Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tikros Lietuvos transplantuotų žmonių istorijos: kūdikis, sulaukęs donoro širdies

Vilniuje asociacijos „Gyvastis“ liepos 12-16 dienomis rengiamose XV-osiose Europos žmonių su persodintomis širdimis ir plaučiais sporto žaidynėse turėtų dalyvauti apie 180 sportuojančių žmonių iš 20 šalių. Lietuvai šiame svarbiame tarptautiniame renginyje planuoja atstovauti apie 15 transplantuotų žmonių. O tie, kurie nedalyvaus rungtyse, pasiryžę žygiuoti bent jau iškilmingoje dalyvių eisenoje.
Kūdikis
Kūdikis

Nacionalinis transplantacijos biuras nuoširdžiai dėkoja visiems būsimos Lietuvos komandos nariams: ir tiems, kurie sutiko papasakoti savo ligos ir sėkmės istorijas, ir tiems, kuriems dar nesinori liestis prie senų žaizdų. Stiprios sveikatos ir dar daug sėkmingų startų!

Transplantuoto berniuko mama: sulaukti donorinės kūdikio širdies – stebuklui prilygstantis įvykis

Prieš dvejus metus transplantuoto berniuko mama atvirauja, kad tai, kas nutiko, yra tikras stebuklas.

Taip ir prasidėjo gyvenimas – ligoninės palata, intensyviosios terapijos palata, trumpam vėl ligoninės palata, ir vėl į intensyviąją...

Ką reiškia auginti sunkiai sergantį vaiką, suprasti gali tik tas, kas turėjo tokių rūpesčių. Kai kiekviena diena yra iškentėta, su viltimi laukiamas rytojus – ar jis taip pat bus išgyventas. Tokios nuotaikos vis plūsdavo į šeimą, kurioje gimė sunkią širdies ydą turintis sūnus. Gydytojų išvada buvo trumpa – be transplantacijos negyvens. Taip ir prasidėjo gyvenimas – ligoninės palata, intensyviosios terapijos palata, trumpam vėl ligoninės palata, ir vėl į intensyviąją...

„Gydytojai mums paaiškino, kad sulaukti donorinės kūdikio širdies – stebuklui prilygstantis įvykis. Bet juk ir stebuklai kartais įvyksta. Todėl jo laukėme ir tikėjomės“, – sako Ingrida, kurios sūnus dvejus metus gyvena su transplantuota širdele. Dabar jis – labai aktyvus ir linksmas vaikas. „Artimiausi giminaičiai, žinantys, kad vaikas gyvena su persodinta širdimi, net bijo tokio jo aktyvumo. O aš jiems sakau – jis nestiklinis, tikrai nesubyrės!”, – juokiasi berniuko mama.

Aš turėjau duoti sutikimą transplantacijai. Nors ir laukta ta žinia, melstasi, kad ji ateitų į mūsų šeimą, bet nutilau…

Susigyventi su mažai vilties teikiančiu laukimu buvo labai sudėtinga: „Darėme viską, kas buvo mūsų valioje. Būdavo, sėdžiu prie lovytės, sūnus užmiega, paprašau seselės, kad pabūtų palatoje, o pati į koplytėlę nubėgu.” Ir vėl į palatą. Jau po transplantacijos šeimos bičiuliai prisipažins galvoję, jog šio vaikučio išgelbėti nepavyks.

Tačiau tikėtasis stebuklas įvyko. Paprašyta prisiminti, kaip ji sužinojo, jog yra donoras, Ingrida sako supratusi, kai į palatą atėjo gydytojas Virgilijus Tarutis ir nuojauta ją nusmelkė – yra gerų naujienų.

„Aš turėjau duoti sutikimą transplantacijai. Nors ir laukta ta žinia, melstasi, kad ji ateitų į mūsų šeimą, bet nutilau… Gydytojas dar kartą perklausė: „Sutinkate?” Toliau viskas vyko kaip sulėtintame filme – operacija, laukimas, laukimas, laukimas. „Dabar viskas gerai, kelių pas gydytojus pamiršti negalima, bet vaikas auga linksmas ir guvus”, – džiaugiasi mama.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Renginio akimirka. Širdies chirurgijos centro vadovas doc. Virgilijus Tarutis.
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Renginio akimirka. Širdies chirurgijos centro vadovas doc. Virgilijus Tarutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius