-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ERASMUS patirtis: švieži studentės Gretos įspūdžiai iš išsvajotosios Prancūzijos (nuotraukos)

Atvykimas
Prancūzijos pietūs
Prancūzijos pietūs / Gretos Švitraitės nuotr.

Vienas pigiausių ir patogiausių būdų atvykti į Chambéry miestelį yra skrydis į Ženevą ir iš Ženevos važiavimas traukiniu ar autobusu. Kadangi daiktų turėjau labai daug ir nenorėjau rizikuoti su pigių skrydžių kompanijomis, rinkausi „AirBaltic“ skrydį į Rygą ir iš Rygos į Ženevą. Visa tai atsiėjo 370 litų. Tuomet iš Ženevos oro uosto važiavau autobusu iki Chambéry stoties. Bilietas kainavo 22.50 eurų (tačiau būtina sakyti, kad esate jaunesnis nei 25 metų, antraip teks pakloti 30 eurų), kelionė trunka 1 val. 10min. Žinoma, galima rinktis traukinį, tačiau reikės persėsti pagrindinėje Ženevos traukinių stotyje. Tokiu būdu sutaupytumėte apie 5–6 eurus.

Mano bendrabutis buvo Chambéry miestelio pašonėje ir ant kalvos, todėl vos atvažiavusi susiradau taksi, nes jau nebebuvo jėgų temptis 30 kilogramų ant kupros. Nors kelionė taksi truko vos 15 minučių, teko sumokėti aštuonis eurus. Palyginti nebrangu, jeigu neverčiame litais.

Studijos 

Studijavau IMUS (Institut de Management de l‘Université de Savoie) MI (Management International) specializaciją, Licence 3 (paskutinieji bakalauro metai). Kadangi turėjau surinkti visus 30 ECTS, teko mokytis 11 dalykų. Paskaitos vyksta 2 val. su 10–15 min. pertraukėle. Trečiadieniais ir ketvirtadieniais paskaitos vykdavo net iki 19 val. 30 min. Patalpos buvo tikrai vienos iš prasčiausių, bet tik todėl, kad tą fakultetą ruošiamasi perkelti į kitą rajoną.

Iš tiesų kai kurios paskaitos labai sudomino. Dauguma dėstytojų – praktikai, turintys savas įmones ar dirbantys pagal specialybę, todėl paskaitose buvo galima išgirsti labai daug praktinių pavyzdžių, ko trūksta mūsų lietuviškuosiuose universitetuose. Bendravimas tarp dėstytojų ir studentų yra gana šiltas, dėstytojai visada maloniai paaiškina iškilusius klausimus.

Atsiskaitymai vykdavo egzaminų forma, tačiau galima buvo susirinkti dalį balo darant pristatymus ar iš dalinių patikrinimų. Prancūzijoje vertinimo sistema yra dvidešimtbalė: surinkus mažiau nei 10 balų, egzaminas laikomas neišlaikytu. Gauti gerą įvertinimą neįmanoma dėl dviejų priežasčių – griežta vertinimo sistema ir nesąmoninga sesija. Kodėl mano ir daugelio apklaustų prancūzų nuomone yra nesąmoninga? Todėl, kad egzaminai yra laikomi per vieną savaitę, t.y. 2–3 egzaminai per vieną dieną ir taip kelios dienos iš eilės. Ruoštis reikia visą semestrą, norint suspėti pasikartoti prieš atsiskaitymus. Labai didelis stresas ir įtampa. Tačiau vienas geras pliusas – dėstytojai pateikia visą medžiagą, kurią reikia mokėti, todėl šiek tiek sumažėja vargo beklaidžiojant ir besiskaitinėjant papildomai. Be to, šiame universitete nusirašinėjimas nėra griežtai stebimas...

Prancūzijoje vertinimo sistema yra dvidešimtbalė: surinkus mažiau nei 10 balų, egzaminas laikomas neišlaikytu.

Gyvenimo sąlygos

Prancūzijoje skiriamos ERASMUS stipendijos dydis yra 550 eurų. Gyvenau neva prasčiausiame Chambéry bendrabutyje Jacob-Bellecombette, tačiau mokėjau už nuomą 151 eurą ir buvau labai patenkinta. Taip pat įmanoma gauti socialinę paramą, tada nuoma sumažėja iki 110 eurų. Šiame bendrabutyje yra vienviečiai 9 kvadr. metrų kambariai, kuriuose yra kriauklė, veidrodis, lova, stalas, kėdė, spinta, lentyna, šaldytuvas. Tualetai, dušai bei virtuvė – bendri. Yra skalbyklė – 3 eurai už vieną skalbimą. Sąlygos ne per geriausios, nes nuo kalnų dulkių galima rasti kiekvieną dieną, internetas trūkinėja, garso izoliacijos beveik nėra, tačiau pasirinkus šį bendrabutį galima kuo puikiausiai išgyventi su visa stipendija ir dar pakeliauti. Kitų bendrabučių kainos svyruoja nuo 343 iki 480 eurų. Žinoma, gavus paramą, nuomos kaina sumažėja beveik perpus.

Valgyti galima valgykloje už 2,90 eurų. Patiekalų dydis tikrai nenuvilia. Į kainą įeina salotos, desertas, pagrindinis patiekalas, bandelė. Tačiau po kurio laiko atsibosta, o ir skonis nors prancūziškas, bet valgyklinis ir prėskas. Aš ilgai maitintis ten negalėjau, nes buvo problemų su skrandžiu. Kavinėse dažnai nesimaitinau, bet kainos tikrai ne mažos, jei nori rimtai pavalgyti (nuo 15 eurų). Kebabai kainuoja 3,5–5 eurus, picos – apie 10–15 eurų.

Žinoma, pigiausia yra gamintis namuose. Chambéry yra trijų tipų parduotuvės : „Monoprix“ – miesto centre, gana brangi maisto bei įvairių namų apyvokos daiktų parduotuvė; „Leclerck“, „Carrefour“ – kaip Lietuvoje „Maxima“, „Iki“, nėra brangu ir didelis pasirinkimas, tik tenka važiuoti autobusu; „Aldi“ – tokio lygio, kaip „Pigiau grybo“ ar „Cento“, pasirinkimas mažas, bet tai – pigiausia parduotuvė, kokią tik galima rasti Chambéry. Maistui per mėnesį išleisdavau apie 100 eurų ir tikrai nesimato, kad būčiau badavusi.

Darbo ieškotis bandžiau, bet šansai jį susirasti lygus nuliui, nes yra išleistas įstatymas, saugantis nuo imigracijos, kuris pirmenybę darbo atžvilgiu teikia prancūzams, o tik paskutiniu atveju – užsieniečiams.

Drabužių ir kosmetikos parduotuvių netrūksta ir čia. Galima rasti labai pigių rūbų kinų parduotuvėse, taip pat neblogai apsiprekinti per išpardavimus. Kainos manęs nešokiravo, nepasakyčiau, kad brangiau nei pas mus. Šiek tiek gaila, kad kvepalai čia nebuvo pigesni, nei Lietuvoje...

Viešuoju transportu Chambéry nebuvo labai didelio poreikio naudotis, nes tai labai mažas miestelis, beveik viską galima pasiekti pėsčiomis. Tik tekdavo rinktis autobusus, važiuojant iki parduotuvių, kurios yra toliau nuo miesto centro. Bilieto kaina – 1,10 euro. Galima įsigyti kortelę už 3 eurus ir tuomet galima nusipirkti 10 bilietų už 6 eurus. Prancūzijoje viena iš populiariausių transporto priemonių yra traukiniai. Jei planuojate daug keliauti po Prancūziją, iš karto siūlau įsigyti kortelę „Carte 12-25“, su kuria teikiama didelių nuolaidų traukinių bilietams (25–80 proc.). Ši kortelė kainuoja apie 50 eurų, bet atsiperka per tris–keturias keliones. Tikrai verta. Galioja vienerius metus.

Kadangi daug pinigų sutaupiau pasirinkdama pigiausią bendrabutį, teko nemažai pakeliauti. Chambéry yra netoli Šveicarijos, Italijos, taip pat labai norint galima nukeliauti iki Ispanijos. Artimiausi oro uostai – Ženevos ir Liono, iš kurių galima skristi su pigių skrydžių kompanijomis. Siūlau pasinaudoti šia galimybe, nes įspūdžiai nepakartojami!

Gretos Švitraitės nuotr./Barselona
Gretos Švitraitės nuotr./Barselona

Policijos čia neteko dažnai matyti, bet miestelis neatrodė atgrasus ar pavojingas, nors girdėjau ne iš vieno žmogaus, jog grįžti į mūsų bendrabutį vienai panelei yra labai pavojinga, tad stengėmės visada derintis. Labiausia nervino ir šleikštulį kėlė begalės marokiečių… Jų čia pilna! Nors jų turbūt visur tiek… Bet šie vyrai tikrai nesistengia savęs nuvertinti ir bando pavergti kiekvienos sutiktos merginos dėmesį.

Darbo ieškotis bandžiau, bet šansai jį susirasti lygus nuliui, nes yra išleistas įstatymas, saugantis nuo imigracijos, kuris pirmenybę darbo atžvilgiu teikia prancūzams, o tik paskutiniu atveju – užsieniečiams.

Laisvalaikis

Atvykusi sausio pabaigoje, nekantriai laukiau sutiktuvių ir susipažindinimo vakaro, tačiau universitetas nieko šia tema nebuvo paruošęs. Šioks toks nusivylimas, nes erasmusininkai buvo išsibarstę po įvairius bendrabučius, buvo daug likusių nuo pirmo semestro, tad jei susitinki paskaitose kokį sunkiai kalbantį prancūziškai studentą, prieini, pakalbini, išsiaiškini, kad taip pat pagal ERASMUS atvykęs, ir susipažįsti. Bet, galiu pasakyti, kad man ir kitai lietuvei, kuri gyveno tam pačiam bendrabutyje, buvo sunku susieiti su kitais, nes mūsų bendrabutis buvo išmiręs, iš erasmusininkų buvo tik rumunės, su kuriomis nelabai kaip rišosi bendravimas, bei prancūzai, kurie ne itin mėgėjai bendrauti su užsieniečiais. Todėl to pirmo pažintinio vakaro labai trūko, tačiau po pirmo mėnesio jau įsivažiavome.

Erasmusininkai buvo labiai pamėgę barą O’Poques, kuriame rinkdavosi vos ne kiekvieną vakarą. Tai užeigos tipo barelis, kuriame ketvirtadieniais–šeštadieniais net nebūdavo kuo kvėpuoti. 1,5 l. alaus kainuoja 12 eurų. Jei labai gerai sutari su barmenais, gali gauti ir už 10 eurų. Baras užsidaro apie 1 val. nakties ir tuomet galima patraukti į vieną iš keturių klubų. Pats populiariausias – Opera. Įėjimo kainos svyruoja nuo 5 iki 12 eurų. Į kitus klubus įėjimai dažniausiai būna nemokami.

Prie universiteto yra S.U.A.P.S pastatas, kuriame galima užsiimti įvairiausia sportine ir kultūrine veikla, nuo žongliravimo iki alpinizmo. Iš tiesų, yra labai didelis užsiėmimų sąrašas, studentai labai mėgsta vakarais aktyviai leisti laiką sportuodami. Semestro užsiėmimo kaina yra 10 eurų. Taip pat yra ruošiami slidinėjimo seansai, kai už 15 eurų galima nuvažiuoti su šia organizacija paslidinėti Alpių kalnuose. Slidžių nuoma kainuoja 14 eurų.

Taip pat, kaip minėjau, galima daug pakeliauti tiek pačioje Prancūzijoje, tiek kaimyninėse šalyse, tik reikia rasti bendraminčių ir viską susiplanuoti. Beje, Chambéry yra apsuptas kalnų masyvais, tad nutirpus sniegui yra labai malonu (bet nėra lengva!) kopti Bauges kalnynu iki Nivolet kryžiaus, taip pat susiplanuoti kopinėjimus kitais kalnynais.

Mėgstantiems kiną galima apsilankyti kino teatre. Bilietų kaina studentams svyruoja apie 6–8 eurus. Taip pat trečiadieniais vykdavo universiteto salėje kino vakarai, kai nemokamai buvo rodomas kinas.

Keli patarimai vykstantiems į Prancūziją, Chambéry miestelį:

• Būtinai aplankykite nuostabiąją Ženevą;
• Nepraleiskite puikios galimybės mėgautis Alpių gaiva bei slidinėjimu;
• Prancūzijos pietūs ir Viduržemio jūra – visai netoli!
• Pelėsiniai sūriai ir vynas – geriausias derinys smagiam vakarui;
• Atsipalaiduokite ir mėgaukitės prancūzų kultūra bei romantika.

Buvai išvykęs studijuoti svetur pagal ERASMUS mainų programą? Dar neišblėso ten patirti įspūdžiai bei nuotykiai? Pasidalyk ERASMUS patirtimi su kitais studentais. Savo pasakojimą ir keletą nuotraukų siųsk el. paštu studentai@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius