Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 04 17 /13:17

Vytenis Andriukaitis: „Pooperacinė mano eiga buvo, švelniai tariant, nestandartinė“

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų pilvo chirurgai penktadienį iš gydymo įstaigos išrašė čia kelias savaites po sudėtingos operacijos gydytą eurokomisarą Vytenį Povilą Andriukaitį. Šia proga politikas, iki trečiadienio bandęs nutylėti savo ligą, surengė net spaudos konferenciją.
Vytenio Povilo Andriukaičio spaudos konferencija po pilvo operacijos
Vytenio Povilo Andriukaičio spaudos konferencija po pilvo operacijos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

63 metų V.P.Andriukaitis Santariškėse praleido tris savaites. Skubi operacija buvusiam sveikatos apsaugos ministrui atlikta kovo 30-ąją. Ji buvo sudėtinga ir truko apie 7 valandas.

Išrašytas iš ligoninės politikas vyks į reabilitaciją Druskininkuose.

„Aišku, man tai buvo smūgis, šokas“

Spaudos konferencijoje žymus klinikų pacientas pareiškė gydęsis vienoje geriausių ES klinikų.

„Didžiuojuosi, kad esame to paties išsivystymo lygio kaip kitos klinikos, čia taikomos tokios pačios inovacijos kaip Berlyne, Briuselyje, Osle. Turėjau pasirinkimą iš nemažo ES klinikų būrio, tačiau pasirinkau operuotis čia“, – kalbėjo V.P.Andriukaitis.

Galvojau apie paprasčiausią akmenligę, neįtardamas, kad tai gali būti kasoje.

Politikas pasakojo keletą dieglių viršutinėje pilvo dalyje pajutęs gruodį. Tąkart pagalvojo, kad tai – inkstų akmenligė, mat prieš kelerius metus atliktos echoskopijos metu inkstuose aptikta cistų.

Eurokomisaras žinojo, kad sausį lankysis Vilniuje, todėl nusprendė, kad tada ir pasitikrins. Iki patikros V.P.Andriukaitis stiprius dieglius jautė triskart.

„Galvojau apie paprasčiausią akmenligę, neįtardamas, kad tai gali būti kasoje“, – kalbėjo politikas.

Tačiau echoskopinė diagnozė buvo griežta. „Aišku, man tai buvo smūgis, šokas. Dar kartą kreipiausi į kolegas, paprašiau analizuoti tyrimų rezultatus ir pabandyti prognozuoti, kokia linkme eina echoskopinė diagnozė“, – pasakojo V.P.Andriukaitis.

„Operuosiuosi tik Vilniuje“

Detalizuoti ligos eigai teko atlikti papildomų tyrimų ir intervencijų – biopsiją. Ją rekomenduota atlikti Briuselio klinikose.

„Po to Vilniuje suorganizavome telekonferenciją. Jos metu paaiškėjo, kad ir Briuselio, ir Vilniaus klinikos tame pačia lygyje pagal apimtis, kompetenciją ir kvalifikaciją“, – aiškino V.P.Andriukaitis.

Santariškių klinikų gydytojams, kurie yra buvę ir jo kolegos, jis pasakė: „Galite konsultuotis su kuo norite, nors ir su Ugnies Žeme, tačiau aš operuosiuosi Vilniuje.“

Įsimintinas Verbų sekmadienis

Į ligoninę V.P.Andriukaitis atvyko Verbų sekmadienį: „Turėjau gražių akimirkų su šeima, pasimačiau su vaikais ir mažaisiais anūkais: vienam – metai, kitai – tik mėnuo. Ir ramia širdimi guliausi į ligoninę, nes žinojau, kad greitai juos vėl pamatysiu.“

Buvo ir tam tikrų žarnyno, netikėto galvos kolapso problemų. Todėl per ilgai ir buvau reanimacijoje.

Kaip įprasta prieš tokias operacijas, pacientui reikėjo nuskusti pilvą.

Beatliekant procedūrą užmigau ir daugiau nieko neprisimenu“, – šyptelėjo V.P.Andriukaitis.

Tada darbo ėmėsi chirurgų ir kitų specialistų brigada. Operacijai vadovavo Santariškių klinikų generalinis direktorius prof. Kęstutis Strupas, laikomas vienu geriausių šalies chirurgų, jo specializacija – sudėtingos vidaus organų operacijos bei organų transplantacijos.

„Panašaus tipo operacijos trunka apie šešias valandas. Pastaroji tęsėsi 6.25 val.”, – kalbėjo K.Strupas.

Reanimacijoje – nemalonios staigmenos

V.P.Andriukaičio atvejis buvo tikrai sudėtingas. Ne tik dėl to, kad ne kasdien tenka operuoti eurokomisarą.

Pilvo ertmėje chirurgai rado neįprastai daug sąaugų. „Tai briedis padarė“, – įsiterpė V.P.Andriukaitis, priminęs, kad prieš kelerius metus buvo patekęs į kraupią avariją.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Strupas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Strupas

Audinių praskyrimui ir sujungimui chirurgams teko panaudoti ypač pažangų metodą ir modernią įrangą. Operacija buvo anatomiškai sudėtinga, susieta su kasos dalies šalinimu.

„Pooperacinė mano eiga irgi buvo, švelniai tariant, nestandartinė“, – neslėpė V.P.Andriukaitis.

Pacientas demonstravo visišką pasitikėjimą mumis ir spinduliavo gerą nuotaiką.

15min.lt jis prisipažino, kad po operacijos kilo problemų dėl širdies stimuliatoriaus, be to, buvo smarkiai pakilęs kraujospūdis, o pooperaciniu metu tai itin pavojinga, nes tuo metu reikia mažesnio, kad mažiau kraujuotų.

„Buvo ir tam tikrų žarnyno, netikėto galvos kolapso problemų. Todėl per ilgai ir buvau reanimacijoje“, – neslėpė V.P.Andriukaitis.

Iš reanimacijos į skyriaus palatą jis buvo perkeltas per Velykas.

Vėžinių ląstelių neaptikta

Pilvo chirurgas doc. Eligijus Poškus sakė, kad būklę stabilizavus V.P.Andriukaičio sveikimo procesas vyksta žymiai sparčiau nei tokiais atvejais įprasta: „Matyt, tai lemia abipusis ryšys.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eligijus Poškus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eligijus Poškus

„Pacientas demonstravo visišką pasitikėjimą mumis ir spinduliavo gerą nuotaiką. Rytais, kai paklausdavome, kaip jaučiasi, visada sakė: „Viskas liuks“. Pirmomis paromis tai atrodė ne taip įtikinamai, bet nuo šeštos jau ir mus įtikino“, – kolegai antrino K.Strupas.

Darinyje, kuris pašalintas operacijos metu, vėžinių ląstelių nerasta.

Todėl V.P.Andriukaičiui gydymas chemoterapija nebus taikomas. Jis vyksta į reabilitaciją Druskininkuose.

„Pusę metų nieko nereikia, po pusmečio bus kontrolė, o aš manau, kad jau pasveikau, ir po pusmečio tai jums patvirtinsiu“, – tikino politikas.

Jis neslepė: nuo onkologinių ligų neteko trijų brolių, nuo vėžio mirė ne vienas pusbrolis ir pusseserė.

„Šito dalyko mūsų giminėje daug. Tikiu, kad genetinis faktorius yra, tačiau neneigiu ir automobilio avarijoje patirtos traumos įtakos“, – kalbėjo V.P.Andriukaitis.

Davė sau savaite daugiau

Šią savaitę eurokomisaras 15min.lt išreiškė viltį, kad į darbą grįš balandžio 24 dieną. Tačiau penktadienį sau atsitiesti davė dar savaitę: „Manau, gegužės 1-ąją išsiveršiu į darbą, juk socdemams tai apskritai sakralinė diena.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eligijus Poškus ir Vytenis Povilas Andriukaitis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eligijus Poškus ir Vytenis Povilas Andriukaitis

Nuo klausimo, kodėl apie savo sveikatą prabilo tik po operacijos, politikas išsisuko: „Matote, koks geras apsaugos lygis, kad jūs nieko nežinojote!“

K.Strupas pasidžiaugė, kad V.P.Andriukaitis žiniasklaidai iš esmės teikia labai daug informacijos, kas mūsų šalyje vis dar retai pasitaiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius