Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Žolės“ dūmo pasekmės: apnikti haliucinacijų jaunuoliai susižaloja visam gyvenimui

Į Lietuvą atsirita kanapių rūkymo ir sintetinių kanabinoidų vartojimo mada. Europoje šis bumas jau atslūgsta, tačiau Lietuvoje toksikologai pastebi vis dažnesnius šių haliuciogeninių ir neva „lengvais“ laikomų narkotikų vartojimo atvejus. Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja Gabija Laubner sako, jog Europoje sukuriama po kelias naujų sintetinių kanabinoidų rūšis kas mėnesį. Tam tikrą laikotarpį šios narkotinės medžiagos yra legalios, nes kontroliuojančios institucijos tiesiog nežino apie jų egzistavimą. Tuo metu medikams iškyla dar sudėtingesnė užduotis – kaip sužinoti, ko prisivartojo į skyrių atvežtas jaunuolis, jei su tokia narkotine medžiaga jie susiduria pirmą kartą?
Nelegalios kanapės
Nelegalios kanapės / Kauno VPK nuotr.

Pavojingesnis ne narkotikas, o tai, ko prisidirba užėjus haliucinacijoms

„Net jei jaunuolis rūko vieną kartą per savaitę, bet tai tęsia kelerius metus,

neretai išsivysto psichozė, ؘ– sakė G. Laubner. – Labai dažnai tokie žmonės patenka į mūsų skyrių susižaloję save. Nes žolė, marihuana – jų veiklioji medžiaga tetrahidrokanabinolis – yra haliuciunogenas. Jie gali sukelti garsus ir vaizdinius, kurių iš tiesų nėra.“

Pašnekovė pasakoja, jog vieniems atrodo, kad išdygo sparnai. Tuomet apsvaigę jaunuoliai lengvai žengia per balkoną ar langą ir žnegteli žemėn. Dar kitiems vaidenasi, jog kažkas palindo po jų oda – jie stveria peilį ir mėgina tą „kažką“ iškrapštyti lauk.

Sėkmingesniais atvejais jaunuoliai mato vaizdinius, kurie nesukelia noro bėgti ir iššokti pro langą, taip pat ryškiau mato vaizdą, girdi nesamą muziką, dingsta laiko pojūtis. Kanapių pavartoję asmenys gali arba be priežasties juoktis, arba priešingai – tapti apatiški, mieguisti.

G.Laubner pastebi, kad dėl kanapių rūkymo sukeltų pasekmių kenčia daugiausia jauni žmonės – daugiausia jų iki 30-ies metų.

Perdozavus kurių nors kanabinoidų gali ištikti panikos priepuolis, širdies permušimai.

„Ne visada pacientai pirmiausia patenka pas mus. Kartais jie kreipiasi į šeimos gydytoją, mėgindami išsiaiškinti, kodėl skauda širdį, arba kodėl arterinis kraujo spaudimas padidėjęs“, – sako medikė.

Kyla grėsmė, jog dėl padidėjusio nerimo tiesiog plyš viena iš smegenų kraujagyslių. Tuomet žmogus patiria insultą. Dėl kylančio spaudimo taip pat gali ištikti infarktas.

„Tai yra kanapių vartojimo komplikacijos. Ir jos ištinka visiškai jaunus žmones“, – sako G. Laubner.

Vonios druska“ ar „trąšos“ platinami internetu

Kanapės nėra narkotikas, iškart įtraukiantis į priklausomybės liūną, tačiau dėl iliuzijos, jog tai „tik žolytė“, jį vartoja tikrai didelė dalis jaunimo. Būtent savo paplitimu kanapės gąsdina Europos medikus bei teisėsaugininkus.

„Per 10 metų yra atsiradę keli šimtai naujų sintetinių kanabinoidų rūšių. Tai yra kelios rūšys per mėnesį. Jie gaminami laboratorijoje. Didžiausia problema ta, jog tam tikrą laiką po pagaminimo jie būna legalūs – nes institucijos, kurios tai kontroliuoja, dar nespėja tų preparatų įtraukti į draudžiamų medžiagų sąrašus. Taigi, jaunuoliai skaito apie jas forumuose ir gali jų nusipirkti netgi internetu“, – pasakojo Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja.

Kadangi naujosios medžiagos vadinamos raidžių ir skaičių kombinacija, forumuose prekeiviai užmaskuoja narkotikus po pavadinimais „vonios druska“ ar „trąšos“. Vis tik yra specifinių parduotuvių, forumų, kur pirkėjas puikiai suvokia, ką iš tiesų perka.

„Europa prieš gerą dešimtmetį turėjo kanabinoidų vartojimo piką. Jis praėjo, na, bet nemaža dalis jaunuolių liko vartoti. O dabar tai ateina ir į Lietuvą – jaučiame, jog per pastaruosius metus ar dvejus stipriai išaugo sintetinių kanabinoidų ir sintetinių katinonų vartojimas“, – nerimavo G.Laubner.

Ką tai reiškia? Panašu, kad ateityje daug darbo turės ne tik toksikologai, tačiau ir psichiatrai. Nes ir natūraliose kanapėse, ir sintetiniuose kanabinoiduose esančios medžiagos paspartina šizofrenijos vystymąsi, sutrikdo atmintį, gebėjimą mokytis, koncentraciją.

Atsirado testai, padedantys tėvams išsiaiškinti tiesą

Medikė priduria, jog tai, kad sintetinių kanabinoidų kas mėnesį sukuriama vis naujų, apsunkina toksikologų darbą. Sunku aptikti, kokią medžiagą žmogus yra vartojęs.

„Trūksta diagnostikos priemonių, testų, pagaliau, net reagentų nėra tokiai narkotinei medžiagai nustatyti. Mes neturime galimybių laboratorijoje nustatyti, kad žmogus yra vartojęs, nes net nežinome, ko ieškoti. Tą galime padaryti tik tuomet, kai medžiaga egzistuoja bent kelis metus ir jau yra mums žinoma“, – sakė pašnekovė.

Tad spręsdami, ar žmogus yra vartojęs sintetinių kanabinoidų toksikologai vertina žmogaus sąmoningumą, akių obuolių judesius, širdies veiklą, pulsą, elgseną.

Ką medikė patartų paauglius auginantiems tėvams? Pašnekovė sako, jog atpažinti kanapes arba sintetinius kanabinoidus vartojantį paauglį galima iš neramios būsenos, nuolatinio pinigų prašymo ir specifinio kvapo.

„Visai neseniai Lietuvoje atsirado šlapimo testai, padedantys nustatyti, ar vartojami tam tikri sintetiniai kanabinoidai, katinonai. Juos galima nusipirkti ir lengvai atlikti namuose“, – sako G. Laubner.

Vilniaus miesto visuomenės sveikatos biuro naujienas rasite ir „Facebook“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius