-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skrandžio rūgštingumas: ką reikėtų žinoti?

Skrandžio ir stemplės skausmas, rėmuo, atsirūgimai rūgštimi. Visa tai – gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) simptomai. Nors retkarčiais pasitaikantis skrandžio refliuksas yra normalus reiškinys, GERL yra nemaloni ir gali sukelti įvairių sveikatos problemų.

Ši liga vystosi tuomet, kai skrandžio turinys patenka į stemplę – dauguma žmonių šį nemalonų pojūtį vadina padidėjusiu skrandžio rūgštingumu. Nuolat besikartojantis ir palaipsniui dažnėjantis skrandžio rūgščių patekimas į stemplę gali sukelti stemplės uždegimą, balso stygų, kvėpavimo sistemos pažeidimus.

Kaip sužinoti, ar sergate

Nustatyti šią ligą ne visada paprasta, nes jos simptomai būna įvairūs. Pagrindinis GERL požymis yra rėmuo – deginantis, graužiantis jausmas krūtinėje, atsirūgimas rūgščiu ar karčiu turiniu. Taip pat gali varginti kosulys, užkimimas, balso praradimas, gerklės ir krūtinės skausmai, nemalonūs pojūčiai viršutinėje pilvo dalyje. Jei žmogus dažnai prabunda užkimęs, jam mėnesių mėnesiais tęsiasi kosulys, taip pat galima įtarti GERL. Kartais GERL būna pirminė liga, sukelianti kitus simptomus, o kartais – atvirkščiai, ji išsivysto kaip kitos ligos komplikacija.

Gali sukelti maistas ar emocijos

Visi valgome panašų maistą, tačiau skrandžio refliuksą patiria tik dalis žmonių. Taigi, problema dažniausiai slypi ne valgomame maiste, o virškinimo sistemoje, kuri netoleruoja tam tikrų maisto produktų. Kita vertus, įmanoma išskirti kai kurias „rizikingas“ produktų grupes.

Rūgštus, keptas, riebus maistas, miltiniai patiekalai, gazuoti gėrimai, tokie produktai kaip bulvių traškučiai, kečupas, majonezas, dirgina virškinamąjį traktą, sukelia rėmenį. Nepageidaujamą refliuksą gali sukelti ir rūgštūs gėrimai, pavyzdžiui, obuolių sultys.

Nemažiau svarbi sergantiesiems GERL yra emocinė būsena: aplinka darželyje, mokykloje, namuose. Emocinis fonas labai dažnai lemia virškinimo sutrikimus. Antsvoris, sunkūs fiziniai krūviai, kai kurios sporto šakos taip pat turi įtakos ligos vystymuisi.

Negydant gali išsivystyti vėžys

Jei GERL ilgą laiką negydomas, gali atsirasti komplikacijų. Stemplėje skrandžio turinys išdegina nedideles kraujuojančias žaizdeles. Kelis mėnesius ar pusmetį besikartojantis uždegimas suformuoja randus, dėl kurių maistas sunkiai patenka į skrandį, vystosi stemplės susiaurėjimas.

Jeigu GERL tampa lėtine, jos paūmėjimai turi didelę riziką išsivystyti stemplės adenokarcinomai. Tai viena baisiausių onkologinių ligų, nes nuo jos nepasveiksta niekas. Sergančių šia liga Lietuvoje kasmet daugėja, per metus diagnozuojama maždaug 200 atvejų.

Rūgštingumo mažinti negalima

Pajutę rūgštų pojūtį stemplėje ir gerklėje, žmonės dėl to linkę kaltinti padidėjusį skrandžio rūgštingumą ir geria skrandžio rūgštingumą mažinančius preparatus.

Skrandžio rūgštys yra būtinos normaliai skrandžio veiklai, maistui skaidyti. Sumažinus skrandžio rūgštingumą trikdomas virškinimas. Vaistais neutralizavus skrandžio rūgštis sukuriama palanki terpė bakterijoms, kurios pradeda daugintis skrandyje ir gali patekti į kvėpavimo takus bei sukelti bakterinės kilmės bronchitą, plaučių uždegimą.

„Gastrotuss“ nuramina rėmenį, bet nemažina skrandžio rūgšties

Refliukso gydymas alginatais – jūros dumblių skaidulų preparatais – bene geriausia išeitis, sergantiems GERL. Patekęs į skrandį jūros dumblių sirupas išbrinksta ir tampa panašus į kisielių. Ši masė iškyla į skrandžio paviršių sudarydama „kamštį“ ir neleidžia po juo esančioms skrandžio rūgštims kilti į stemplę. Šis apsauginis sluoksnis nuo nemalonių pojūčių saugo kelias valandas, o po to suyra ir pasišalina iš organizmo nepatekdamas į medžiagų apykaitą. Iš jūros dumblių pagamintas „Gastrotuss“ yra saugus, nemažina skrandžio rūgščių, veikia švelniai ir neturi šalutinio poveikio. Jį galima vartoti ilgą laiką ir kūdikiams, ir suaugusiems.

 

Tinka mažiems ir dideliems

„Gastrotuss“ – mechaninio poveikio medicinos priemonė, skirta gydyti gastroezofaginio refliukso ligą, mažinant su liga susijusius simptomus. Suaugusiems ir vaikams nuo 12 metų rekomenduojama gerti vieną „Gastrotuss“ maišelį (20 ml) po valgio ir prieš miegą. Jaunesniems kaip 12 metų vaikams galima vartoti vieną ar pusę maišelio.

„Gastrotuss Baby“ – mechaninio poveikio medicinos priemonė, skirta gydyti kūdikių ir vaikų gastroezofaginio refliukso ligą. Medicinos priemonė vartojama per burną, prieš vartojimą smarkiai suplakus. Naujagimiams, kūdikiams, sveriantiems mažiau kaip 5 kg, rekomenduojama 2,5–3 ml preparato sugirdyti po maitinimo praėjus 5–10 minučių arba vartoti taip, kaip nurodė gydytojas. Jeigu sugirdžius vėl atpilama, sugirdyti dar 1 ml. Vaikams iki 3 metų rekomenduojama 5 ml gerti po valgio ir prieš miegą arba vartoti, kaip nurodė gydytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius