-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šunų savininkai – ar jie rūpinasi tik šuns, ar ir savo sveikata?

Atėjus ilgai lauktai vasarai bei šiltiems orams vis daugiau žmonių traukia į gamtą, kur neretai kartu pasiima ir savo ištikimiausius keturkojus gyvūnus. Deja, nepagalvojus apie gresiančius pavojus aukštose žolėse vasaros malonumai gali baigtis augintinio netektimi. Maža to – užsikrėsti pavojingomis ligomis gali ir žmonės. „Vieni į gyvūną žiūri į kaip į draugą, kiti kaip į interjero detalę, nuo to ir priklauso rūpestis“, – teigia veterinarijos gydytoja Giedrė Januškevičienė.
Automobilio salone pritvirtintas šuo
Automobilio salone pritvirtintas šuo / „Ruffwear“ nuotr.

Kokie pavojai tyko jūsų gyvūnų gamtoje?

Laiku nepasirūpinus gyvūno apsauga nuo erkių platinamų ligų keturkojui gresia dvi rimtos ligos: babeziozė ir anaplazmozė. Šios ligos ypač pavojingos gyvūnams: šunims, katėms, tačiau jomis gali užsikrėsti ir žmogus.

Pirmosios inkubacinis periodas trunka 14-23 dienas, nors požymiai gali pasireikšti net ir po trijų ar šešių mėnesių. Anaplazmozė pastebima per 10-14 dienų. „Šių ligų požymiai yra tokie patys ir pastaruoju metu gyvūnai užsikrečia abejomis iš karto: karščiavimas, apatija, apetito stoka, blužnies padidėjimas, rudas šlapimas, atskirais atvejais šlubavimas, prie babeziozės būna baltos gleivinės“. Gydytoja ragina pastebėjus pasikeitusį augintinio elgesį laiku kreiptis į medikus, nes ligoms pažeidus kepenis ir inkstus pasekmės gali būti labai liūdnos.

G.Januškevičienė atsimena vieną atvejį, kuomet gyvūno išgelbėti nepavyko. „Šuniukas buvo 7,5 metų, apatiškas, nieko neėdė, akių baltymai buvo gelsvos spalvos, skausmingas pilvas, temperatūra 40°C, šlapinosi rusvai. Gydytas nuo babeziozės keturias dienas visgi nugaišo, nes šeimininkai kreipėsi per vėlai“. Kiekvienas atvejis yra individualus, tačiau gydymo kaina gali prasidėti nuo 60 eurų, o augintiniui prireikus lašelinių ar kraujo perpylimo, ji išauga iki 500 eurų ir daugiau.

VIDEO: Eksperimentas: kokiose Vilniaus vietose tūno erkės?

Atkreiptinas dėmesys, kad šunis ir žmones puola tos pačios erkės. Gyvūnai namo gali parsinešti šiuos parazitus, kurie dar neįsisiurbę, bet įsivėlę kailyje. Tokiu būdu yra tikimybė, kad nukritusi erkė pasieks žmogų. Be aukos erkė kambario temperatūroje ilgai neišgyvena, tačiau jei greitai susiranda „šeimininką“ – lauk bėdos.

Žmonių babeziozė nėra dažna liga. Žmogus susirgti gali įdrėskus ar įkandus užsikrėtusiam gyvūnui: jei įdrėskimo vietoje atsirado bėrimas, padidėjo limfmazgiai, esantys arčiausiai įdrėskimo vietos, skubiai kreipkitės į medikus, nes gali kilti ir kitų komplikacijų. Liga gydoma specifiniais babezijas veikiančiais preparatais. Persirgus babezioze imunitetas nesusidaro.

Anaplazmozės požymiai yra labai panašūs į erkinio encefalito pradžią. Liga pasireiškia karščiavimu, galvos ir raumenų skausmu, sunkiais atvejais – kvėpavimo nepakankamumu ir centrinės nervų sistemos pažeidimu. Nuo babeziozės bei anaplazmozės vakcinų nėra atrasta, todėl belieka tik patiems saugotis erkių įkandimų. Skiepijama tik nuo erkinio encefalito.

Nuo kailio apibarstymo cukrumi iki pasivaikščiojimų naktį

Gyvūnų mylėtojams reiktų įsidėmėti, jog aktyvus erkių sezonas prasideda jau nuo balandžio mėnesio, o pabaiga fiksuojama spalį, tačiau pasak veterinarijos gydytojos būna ir netikėtumų. „Šiais metais mano praktikoje pirmoji erkė įsisiurbė vasario 27 d. Vidutinė temperatūra, kuriai esant erkė išlieka aktyvi, yra +5 °C“. Pasak pašnekovės, suaugusi erkė gali įkopti iki 1,5 metro, tačiau dažniausiai ji tyko 10-15 cm aukštyje.

Veterinarė tikina, jog yra girdėjusi įvairių mitų, kurie neva padeda apsaugoti gyvūnus nuo ligas platinančių erkių: apipurkšti visą kailį šlapimu, apibarstyti cukrumi ar druska, pasidaryti tirpalą iš sodos, nukirpti plaukus nuo kojų, po pievas leisti augintiniui tik bėgioti, o į lauką vesti tik naktį. Gydytoja pataria naudoti patikrintas apsaugos priemones ir nesivadovauti mitais: tai specialūs lašai, tabletės, antiparazitiniai antkakliai, specialūs purškalai, naudojami ant gyvūno kailio, šampūnai, atbaidantys erkes.

„Šimtaprocentinės apsaugos nėra, bet tinkamai parinkus priemones galima sumažinti riziką augintiniui apsikrėsti erkių sukeliamomis ligomis. Geriausia naudoti jų kelias, pavyzdžiui, specialius lašiukus ir purškiklius vienu metu“, – teigia G.Januškevičienė.

Ar gyvūnų augintojai tinkamai rūpinasi keturkojais?

„Vieni šunų augintojai labai rūpinasi savo augintiniais ir visais klausimais konsultuojasi su veterinarijos gydytoju, kiti kreipiasi tik gyvūnui labai rimtai negaluojant. Nuo to priklauso ir gyvūno gydymo sėkmė ir trukmė“, – pastebi G.Januškevičienė.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, jog kiekvienas augintinis turi savų ypatumų ir bėdų, todėl apsauga nuo erkių yra labai individuali. „Galimos alerginės reakcijos ir kiti panašūs dalykai, todėl būtinas bendravimas tarp šeimininko ir veterinarijos gydytojo“.

Informacinis partneris – sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Daugiau informacijos apie ligų profilaktiką rasite www.sveikata.gsk.lt

GSK
GSK

LT/ENC/0062/16

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius