Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsitęsęs nėštumas – grėsmė ir vaikui, ir gimdyvei

Lietuvos medikai įsitikinę, kad Kembridžo hercogienės Catherine Middleton gimdymas prasidėjo visiškai laiku – kūdikis gims nepernešiotas.
Gimdymas
Gimdymas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Moters nėštumas vidutiniškai trunka 9 mėnesius – 40 savaičių. Tačiau naujagimis, pasaulį išvydęs nuo 37-os nėštumo savaitės, jau laikomas išnešiotu. Jei gimdymas neprasideda nustatytą datą, jo neskubama skatinti medikamentais – visiškai normalu vaisių nešioti ir 41 savaitę.

Pernešiojimas nustatomas tada, kai nėštumas perkopia 41 savaitės ir 3 dienų ribą, o gimdymas vis dar neprasideda.

Vilniaus gimdymo namų direktorė doc. dr. Kornelija Mačiulienė atkreipė dėmesį, kad pernešiojimas gali turėti neigiamų pasekmių ir vaisiui, ir nėščiajai.

Pernešiojimas nustatomas tada, kai nėštumas perkopia 41 savaitės ir 3 dienų ribą, o gimdymas vis dar neprasideda.

„Leidžiama, kad nėštumas truktų 41 savaitę ir tris dienas. Tačiau jau nuo 41 savaitės moters būklė turi būti intensyviai stebima stacionare: du kartus per dieną matuojami vaisiaus širdies tonai, skaičiuojami judesiai, atliekami specialūs vaisiaus galvutės tyrimai: pernešiojimo atveju ji yra kietesnė nei normaliai išnešioto vaisiaus“, – portalui 15min.lt pasakojo K.Mačiulienė.

Be to, fiksuojamas vaisiaus vandenų mažėjimas, o tai lemia, kad vaisiaus judesiai nėščiajai tampa skausmingi, ji skundžiasi negalinti išsimiegoti naktimis, nes prasideda gimdos susitraukimai – vadinamieji paruošiamieji sąrėmiai, kurie į tikrus taip ir neišvirsta, gimdos kaklelis neatsidaro ir gimdymas neprasideda.

Pagal išvardytus požymius gimdyvę prižiūrintys medikai sprendžia, kada būtina pradėti gimdymą, o kada dar galima laukti. Delsti pavojinga, nes vaisiaus vandenys pradeda žaliuoti, o pats vaisius – dusti.

„Jei vaisius pernešiojamas daugiau nei 10 dienų virš numatyto gimdymo termino, reikia skatinti gimdymą. Vieni sako, kad gimdymą gali išprovokuoti vaikščiojimas, kiti mano, kad lytiniai santykiai. Tačiau gimdymas prasideda tada, kai atsiranda tam tikra hormonų pusiausvyra. Jei jos nėra, nebūtina gimdymą iškart provokuoti vaistais – pradžioje galima praplėšti vaisiaus vandenų pūslę ir laukti, kad gimdymas prasidėtų savaime. Jei sąrėmiai neprasideda, tada gimdymas skatinamas medikamentais“, – veiksmų eigą nusakė Vilniaus gimdymo namų vadovė.

Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė
Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė

Jei moters menstruacijų ciklas reguliarus, neprailgintas, ir jei ji pas gydytoją ginekologą atvyksta iki 12-os nėštumo savaitės, jau pirmo vizito metu galima nustatyti tikslią gimdymo datą.

„Jei menstruacijų ciklas buvo nereguliarus, yra tikimybė, kad nėštumas užsitęs ir gresia vaisių pernešioti. Jei ciklas trumpas, mėnesinės prasideda kas 21 dieną, tikėtina, kad vaisius gims 38 savaičių, tačiau tai reiškia, kad jis jau bus išnešiotas. Nėštumo eigai įtakos turi ne tik hormonų veikla, bet ir moters mityba, gyvenimo būdas, fizinis aktyvumas ir t.t.“, – aiškino K.Mačiulienė.

Niekas – nei Kate, nei princas, nei karalienė – negali žinoti, kada tiksliai prasidės gimdymas, jei jis nėra planinis ir stimuliuojamas.

Medikė atkreipė dėmesį, kad dar prieš dešimt metų pernešiotų naujagimių gimdavo daugiau: „Moterys norėdavo anksčiau išeiti į dekretą, todėl gydytojams pasakydavo ne visai tikslias datas. Be to, moterys neturėjo įpročio skaičiuoti savo ciklo, o dabar jos puikiai žino savo paskutinių mėnesinių dieną, net numanomą pastojimo laiką.“

K.Mačiulienė įsitikinusi, kad Kembridžo hercogienės Catherine Middleton nėštumas nėra užsitęsęs.

„Jai yra 41-a nėštumo savaitė, o tai – normalus nėštumas. Jei vaisius būtų pernešiotas, gimdymą būtų skatinę. O tai, kad žurnalistai prie ligoninės stovi nuo mėnesio pradžios, protingas žingsnis, nes niekas – nei Kate, nei princas, nei karalienė – negali žinoti, kada tiksliai prasidės gimdymas, jei jis nėra planinis ir stimuliuojamas. Gimdymas – spontaniškas procesas, lemtas gamtos dėsnių ir moters hormonų veiklos“, – portalui 15min.lt sakė K.Mačiulienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius