-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EHU studentui, kritiškai vertinusiam Baltarusijos režimą, gresia susidorojimas

Kritiškai Baltarusijos režimo atžvilgiu nusiteikusiam Europos humanitarinio universiteto (EHU) studentui primetami nepagrįsti kaltinimai ir gresia susidorojimas laisvės atėmimu. Lietuvos studentų sąjunga neigiamai vertina ketinimą be pagrindo nubausti jaunuolį laisvės atėmimu ir demokratijos principų nepaisymu studento atžvilgiu Baltarusijoje.
Protestuotojai
Protestuotojai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Studentai

Studentų sąjungos duomenimis, areštuotam Europos humanitarinio universiteto (EHU) studentui Dziadokui Mikalajui Aliaksandravichiui buvo pateikti nepagrįsti kaltinimai dėl galimo dalyvavimo incidente, kuris vyko 2010 m. rugpjūčio 30 d. prie Baltarusijoje esančios Rusijos ambasados.

Atkreipiamas dėmesys į tai, jog studentas įvykio metu net nebuvo Baltarusijoje, tai liudija pateiktas asmens dokumentas, kuriame pažymėti Lietuvos vizos įrašai. Nepaisant teisinio pagrindo nebuvimo ir oficialių kaltinimų nepateikimo, ikiteisminio tyrimo metu, studentui aštuonis mėnesius buvo vykdomas baudžiamasis persekiojimas. Studentų sąjungos duomenimis, jaunuoliui gresia nuo 3 iki 4 metų nelaisvės.

„Pateikti faktai kelia abejonių ne tik dėl Baltarusijos valdomos demokratijos, bet ir teismų teisėtumo ir objektyvumo. Tikimės, jog Lietuva, kaip demokratinė, gerbianti žmogaus teises ir vertinanti teisingumą, šalis, atkreips dėmesį į išpuolius prieš nekaltus Lietuvoje studijuojančius jaunuolius, prisiims atsakomybę ir suformuos poziciją“, – teigia Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

Dėl šios situacijos kaimyninėje šalyje Lietuvos studentų sąjunga paruošė kreipimąsi, kuris šiandien pasieks Lietuvos prezidentę, ministrą pirmininką, Seimo pirmininkę, užsienio reikalų ministrą, šŠvietimo ir mokslo ministrą, Baltarusijos ambasadorių. Dokumentu siekiama atkreipti dėmesį į susiklosčiusią situaciją Minske, raginama prisiimti atsakomybę, suformuoti šalies poziciją ir imtis konkrečių veiksmų plano.

Taip pat Lietuvos studentų sąjunga išplatino kreipimąsi į Europos studentų sąjungą, kuri dėl Baltarusijos studentų klausimo artimiausiu laiku ketina suburti atskirą darbo grupę.

LSS primena, jog panašūs įvykiai Baltarusijoje sekė ir po 2010 m. gruodžio 19 d. šalies Prezidento rinkimų, kurie buvo pripažinti, kaip neatitinkantys Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) keliamų demokratiškumo ir skaidrumo reikalavimų. Tuo metu buvo suimta vienuolika studentų, kurie mokosi Lietuvoje įsikūrusiame Europos humanitariniame universitete. Viena EHU studentė iš suimtųjų patalpinta KGB (liet.k. Valstybės saugumo komiteto) kalėjimo įstaigoje ir ten įkalinta iki šiol. Likę suimti studentai buvo paleisti po 10-15 parų administracinio arešto. Panaši įvykiu seka kartojosi ir per kitus incidentus, kai Baltarusijos jaunuoliai kritiškai vertino ir elgėsi Baltarusijos režimo atžvilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius