Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikatos sektoriaus ekspertas R.Bergstromas: „Turite puikių specialistų, bet jie naudą neša ne jums“

„Lietuva turi aukščiausio lygio klinikų, kurios vykdo kokybiškus tyrimus, tačiau pagrindinė problema, su kuria susiduria nedidelės šalys – ribotos jaunų ir perspektyvių specialistų darbo bei kvalifikacijos kėlimo galimybės“, – tokias įžvalgas pateikė Lietuvoje viešėjęs Europos farmacijos pramonės ir asociacijų federacijos generalinis direktorius Richardas Bergstromas.
Gydytoja
Gydytoja / „Fotolia“ nuotr.

Europinės organizacijos, kurios nare Lietuvoje yra Inovatyvios farmacijos pramonės asociacija, vadovas R.Bergstromas išskyrė Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus klinikas bei jose vykdomų tyrimų lygį, tačiau pastebėjo ir sričių, kurioms reikėtų skirti daugiau dėmesio.

Ypač svarbu suteikti galimybę medikams kelti kvalifikaciją, stažuotis užsienyje bei kurti tinkamas sąlygas tobulėti savo šalyse.

Viena jų – geriausių specialistų išlaikymo svarba: „Paskutinis šimtmetis laikomas vienu svarbiausių inovatyvios medicinos praktikoje tiek kuriant naujus vaistus, tiek tobulėjant gydymo technologijoms bei, svarbiausia, jo trukmei. Medicinos pramonė yra viena greičiausiai besivystančių ir pateikiančių naujausių tyrimų.

Net jeigu medicinos studentas universitetą baigė prieš dvejus metus – naujausių  gydymo metodų, įžvalgų apie tai vadovėliuose neras. Dėl to ypač svarbu suteikti galimybę medikams kelti kvalifikaciją, stažuotis užsienyje bei kurti tinkamas sąlygas tobulėti savo šalyse.“

Kvalifikacija – ne prabanga, o būtinybė

Pasak Europinės organizacijos generalinio direktoriaus, Lietuvai reikėtų investuoti atsižvelgiant į ilgalaikę perspektyvą – ieškoti sprendimų, padėsiančių tiek šalies gyventojams, tiek specialistams: „Geriausios ligoninės yra tos, kurios vykdo mokslinius tyrimus. Jų kuriamos inovacijos padeda rasti naujų ligų gydymo būdų bei pasiekti geriausių rezultatų. Itin pažengusiose šalyse inovacijos ir sveikatos apsauga veikia dėl to paties tikslo – investicijų į inovacijas, naujas technologijas, laboratorijas, ilgainiui gerinant visuomenės sveikatą ir ligoninių teikiamas paslaugas.

„Fotolia“ nuotr./Medicina
„Fotolia“ nuotr./Medicina

Visa tai pasiekus, sveikatos apsaugai reikia skirti vis mažiau lėšų. Derėtų susitelkti ne tik į dabar sergančių ligonių gydymą, tačiau šalyje plėtoti ir klinikinių tyrimų praktiką. Vykdant tokias ilgalaikes iniciatyvas, daugiau sergančių žmonių galėtų gauti tinkamą pagalbą.“

Sveikatos specialistų svarba

„Šiuolaikinės farmacijos praktika artėja link žmonijai svarbių išradimų, gydančių vėžį, Alzheimerio ligą, diabetą ir kitų iki šiol nepagydomų ligų vaistų“, – kalba R.Bergstromas.

Svarbiausi darbai medicinoje atliekami kultivuojant profesionalų žinias, kompetenciją, verslumą bei įsigyjant naujausias technologijas.

Anot jo, geriausi tyrėjai klinikoms, kuriose jie dirba, atneša milžinišką pelną.

Todėl yra labai svarbu investuoti į gabius specialistus ir neleisti jiems išvažiuoti į didžiųjų valstybių klinikas.

„Jūs turite puikių specialistų, bet jie naudą ir pelną neša ne jums ir jūsų klinikoms, bet šalims, kuriose jie dirba. Investuodami į juos jūs laimėtumėte kur kas daugiau, – kalbėjo svečias. – Svarbiausi darbai medicinoje atliekami kultivuojant profesionalų žinias, kompetenciją, verslumą bei įsigyjant naujausias technologijas, kai tik šalies biudžetas yra tam pasiruošęs.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius