Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 05 /23:33

Santariškėse Estrėjai persodinta kūdikio iš Prancūzijos širdis jau pradėjo plakti

Ketvirtadienį 16.20 val. transporto žiede prie Santariškių ligoninės nusileido sraigtasparnis. Įvykį matę skaitytojai pranešė, kad iš sraigtasparnio į greitosios pagalbos automobilį buvo skubiai perneštas lagaminas su donoro organais.Nacionalinis transplantacijos biuras patvirtino, kad ketvirtadienio vakarą vyko širdies transplantacijos operacija.
Marius ir Dalia Jančiauskai
Marius ir Dalia Jančiauskai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Papildyta 23.33 val. Kaip 15min.lt informavo chirurgas Virgilijus Tarutis, vadovavęs transplantacijos operacijai, širdis jau pradeda plakti pati.

Ketvirtadienį iš Prancūzijos į Vilnių atgabenta donoro (kūdikio) širdis. Ją iš Paryžiaus į Vilnių atskraidino lėktuvas. Iš oro uosto į Santariškes medikus su donoriniu organu skraidino sraigtasparnis.

Papildyta 22.13 val. Transplantacijos operacija baigėsi, tačiau tęsiamos tokiu atveju būtinos pooperacinės procedūros. Apie Estrėjos būklę 15min.lt informuos penktadienį. Taip pat pateiksime daugiau detalių apie donoro širdies kelionę iš Paryžiaus į Vilnių.

Estrėjos istorija

Portalas 15min.lt gavo patvirtinimą, kad iš Prancūzijos atgabenta donoro širdis buvo transplantuota Santariškių klinikų pacientei Estrėjai.

Būtent šioje ligoninėje mergytei ir buvo diagnozuotas II laipsnio širdies nepakankamumas, kardiomiopatija.

Medikai neslėpė: toks gydymo būdas – tik trumpa išeitis.

Pastaruosius mėnesius Estrėja gyveno su vadinamąja Berlyno širdimi. Tačiau medikai neslėpė: toks gydymo būdas – tik trumpa išeitis. Estrėjai buvo būtina širdies transplantacija.

„Dar nieko nežinome“, – 15min.lt sakė Estrėjos mama Dalia Jančiauskienė, žinių apie operacijos eigą laukianti ligoninėje, kur kaip tik šiuo metu vyksta transplantacija.

Kiek gali trukti operacija, nežinoma

Santariškių klinikų atstovė Gitana Letukienė sakė, kad neaišku, kiek laiko truks operacija – kiekvienas atvejis individualus. Lygiai taip pat iš anksto negalima prognozuoti, per kiek laiko Estrėjos krūtinėje užsikurs nauja širdis – kartais tai įvyksta iš karto, kartais prireikia ir kelių dienų.

Taupant laiką (širdį reikia persodinti kaip įmanoma skubiau), į pagalbą buvo pasitelktos aviacijos pajėgos. Greitosios pagalbos automobilis iš oro uosto į Santariškes įprastai važiuoja apie 25 minutes. Tačiau dėl nepalankių oro sąlygų Vilniuje formuojasi spūstys, todėl nuspręsta nerizikuoti – širdies išemijos laikas negali viršyti 5 valandų.

VIDEO: Sraigtasparnis Santariškėse
VIDEO: Santariškėse leidosi sraigtasparnis su donoro organais iš Paryžiaus

Donoro širdies jau nuo praėjusių metų gegužės laukia ne tik mažoji Estrėja, iš viso trys kūdikiai. Transplantacijos operacijos mažiems vaikams ir net kūdikiams Lietuvoje nėra naujiena – organai yra persodinti ir nė metų neturinčiam kūdikiui.

Skaitytojai pasakojo, kad policija užblokavo eismą visose gatvėse aplink Santariškes, nes medikai turi kuo skubiau nugabenti širdį į Transplantologijos centrą. Sraigtasparnio nusileidimas buvo itin įspūdingas – jis sukėlė tikrą sniego pūgą.

Nacionalinio transplantacijos biuro informacija: VSAT sraigtasparnis atskraidino donorinį organą

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – Biuras) informuoja, kad kovo 5-osios pavakarę Vilniuje, Santariškėse esančiame transporto žiede, leidosi Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) sraigtasparnis „Eurocopter EC135“, į Vilniaus universiteto ligoninę Santariškių klinikas atskraidinęs iš užsienio atgabentą donorinį organą skubios transplantacijos laukiančiam recipientui.

Prie Santariškių klinikų esančiame transporto žiede VSAT sraigtasparnis (pilotai Raimondas Jaudzemas ir Vytautas Šveikauskas) nutūpė 16 val. 20 min. Dar gerokai prieš nutūpiant orlaiviui eismas prie transporto žiedo buvo sustabdytas. Prie transporto žiedo atskraidinamo donorinio organo laukė greitosios pagalbos automobilis.

Kai vyksta donorystės ir transplantacijos procesas, kiekviena minutė yra aukso vertės.

Kai vyksta donorystės ir transplantacijos procesas, kiekviena minutė yra aukso vertės. Tokiu atveju į pagalbą gydytojams transplantologams atskuba ne tik policijos ekipažai, bet oro keliu – ir VSAT arba Karinių oro pajėgų (KOP) sraigtasparniai.

KOP Aviacijos bazės sraigtasparnių eskadrilės pilotai Biurui talkinti gabenant donorinius organus pradėjo 2001 metais – tuomet su jais buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis. Su VSAT tokia sutartis pasirašyta 2011 metais. Nuo to laiko sraigtasparniai su donoriniais organais skrido daugiau nei 50 kartų.

Patvirtinta: persodinama širdis

Skubios transplantacijos laukusiam recipientui persodinama donoro širdis, patvirtino Nacionalinis transplantacijos biuras.

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, 1 val. 07 min., Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM donorystės koordinatorius iš Prancūzijos sulaukė skambučio apie donorinę širdį.

15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./VSAT sraigtasparnis „Eurocopter“ prie VU ligoninės Santariškių klinikų
15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./VSAT sraigtasparnis „Eurocopter“ prie VU ligoninės Santariškių klinikų

Skrido siaučiant pūgai

Siaučiant pūgai, Santariškių klinikų kardiochirurgų komanda privačios aviakompanijos lėktuvu ankstų ketvirtadienio rytą buvo nuskraidinta į Prancūzijos donorinę ligoninę eksplantuoti (paimti) donoro širdies.

Vos paėmusi donoro širdį, medikų brigada tuo pačiu lėktuvu grįžo į Vilnių: kelionė užtruko 9,5 valandos – skrydis pirmyn ir atgal, eksplantacijos procesas, kelionės iš oro uosto Prancūzijoje ir Lietuvoje.

Vilniaus oro uoste nusileidžiančio lėktuvo jau laukė tokiais ekstremaliais atvejais į pagalbą gydytojams transplantologams atskubantis Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnis „Eurocopter EC135“.

Vilniaus oro uoste nusileidžiančio lėktuvo jau laukė tokiais ekstremaliais atvejais į pagalbą gydytojams transplantologams atskubantis Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) sraigtasparnis „Eurocopter EC135“, kuris donoro širdį atgabeno į Santariškių transporto žiedą. Mat kol prie ligoninės nėra įrengta aikštelės orlaiviams nutūpti, donorinius organus atgabenantys lėktuvai leidžiasi minėtame transporto žiede. Iš čia donorinis organas greitosios pagalbos automobiliu per kelias minutes buvo nugabentas į Santariškių klinikas.

Oro sąlygos sukėlė problemų

Beje, dėl itin prastų oro sąlygų (gausaus snygio) kone iki paskutinės akimirkos nebuvo aišku, ar VSAT sraigtasparnis iš Paluknyje (Trakų r.) esančios bazės galės pakilti. Numatydami tokią galimybę, Biuro darbuotojai užtikrino, kad tokiu atveju donorinį organą iš Vilniaus oro uosto atgabens kelių policijos ekipažų lydimas greitosios pagalbos automobilis. Turint omenyje tai, kad širdis į Vilnių buvo atskraidinta baigiantis darbo dienai, kai gatvėse pilna automobilių, donorinio organo gabenimas sostinės gatvėmis būtų užtrukęs šiek tiek ilgiau.

Policijos ekipažai talkino kelionės į oro uostą metu, užtikrino sklandų sraigtasparnio nusileidimą Santariškėse.

Ypač sudėtinga situacija su donorais vaikais. Lietuvoje donorų vaikų būna itin retai – vos 1–2 per metus.

Kodėl širdis atgabenta iš Paryžiaus?

Biuras primena, kad kai ieškoma donorinio organo skubios transplantacijos laukiantiems pacientams ir jis neatsiranda Lietuvoje, kreipiamasi į užsienio šalis – į Eurotransplant organizaciją, visas ES šalis. Ypač sudėtinga situacija su donorais-vaikais. Lietuvoje donorų vaikų būna itin retai – vos 1 – 2 per metus. Kai donorinio organo laukia vaikai, paieška visada vyksta ir už Lietuvos ribų. Šiuo metu skubios transplantacijos laukia 3 vaikai.

Šis atvejis unikalus, nes skubios širdies transplantacijos procesas buvo koordinuojamas dviejose šalyse. Biuro koordinatoriui iš anksto reikėjo numatyti visas galimas problemas, rasti jų sprendimo būdus, atlikti daugybę specifinių procedūrų, kad donorinės širdies atgabenimas į Lietuvą įvyktų kuo sklandžiau ir operatyviau. Transplantacijos procesas ypač sudėtingas dėl būtinos greitos logistikos: širdis nuo paėmimo iš donoro iki transplantacijos pabaigos turi pradėti plakti vėliausiai per penkias valandas.

Nacionalinis transplantacijos biuras prašo supratingumo – gerbti artimųjų privatumą ir gydytojų darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius