-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siekdami pradėti sveiką kūdikį abu tėvai alkoholio turėtų atsisakyti iš anksto

Nėščių moterų klausimų, ar galima pasimėgauti taure vyno ar kitu silpnu alkoholiu medikai teigia girdintys dažnai. O gal nieko tokio? Internete galima rasti straipsnių, kuriuose rašoma, jog iki 8 alkoholio vienetų (!!!) per savaitę būsimoms mamoms bei jų kūdikiui nekenkia. Tačiau medikai purto galvas – nėščiosios turi atsispirti bet kokiam alkoholiui.
Nėščioji
Nėščioji / Shutterstock nuotr.

Jei iš kurio nors mediko girdėjote kitokį patarimą, tai gali būti tarybinio

universiteto palikimas: anksčiau medikams iš tiesų dėstyta, jog nedidelis kiekis alkoholio atpalaiduoja makšties raumenis. Tačiau atsipalaidavimo neverta rizikuoti: alkoholis labai greitai prasiskverbia pro placentą ir paveikia būsimo kūdikio smegenis. Tai gali turėti įtakos ne tik vaiko elgesiui, bendravimui, bet ir išvaizdai.

Daugelis vartoja nežinodamos, kad laukiasi

Gražinos Bogdanskienės vaisingumo klinikos įkūrėja, ginekologė-akušerė G. Bogdanskienė teigia, jog būsimai mamai vartojant alkoholį, jos kūdikiui gali išsivystyti Vaisiaus alkoholio sindromas (VAS). Šį sindromą turintys vaikai lėčiau vystosi ir protiškai, ir fiziškai.

„Nėra svarbu, kiek alkoholio išgėrė moteris – bet koks kiekis jau kelia riziką vaisiui“,– sakė pašnekovė.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkai yra atlikę besilaukiančių moterų tyrimą. Jo rezultatai šiurpina: alkoholį nėštumo metu vartojo kiek daugiau nei 42 proc. moterų.

Anksčiau Sveikatos ministerija yra pasidalinusi duomenimis, jog apie penktadalis reprodukcinio amžiaus moterų Lietuvoje alkoholį vartoja nesaikingai.

Tuo metu akušerė-ginekologė G.Bogdanskienė pastebi, jog to paties LSMU duomenimis, šeimą ir būsimą kūdikį sąmoningai planuoja tik 50-60 proc. šeimų. Vadinasi, beveik pusė jaunų moterų gali vartoti alkoholį net nežinodamos, kad laukiasi.

„Man pavyko rasti duomenis, kad 2011-ais metais Vaisiaus alkoholio sindromo atvejų Lietuvoje buvo užregistruota 17, o 2012-aisiais – jau 40, rodo Sveikatos tyrimų instituto statistika“, – sakė G.Bogdanskienė.

Pavojingiausias alkoholis kūdikiui yra nuo 3-ios iki 10-os nėštumo savaitės.

Didžiausia grėsmė – būsimo vaiko smegenims

„Alkoholis per placentą patenka į vaisiaus kraujotaką. Alkoholis geriausiai tirpsta riebaluose – o koks mūsų organas turi daugiausiai riebalų? Smegenys! Todėl mamai vartojant alkoholį vaisiaus smegenys labiausiai pažeidžiamos. Pirmojo nėštumo trimestro metu pavartojus alkoholio gali išsivystyti mikrocefalija (maži smegenys ir maža galva), hidrocefalija (smegenų vandenė), specifiniai veido bruožai“, – sako akušerė-ginekologė.

Šį sindromą turintys vaikai turi mažą galvą (mikrocefalijos sukeltas išvaizdos pokytis), griovelį tarp nosies ir viršutinės lūpos, trumpą, riestą nosį, ploną viršutinę lūpą, užkritusius akių vokus, raukšles vidiniuose akių kampučiuose. Jų akys yra arti viena kitos. Beje, kadangi ilgiausiai vystosi kūdikio smegenys ir lytiniai organai, alkoholio vartojimas taip pat gali lemti įvairių lytinių organų anomalijas.

Jei alkoholis vartojamas antro trimestro metu, gali būti sutrikdyta smegenų žievėje esančių neuronų vystymosi veikla. Jei trečiojo trimestro metu – vėlgi pažeidžiamas smegenų vystymasis, kas vėliau vaikui sukelia aplinkos suvokimo, elgesio, bendravimo problemų.

Taip pat vaikas gali turėti deformuotus pirštus bei galūnių sąnarius, gimti su regos ar klausos sutrikimais, širdies, insktų ligomis.

Taigi, būsima mama, neatsispyrusi pagundai išgerti, gali per tas kelias mėgavimosi alkoholiu minutes pakeisti naujagimio išvaizdą, sutrikdyti ir protinį, ir fizinį vystymąsi, paveikti būsimą jo elgesį, gebėjimą socializuotis.

Atsisakyti alkoholio turi ir vyrai

Įdomu tai, kad dėl alkoholio vartojimo nėštumo metu ne visada galima kaltinti tik moterį. Tokių patarimų vis dar pažeria kai kurie gydytojai.

„Tuo metu, kai aš studijavau, mus mokė, jog mažas alkoholio kiekis padeda sumažinti makšties raumenų tonusą. Moterims, kurios guli nėštumo patologijos skyriuje, buvo patariama turėti konjako butelaitį spintelėje šalia lovos ir jo vis po šaukštą išgerti. Čia toks tarybinių laikų gydymas“, – atskleidė G. Bogdanskienė.

Dabartiniam Lietuvos sveikatos mokslų universitetui atlikus tyrimą, pasak pašnekovės, paaiškėjo, jog apie 9 proc. medikų vis dar teikia rekomendacijas vartoti alkoholį, o 3 proc. teigė tokį gydymo būdą rekomenduojantys visais atvejais.

„Dabar Medicinos studentų asociacija jau organizuoja akciją „Mama, noriu gimti sveikas“. Puiki akcija, Vilniaus Bernardinų sode, kurioje labai aiškiai pranešama, kad būsimam kūdikiui kenkia ir mažas alkoholio kiekis“, – sakė akušerė-ginekologė.

Minėtos medicinos studentų asociacijos duomenimis, pasaulyje 1 iš 100 gimusių vaikų kenčia nuo įvairių pasekmių dėl to, kad mama neatsispyrė alkoholio pagundai. Medicinos studentai rekomenduoja moterims svaigiųjų gėrimų atsisakyti dar 3-6 mėnesius iki pastojimo, o vyrams iki pradedant kūdikį nevartoti alkoholinių gėrimų mažiausiai 72 dienas.

Vyno taurės padariniai – visam gyvenimui

G.Bogdanskienė sako, jog populiarėja vakarietiškas gyvenimo būdas, kai netgi per pietus užsisakoma taurė vyno, todėl besilaukiančios moterys pakankamai dažnai teiraujasi, ar galima gerti lengvą alkoholį nėštumo metu.

Pašnekovės teigimu, yra ištirta, jog jei moteris kasdien vartoja 340 g alaus arba 141 g vyno (tai yra netgi mažiau, nei viena vyno taurė) arba 42,5 g degtinės, jos mažylis turi net 40 proc. tikimybę gauti vaisiaus alkoholio sindromą.

Kažkada LSMU prof. Aurelijus Veryga žurnalistams yra sakęs, jog net jei vaikas gimsta ir atrodo kaip visiškai sveikas naujagimis, dėl to, jog mama vartojo alkoholį gali nesusiformuoti kuri nors viena neuronų jungtis. Galbūt dėl to jam ateityje bus sudėtinga suvokti tam tikrą informaciją. „Padariniai gali likti visam gyvenimui“,– A.Verygos minčiai pritaria akušerė-ginekologė.

Vilniaus miesto visuomenės sveikatos biuro naujienas rasite ir „Facebook“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius