Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tarp vaikų daugėja sergančiųjų hipertonija, kitomis širdies ligomis

Apie širdies ligas, širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus pastaruoju metu kalbama daug ir įvairiais aspektais. Dažniausiai omenyje turimi vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės. Klaidingai manoma, jog vaikus šios bėdos aplenkia. Anaiptol – tvirtina Klaipėdos vaikų ligoninės Kardiologijos skyriaus vedėja Nadiežda Rožnova.
Širdies formos balionai
Širdies formos balionai / Šiaulių universiteto nuotr.
Temos: 1 Sveikata

Medikė teigia, jog per daugiau nei 30 darbo metų vaikų kardiologijos srityje, darbo padaugėjo 3-4 kartus. Ir dėl to, kad gausėja vaikų, sergančių širdies ligomis, gretos. Ypač jaunėja suaugusiesiems būdingos širdies ligos.

Kas turi įtakos vaikų širdies ligoms atsirasti, jaunėti?

Vaikų širdies ligas N. Rožnova skiria į dvi dalis: tai įgimtos širdies raumens ligos, taip pat ligos, įgytos po tam tikrų susirgimų bei vaikų širdies ligos, būdingos suaugusiems žmonėms.

„Įgimtų širdies ydų ir širdies raumens ligų skaičius ilgą laiką nei didėja, nei mažėja. Tiek prieš kelias dešimtis metų, tiek dabar gimsta panašus skaičius vaikų su tokiomis bėdomis – maždaug 8-10 iš 1000. Įgimtoms širdies negalioms įtakos turi daugybė dalykų: paveldimumas, gyvenimo sąlygos, kaip moteris jautėsi nėštumo metu, kokia abiejų tėvų sveikata. Įtakos turi net profesija. Kai kurias vaikų širdies ligas galima pastebėti dar motinai besilaukiant, tik gimus kūdikiui – imtis jų gydymo“, – teigia medikė.

Anot pašnekovės, būtina atkreipti dėmesį į tai, jog per pastarąsias kelias dešimtis metų medicina labai pažengė į priekį – daugybė ydų ir širdies sutrikimų efektyviai gydomi, koreguojami, tad vaikai gali gyventi visavertį gyvenimą. Kalbant apie suaugusiesiems būdingas širdies ligas, kuriomis vis dažniau serga ir vaikai, tai – hipertenzija, nervų sistemos disfunkcija, širdies ritmo sutrikimai.

„Verta atminti, jog šioje srityje diagnostika taip pat labai patobulėjo, tad dauguma ligų pastebimos laiku, neleidžiama joms progresuoti“, – atkreipia dėmesį N. Rožnova.

Didžiausią įtaką širdies ir kraujagyslių ligų jaunėjimui, gydytojos teigimu, turi pasikeitusios gyvenimo sąlygos. Vaikai patiria daug didesnį psichologinį krūvį bei stresą  nei jų tėvai ar seneliai. Dauguma jaunosios kartos atstovų per mažai juda, per daug laiko praleidžia prie kompiuterio. Daug vaikų turi antsvorio.

„Hipertonikų gretas tarp paauglių didina ir XXI a. problema – kūno kultas. Berniukai užsiima kultūrizmu, sunkiąją atletika, merginos itin intensyviai sportuoja, kad turėtų išsvajotas kūno formas. Perdėti fiziniai krūviai augančią širdį veikia neigiamai. Tai jokiu būdu nereiškia, kad nereikia sportuoti, tačiau sporto šakas reikėtų rinktis apdairiai, nepamiršti sveiko proto ir saiko. Padidėjęs kraujospūdis, širdies ritmo sutrikimai vaikams paprastai nustatomi per profilaktines sveikatos patikras“ – apibendrina N. Rožnova.

Kad plaktų vaiko širdis...

Faktą, kad pasitarti dėl įvairių širdies ritmo sutrikimų, padidėjusio kraujospūdžio ar cholesterolio kiekio kraujyje ateina vis daugiau jaunų pacientų, patvirtina ir tinklo „Camelia“ vaistinėse nemokamai žmones konsultuojantys kardiologai.

Pasak gydytojų, žmones domina patys įvairiausi klausimai. Dalis atėjusiųjų pasikonsultuoti domisi, kaip sumažinti padidėjusį kraujospūdį mokyklinio amžiaus vaikams, kaip stiprinti jų širdį, kraują. Konsultacijos vaistinėse galbūt ir neišgydo rimtų sveikatos sutrikimų, bet žmogui bent jau tampa aiškiau, kaip reaguoti į vienokius ar kitokius simptomus, kaip elgtis konkrečiu atveju.

Atsižvelgdami į sergančiųjų širdies ligomis skaičiaus didėjimą, pačių ligų jaunėjimą, vaistinių tinklas „Camelia“ jau antrus metus inicijuoja nemokamas kardiologų konsultacijas, taip pat aktyviai mini Pasaulinę širdies dieną, kuri kasmet švenčiama rugsėjo 29 d. Šiemet tinklas kartu su Vaiko Širdies Asociacija kviečia prisijungti prie akcijos „Mums rūpi, kad plaktų VAIKO ŠIRDIS“, nebūti abejingais vaikams su širdies negalia, visokeriopai padėti jiems. Taip pat sudalyvauti šventėje, kuri rugsėjo 30 dieną 13 val. prasidės Klaipėdos Teatro aikštėje. Joje susirinkę Vakarų Lietuvos baikeriai (klubai „West Coast“, „Hellions“ ir kt.) paskelbs akcijos pradžią ir važiuos per Klaipėdos senamiestį, prie Vaikų ligoninės sustos padėkoti medikams už neįkainojamą jų darbą.

Toliau kolona vyks į „Palangos Gintaro“ vaikų sanatoriją, kur 14 val. į dangų bus paleista 300 vienetų širdies formos raudonų vilties balionų – kasmet Lietuvoje atliekama apie 250-300 širdies operacijų kūdikiams ir vaikams. Tada baikeriai pajudės į Kretingos Rotušės aikštėje vyksiantį koncertą (koncerto pradžia 15 val.). Renginio metu oro balionu į dangų  nemokamai bus pakelti 30 vaikų po širdies operacijų, laukiantys širdies donoro, koncerto metu bus galima laimėti skrydžius. Vaiko Širdies Asociacija padovanos įspūdingą reginį – saldainių ir žaislų lietų iš dangaus. Tai – dovana.

Prie akcijos jau prisijungė dainininkai Linas Adomaitis ir Laura Remeikienė. Daugiau informacijos apie Vaiko Širdies Asociacijos veiklą, akciją ir šventės programa – svetainėje www.vaikosirdis.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius