per daug: maždaug 4–5 mililitrus vienam kilogramui vaiko kūno masės. Taigi, 10 kilogramų sveriančiam vaikui užtektų išgerti 50 mililitrų vandens.

„Kai kuriais atvejais, pasikonsultavus su specialistu, galima duoti vaikui gerti tai, ką jis mėgsta, ką dažniausiai geria: sulčių ar pieno“, – sakė L. Gruzdytė. Toksikologai griežtai nerekomenduoja mėginti patiems namų sąlygomis plauti skrandį ar vimdyti vaiką. Gali būti, jog taip elgdamiesi pridarysite dar daugiau žalos, pavyzdžiui, jei vaikas yra prarijęs rūgščių, šarmų ar muilų, šios medžiagos gali pažeisti stemplę, ryklę ir plaučius.

Mažą vaiką priversti išsivemti nėra taip paprasta. L.Gruzdytė teigė susidūrusi su atveju, kai tėvai vaiką bandė išvimdyti apie dvi valandas, tačiau to padaryti nepavyko.

„Verčiau jau paskambinkite į Apsinuodijimų informacijos biurą ar savo gydytojui, pasiteiraukite, kaip elgtis. Dažnai vaikų apsinuodijimai būna nepavojingi, tiesiog reikia būti namuose ir stebėti organizmo reakcijas. Tačiau pasitaiko ir atvejų, kai, atrodo, nieko baisaus nenutiko, na, vaikas apčiulpė kažkokią tabletę, tačiau esant mažai kūno masei kartais užtenka ir tiek“, – perspėjo L.Gruzdytė.

Stipriai apsinuodijęs vaikas dažniausiai gabenamas į ligoninę ir ten situaciją vertina vaikų pediatrai arba intensyvios terapijos gydytojai.

„Apsinuodijimas – tokia būklė, kai reikia suteikti pagalbą kuo greičiau ir kuo tikslesnę. Kartais užtenka pasitarti su specialistu, kad būtų aišku, ar reikia kviesti greitąją pagalbą, ar užteks imtis tam tikrų veiksmų namuose“, – kalbėjo pašnekovė.

Nuodingų sėklų gavo mokykloje

Dar vienas apsinuodijimo šaltinis, apie kurį net nepagalvotume – augalai. Dalis jų yra nuodingi, o vaikus masina ryškios uogos ar sėklos. Per praėjusius metus 19 vaikų buvo gydyti ligoninėse dėl apsinuodijimo augalais.

L.Gruzdytė prisimena neįprastą atvejį, kai paauglė mokykloje iš kažkur gavo ir sukramtė ricinmedžio sėklą. Literatūroje rašoma, jog 10 tokių sėklyčių būtų mirtinas kiekis suaugusiam vyrui. „Jei ji būtų ją tiesiog prarijusi – jokio poveikio nebūtų. Tačiau kadangi ji prakando šią sėklą, apsinuodijoir teko paauglę vežti į gydymo įstaigą. Žinoma, viskas baigėsi gerai, tačiau ilgokai stebėjomės, iš kur ji mokykloje gavo tokių sėklų“, – sako specialistė.

Dažnesnis atvejis – kai vaikai prisivalgo kukmedžio uogų. Kukmedis – toksiškas augalas, laimei, jo uogų minkštimas yra mažiau nuodingas, nei kitos augalo dalys.

Vaikams paaugus prasideda apsinuodijimai alkoholiu ir narkotinėmis medžiagomis – nuodytis tokiomis medžiagomis paaugliai pradeda nuo maždaug 12–13 metų.

Vaistus reikėtų netgi užrakinti

Specialistė pataria tėvams įvairias kenksmingas medžiagas laikyti aukštai, o vaistus – netgi rakinamoje spintelėje.

„Įvairūs rišimai – laikinas dalykas. Vaikai dažniausiai, jeigu pasistengia, gali atrišti įvairiausius mazgus. Buitinė chemija gaminama su specialiais kamšteliais, tačiau tai neapsaugo nuo pavojaus – tokiu būdu tiesiog laimima šiek tiek laiko, kol vaikas išsiaiškins, kaip tokio tipo kamštelį atsukti“, – perspėjo toksikologė.

Valant namus, kai šalia yra vaikas, rekomenduojama valiklius ir ploviklius statyti aukščiau. Netgi išmetant tuščią ploviklio buteliuką rekomenduojama jį gerai išplauti – tam atvejui, jei mažylis jį rastų tarp šiukšlių.

L.Gruzdytė taip pat pritarė nuomonei, jog nuo apsinuodijimo dalinai galėtų apsaugoti ekologiški, iš natūralių medžiagų pagaminti valikliai – jie yra mažiau toksiški.

Vilniaus miesto visuomenės sveikatos biuro naujienas rasite ir „Facebook“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius