-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentė iš Pietų Korėjos Shinhye Lee apie Lietuvą: „Kartais einant gatve, maži vaikai badosi pirštais ir juokiasi iš manęs“

Studentai, kurie pusmečiui ar ilgesniam laikui buvo išmainę lietuviškų universitetų suolus į egzotiškesnes šalis, apie šią gyvenimo patirtį kalba su didžiule nostalgija. Tai yra ne tik puiki proga pažiūrėti į švietimo sistemą svečiose šalyse ir įgyti žinių. Tai galimybė paragauti kitokio gyvenimo. Tiesiogine ir netiesiogine prasme.
Shinhye Lee
Shinhye Lee / „Studžio“ nuotr.

Vytauto Didžiojo universitete tokių studentu neretai sutiksi. Taigi kalbiname žurnalistikos ir anglų literatūros studentę iš Pietų Korėjos, Shinhye Lee – Lietuva ir VDU jos akimis.

Kodėl pasirinkai Lietuvą ir ką žinojai apie ją prieš atvykdama?

Įstojus į universitetą P. Korėjoje iš karto pradėjau domėtis galimybe išvažiuoti į užsienį. Tuo metu mano universitetas pasirašė sutartį su Vytauto Didžiojo universitetu (VDU) ir ruošėsi išsiųsti pirmuosius studentus į Lietuvą. Paklausinėjau dėstytojų apie šią galimybę ir visi jie kaip susitarę tvirtino, kad tai geras universitetas, teikia įvairių kalbų kursus bei yra kompetentingas savo ir kitų šalių studentams.

Prieš atvykdama ieškojau informacijos internete, užsukau į puslapį vdu.lt ir sužinojau, kad tai universitetas, kuris vadovaujasi liberalizmo ideologija, yra pakankamai moderniame mieste Kaune, kuriam jau apie 650 metų.

Koks buvo pirmas įspūdis atvykus?

Mano pirmas įspūdis – Lietuva yra labai miela šalis. Kai aš atvykau į Vliniaus tarptautinį oro uostą, daug lietuvių man padėjo susiorientuoti aplinkoje. Dauguma informacijos oro uoste pateikiama lietuvių kalba, todėl buvo sunku rasti kelią į Kauna, o jame Vytauto Didžiojo universitetą. Tačiau su vietinių žmonių pagalba man tai pavyko.

Kokie buvo Tavo lūkesčiai studijų atžvilgių? Ar jie pasiteisino?

Pirmiausia norėjau tęsti žurnalistikos studijas anglų kalba VDU. Tačiau čia nėra tokio kurso, kuris atitiktų mano norus. Teko ieškoti išeities, tad nusprendžiau lavinti anglų kalbos žinias. Pasidomėjau kiek man tai yra aktualu. Žinoma, norint tapti profesionaliu žurnalistu anglų kalba yra labai svarbi. Todėl ilgai nedvejojau, suderinau viską su savo universitetu Korėjoje ir kibau į mokslus.

Kartais einant gatve, maži vaikai badosi pirštais ir juokiasi iš manęs. Tai labai nemalonu, tačiau suprantu, kad iš lietuvių minios mano išvaizda išsiskiria.

Ką manai apie lietuvių studentus?

Manau, kad studentai Lietuvoje yra nuoširdūs žmonės. Mano globėjos ir apskritai dauguma studentų noriai padeda. Pavyzdžiui, kai aš negalėjau gauti savo pašto siuntinių iš Pietų Korėjos, mano draugai lietuviai bandė pagelbėti. Ėjo į paštą, aiškino situaciją ir stengėsi taisyti padėtį. Tik dėka jų pagalbos, gavau savo paketus ir laišką. Be to, per paskaitas, kuriose kalbama lietuvių kalba, jie stengiasi ir viską išverčia į anglų kalbą.

Kokie Tau pasirodė lietuviai? Ar jie tolerantiški žmonės?

Kartais einant gatve, maži vaikai badosi pirštais ir juokiasi iš manęs. Tai labai nemalonu, tačiau suprantu, kad iš lietuvių minios mano išvaizda išsiskiria. Tačiau manau, kad VDU bendruomenė yra pakankamai liberali ir atvira kitoms rasėms. Ji yra nešališka. Pavyzdžiui, profesoriai niekada nepabrėžia mano išskirtinumo, o ir universitete neiškyla bėdų.

Koks didžiausias skirtumas tarp Lietuvos ir Pietų Korėjos?

Vakarėlių kultūra. Pietų Korėjos studentai paprastai mėgsta linksmintis nedidelėse grupelėse (4 ar 6 žmonės), eiti į barus, kalbėtis ir vartoti daug alkoholio arba tiesiog namie žaisti stalo žaidimus. Tuo tarpu lietuviai plūsta į klubus, mėgaujasi muzika ir šokiais. Todėl, šiuo atžvilgiu Lietuvai reiškiu komplimentus.

Bet be visų skirtumų Lietuva ir Pietų Korėja yra labai panašios šalys. Korėja yra tokia pat maža šalis kaip ir Lietuva, mes irgi išgyvenome daug sunkumų. Taip pat manau, kad mūsų charakteriai panašūs – korėjiečiai nors ir neatrodo draugiški, tačiau yra prieraišūs. Mes tai vadiname „Jeong“. Aš jaučiu „Jeong“ ir čia.

Ar pasikeitė nuomonė apie Lietuvą?

Tikrai taip, net labai! Prieš atvykdama aš girdėjau, kad Lietuva buvo valdoma Sovietų sąjungos ilgą laiką, todėl lietuviai neigiamai ir šaltai bendrauja su kitataučiais. Tačiau čia atvykusi supratau, kad tai tėra kvailas stereotipas. Lietuvių tauta yra draugiški, atviri ir komunikabilūs žmonės.

Ar norėtum po studijų čia dar kartą atvykti ?

Žinoma. Kai sugrįšiu į Pietų Korėją po 1 metų, aš tikrai pasigesiu Lietuvos. Šioje šalyje patyriau nepamirštamų įspūdžių, susipažinau su fantastiškais žmonėmis. Tai labai brangus prisiminimas man! Pažadėjau sau kadanors grįžti čia.

Aplankykite tinklalapį vdusa.lt.

15min.lt nuort. /Studis
15min.lt nuort. /„Studis“

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius