-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar verta studijuoti, jei visi atsakymai yra internete?

Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) parengė vaizdinę paskaitą, padedančią moksleiviams apsispręsti dėl aukštojo mokslo. LEU Istorijos fakulteto dėstytojas Mindaugas Nefas padeda moksleiviams patiems sau atsakyti į klausimus, ar verta studijuoti universitete ir kaip teisingai pasirinkti.
20131030_vytenis_pileckas_025 (1)
Lietuvos edukologijos universiteto dėstytojas Mindaugas Nefas.

Dėl interneto ir kitų šiuolaikinių technologijų per trumpą laiką mes galime gauti mus dominančią informaciją, todėl kyla natūralus klausimas, ar aukštasis mokslas vis dar reikalingas XXI a. žmogui? Mokslas – sritis, kuri kiekvieną akimirką yra šalia, nors mes apie tai net nesusimąstome. Viskas prasideda nuo žmogaus, kuris siekia atsakyti į klausimus. Tai yra vienas iš kertinių aukštojo mokslo variklių.

Lietuvos edukologijos universitetas kviečia pasižiūrėti vaizdo medžiagą (paskaitą) ir atsakyti į visus rūpimus klausimus apie aukštąjį mokslą.

Vaizdo medžiagą (paskaitą) rasite čia www.leu.lt/kodelaukstasis

Vilniaus Radvilų gimnazijos mokytojas ir Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) dėstytojas Mindaugas Nefas tvirtina turintis misiją – įtikinti jaunimą, kad Lietuvos aukštojo mokslo studijos yra labai geros kokybės. „Mes to nesuprasdami sakome, kad studijuoti reikia vykti kažkur kitur“, – teigia M. Nefas. Dirbdamas mokytoju gimnazijoje jis kasmet susiduriantis su šia problema ir jį stebina moksleivių veržimasis studijuoti į užsienį, neišsiaiškinus galimybių Lietuvoje.

Daug dvyliktokų pas jį ateina prašydami rekomendacijų, norėdami stoti į užsienio universitetus. Moksleiviai susiruošia vykti studijuoti į užsienį tik todėl, kad kažkas sakė, jog ten yra geriau. „Mes mėgstame vadovautis ne savo protu, o tuo ką kalba kiti“, – teigia M. Nefas ir primena Imanuelio Kanto šūkį:  ,,išdrįsk mąstyti, turėk drąsos naudotis savo protu“.

„Nuo Apšvietos epochos praėjo daug laiko, o mes kaip buvome bailiai, taip ir esame. Vis dar bijome naudotis savo protu. O kam mums to reikia? Mes galime pasinaudoti kito nuomone“, – sarkazmu trykšta M. Nefas. „Kai aš pradėjau klausyti savo proto, o ne kitų nuomonės, gyvenimas pasidarė daug geresnis“, – teigia M. Nefas. Šiandien jis ir mokiniams ir studentams primena, kad išsilavinęs žmogus turi daug didesnes galimybes gyventi geriau. Žinoma, visada yra išimčių, kai kažkieno pusbrolis baigęs universitetą neturi darbo, o kito kaimynas, vos baigęs dešimt klasių, yra puikus verslininkas. „Tačiau tai tik išimtys, o ne taisyklė“, – teigia mokytojas.

Šiandien M. Nefas sako daug darantis taip, kaip jį išmokė Lietuvos edukologijos universitetas, kurio šūkis FIAT LUX (tebūnie šviesa – liet.). „Jūs nebūtinai turite dirbti mokykloje, bet visuomet galite būti visuomenės švietėju – tokia universiteto misija. Tokia ne tik LEU, bet ir viso aukštojo mokslo misija. Parodyti kitokį gyvenimą, kad visgi jis Lietuvoje yra daug geresnis negu mums rodo pramoginės laidos. Tik mes patys mėgstame daug dalykų paversti negatyviais“, – sako LEU Istorijos fakulteto dėstytojas.

M. Nefas remiasi tautos išmintimi, kuri teigia, kad šaukštas deguto ir medaus statinę sugadina. Šį posakį prilygina Lietuvos aukštojo mokslo situacijai. Galime pastebėti, jog yra ir neatsakingų dėstytojų ir neatsakingų studentų, kurie sugadina nuomonę apie Lietuvos aukštąjį mokslą. Pedagogas sako, kad aukštojo mokslo įstaigų tikslas – parodyti gražią Lietuvą, kurią kiekvienas iš mūsų galėtų sukurti ir tapti arba labai geru švietimo verslininku arba labai geru švietimo misionieriumi, kuris vaikšto ir kalba: „čia yra šviesos kelias, keliaukime kartu“.  Jis sako, kad visai nebūtina visiems tapti mokslo daktarais, kad tą šviesą skleistumėte – tam reikia tik vidinio įsitikinimo ir noro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius