-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turite mažų vaikų? Kavą bei arbatą kol kas pamirškite

Ar gali būti, jog paprastas kavos puodelis palieka žymę visam gyvenimui? Tikrai taip. Būtent kava, arbata, retsykiais – sriuba yra pagrindinės priežastys, kodėl Respublikinės Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Vaikų ligoninėje nuolat guli apie 150 buitinius nudegimus patyrusių vaikų.
Nudegusi vaiko ranka
Nudegusi vaiko ranka / 123rf.com nuotr.

Ligoninės traumatologas-ortopedas Dainius Geležauskas juokauja, jog tėvai verčiau per pirmuosius mažylio metus tegu geria tik šaltą kavą ar arbatą. Tačiau pati trauma, kurią gali sukelti kasdienis kavos puodelis yra labai rimta – jos padariniai lydi vaiką visą gyvenimą.

Pavojingiausios vietos: virtuvė, valgomasis ir vonia

„Dažniausiai vaikai nusidegina buityje, dar – kažkur kieme. Lietuvos vaikams ypač būdingi karštų skysčių sukelti nudegimai, nuplikymai. Pirmauja nusiplikymai karštu vandeniu, tada – gėrimais: kava, arbata, ir galiausiai – maistu: sriuba, košėmis“, – sakė D. Geležauskas.

Dažniausiai vaikai nusidegina buityje, dar – kažkur kieme. Lietuvos vaikams ypač būdingi karštų skysčių sukelti nudegimai, nuplikymai.

Apsiplikymai sudaro du trečdalius visų vaikų nudegimų. Antras pagal populiarumą nudegimų būdas – elektros srove, kai vaikai įkiša ką nors į elektros lizdą arba paima į rankas neizoliuotą laidą.

Ir galiausiai trečioje vietoje lieka nudegimai nuo liepsnos ar sprogimo (pavyzdžiui, sprogus šventinei petardai). Jie būdingi vyresniems vaikams ir gali nutikti nebūtinai buityje: dažniau – kieme ar gatvėje.

Dar viena traumatologo-ortopedo įvardijama nudegimų rūšis: sąlyčio arba kontaktiniai nudegimai –kai nusideginama prisilietus prie įkaitusių paviršių: nuo orkaičių, židinių durelių iki lygintuvų.

„Plaštakų geriau jau nenudegti – dėl savo pasekmių tai yra labai pavojingi nudegimai. Plaštakų srityje formuojasi tokie randai, jog ateityje vaikas gali net nebejudinti pirštų“, – pespėjo D. Geležauskas.

Rečiausiai pasitaiko nudegimai įvairiomis cheminėmis medžiagomis – valikliais, kanalizacijos kamščių tirpinimui skirtais „kurmiais“ ir panašiai. Vaikai juos atradę apsipila ir nudega odą.

„Vaikams pavojingiausios patalpos: virtuvė, valgomasis ir vonia. Virtuvėje ruošiamas karštas maistas, valgomajame – valgoma ir geriama kava, kartu su vaiku. Tuo metu vonioje jis gali užsipilti ant savęs cheminių medžiagų“, – kalbėjo gydytojas.

Patyrus giluminį nudegimą laukia odos persodinimo operacija

Dažniausiai nusidegina ar apsipliko vaikai iki 7-erių metų amžiaus, o šioje amžiaus grupėje daugiausia trauma patyrusių mažylių, kuriems dar nėra nė 3-ejų.

„Pas mus patenka ir kūdikiai, tai yra vaikai iki 1-erių metų. Jie atvežami nuplikyti, bet tokių įvykių neturėtų būti, nes jie juk dar nevaikštantys. Tai – akivaizdi tėvų klaida, o tokių vaikų per metus sulaukiame iki 20“, – kalbėjo traumatologas-ortopedas.

Vaikų iki 5-erių metų oda yra 5 kartus plonesnė nei suaugusiųjų.

Atrodytų, nemalonu, tačiau ne tragiška ant savęs užsiversti puodelį karštos kavos. Tačiau vaikų iki 5-erių metų oda yra 5 kartus plonesnė nei suaugusiųjų. Vos vienas kavos puodelis vaikui gali lemti ir giluminį nudegimą.

„Visi gilūs nudegimai užgiję palieka stambius randus. Jei gyjant neatsiranda užkrėtimo, pūliavimo – tuomet lieka mažesni randai, jei tai įvyksta – didesni ir grubesni. Randai priklauso nuo žaizdos gijimo laiko – jei ji gyja 3 savaites ir ilgiau, randas tikrai liks“, – perspėjo D. Geležauskas.

Gilaus nudegimo atveju (tokiems nudegimams priskiriami antro B ir trečio laipsnio nudegimai), dažniausiai tenka atlikti operaciją ir iš kitos kūno vietos persodinti odą. Odos „donorų“ nebūna – ji prigyja tik persodinta iš kitos to paties žmogaus kūno vietos.

123rf.com nuotr./Vaikas su tvarsčiu
123rf.com nuotr./Vaikas su tvarsčiu

Pirmieji veiksmai po traumos – ypatingai svarbūs

Kadangi nusideginus į gydytojo kabinetą papulti galima geriausiu atveju už pusvalandžio, labai svarbu suteikti vaikui tinkamą pirmąją pagalbą.

„Reikia skubėti vietą atšaldyti, pakišti po kambario temperatūros vandeniu. Jei stovyklaujate, tiks ir ežero ar upės vanduo. Vaikams nuo vienerių metų amžiaus vietą reikia šaldyti iki 15 minučių. Iki vienerių metų amžiaus vaikams – 5 minutes. Jei vaikas nusiplikė ar nusidegino su rūbais – su rūbais jį pakiškite po vandeniu. Pirmiausia – atvėsinti, o tada jau galėsite nurengti. Čia tikrai – sekundžių reikalas. Vanduo turėtų būti 18– 20 ° C temperatūros“, – sakė traumatologas-ortopedas.

Vėliau galima vaikui duoti kokių nors vaistų nuo skausmo, ant nudegusios ar nuplikintos vietos dėti šaltus kompresus – jie mažina infekcijos tikimybę. Vis tik patyrę tokią nelaimę stenkitės kuo greičiau pristatyti vaiką gydytojams.

„Nudegimo laipsnis priklauso nuo karščio, tai yra, kiek laipsnių karščio buvo vanduo ar įkaitęs paviršius, ir nuo laiko, kiek laiko truko pats kontaktas. Kuo trumpiau ir kuo mažesnis karštis – tuo mažesnis bus nudegimas. Įsivaizduokite: jei vaiką tris sekundes plikina vanduo iki 60° C, jis jau gali patirti gilų nudegimą“, – sakė D. Geležauskas.

Įsivaizduokite: jei vaiką tris sekundes plikina vanduo iki 60° C, jis jau gali patirti gilų nudegimą.

Apie močiučių patarimus: čia jums ne sumuštinio gaminimas!

Gydytojas perspėja netepti nudegusios vietos jokiais aliejais, česnaku, nebarstyti druska. Nors daug kam toks patarimas keltų šypseną, vis dar pasitaiko tėvų, kurie nelaimingo atsitikimo akivaizdoje griebiasi tokių, kažkur viena ausimi girdėtų priemonių.

„Čia jums ne sumuštinio darymas, o nudegimas! Jei sugalvosite nudegusią odą sutepti aliejumi, padidinsite vaiko nudegimą vienu laipsniu. Kartoju – dar labiau pakenksite savo vaikui. Padėkite šauktuką šioje vietoje – tokių tėvų, kurie prisiklausę, ką močiutės kažkada sakė, pasitaiko rečiau, nei prieš 20 metų, bet vis dar pasitaiko“, – sakė traumatologas-ortopedas.

Kalbant apie vaikų nudegimų prevencijos priemones D. Geležauskas juokauja, jog mažus vaikus turintys tėvai turėtų gerti arba šaltą kavą.

„Tėvai pasisodina vaikus ant kelių ir geria karštą kavą. Juk mažas vaikas pats neapsisaugos: turite žiūrėti, ir kaip puodai sustatyti ant viryklės, nenaudoti jokių staltiesių, kai valgote. Jei vaikas nusipliko ir jam tėra metai ar pusantrų – dėl to kalti tik tėvai“, – griežtai kalbėjo gydytojas.

Nusiplikęs ar nusideginęs vaikas gali visam gyvenimui gauti randą ant veido, kaklo, plaštakų. Kaulų lūžiai sugyja ir buvusių traumų nebesimato, o nudegimo žymės lieka. Ką tėvai tuomet gali pasakyti užaugusiam vaikui?

D. Geležauskas teigia, jog nusideginusių ar nusiplikiusių vaikų pastaruoju metu sumažėjo, tačiau vargu ar dėl to galima džiaugtis – tokia statistika atsiranda dėl apskritai sumažėjusio vaikų skaičiaus. Santariškių klinikų Vaikų ligoninėje nuolat guli apie 150 nudegimus patyrusių vaikų.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro naujienas rasite ir „Facebook“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius