Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė davė kraujo, bet jis galės būti perpiltas ne bet kam

Penktadienį Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė prisijungė prie nacionalinės kraujo donorystės akcijos ir neatlygintinai dovanojo kraujo. Paaiškėjo, kad prezidentės kraujas – gana retos rūšies. Kraujo su Kell antigenu turi tik apie 10 proc. pasaulio žmonių.

„Savanoriška kraujo donorystė – galimybė išgelbėti gyvybes. Svarbu, kad daugybė geros valios žmonių neatlygintinai duoda kraujo ir padeda užtikrinti, kad Lietuvos kraujo fondas būtų papildytas. Kviečiu kiekvieną, galintį paaukoti kraujo, prisidėti prie šios kilnios misijos“,– sakė prezidentė.

Prezidentei davus kraujo paaiškėjo, kad jis – ypatingas, nes turi Kell antigenų.

Tokios rūšies kraują Lietuvoje iš donorų pradėta imti tik 2008-aisiais. Anksčiau apie jį buvo prikurta įvairių mitų, neva jis gali dar ir pabloginti pacientų sveikatą.

Tačiau tai nėra tiesa. Kraujo su Kell antigenu nerekomenduojama perpilti tik vaikams, jaunoms moterims, sergantiems onkologinėmis ir kraujo ligomis, nes jis gali sukelti neigiamą organizmo reakciją.

Savininko sveikatai Kell antigenas neturi blogos įtakos. Jis yra stipraus imunogeniškumo, todėl kyla net mažesnė rizika susirgti vėžiu.

Prezidentūroje surengtoje akcijoje dalyvavo ir kraujo paaukojo ne tik prezidentė, bet ir dar 35 darbuotojai.

Šiuo metu Lietuvoje neatlygintinai kraują duoda tik 67 procentai visų donorų, kai išsivysčiusiose šalyse neatlygintinų donacijų skaičius siekia 98–100 procentų. Lietuva šimtaprocentinę neatlygintiną kraujo donorystę pasiekti ketina iki 2020 metų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius