-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 10 /2012 07 11

Ginčas tęsiasi: viena studentų organizacija kreipėsi į teismą dėl kitos bankroto

Ginčas tarp Vilniaus universiteto Studentų atstovybės (VU SA) ir Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) dėl neįvykdytų LSAS įsipareigojimų taikiai nesibaigs. Antradienį VU SA kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo LSAS.
Bankrotas
Bankrotas / Photos.com nuotr.

15min.lt jau rašė, kad praėjusių metų liepos 29 d. Vilniaus apylinkės 2 teisme ginčas dėl LSAS skolos užbaigtas taikos sutartimi, kuri numatė jos grąžinimą keliais etapais. Kadangi skola nebuvo grąžinama, VU SA kreipėsi į teismą, prašydama vykdomojo rašto, kurį pateikus antstoliui pradedamas skolos išieškojimo procesas. LSAS keletą kartų skundė teismo išduotus vykdomuosius raštus. Vilniaus apygardos teismas visus tris kartus nusprendė, kad skundai yra nepagrįsti. Taigi byla teisiškai išspręsta, tačiau nebuvo vykdomi taikos sutartimi įtvirtinti įsipareigojimai.

„Dar praėjusią savaitę rodėsi, jog pagaliau pavyko susitarti – LSAS dar kartą pažadėjo sumokėti visą skolą, tačiau šie pažadai ir vėl liko neišpildyti, o pirmadienį sulaukėme naujo akibrokšto – atviros juodųjų viešųjų ryšių atakos, kurioje VU SA kaltinama neva neįvykdžiusi savo įsipareigojimų“, – kalbėjo VU SA vadovas Arminas Varanauskas.

Pirmadienį LSAS pateikė ieškinį VU SA dėl daugiau kaip 30 tūkst. per 2005-2010 metų laikotarpį negrąžintų studentų pažymėjimų. Bendra ieškinio suma sudaro daugiau nei 540 tūkst. Lt ir gresia seniausio šalies universiteto studentų atstovybei bankrotu.

„Daugiau nei pusmetį laukėme ir vylėmės, kad pavyks šį ginčą išspręsti bent jau sąlyginai taikiai, tačiau pastarieji LSAS veiksmai užkirto kelią tokiai galimybei. Pavargome su jais žaisti, kantrybė baigėsi“, – sprendimą kreiptis dėl bankroto bylos LSAS komentavo VU SA prezidentas A. Varanauskas.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, Lietuvos studento pažymėjimo (LSP) gamybą gali organizuoti tik nacionalinės studentų sąjungos, dėl to iki 2010 m. Vilniaus universiteto studentams skirtų LSP gamybą nė vienai nacionalinei studentų sąjungai nepriklausanti VU SA buvo patikėjusi LSAS. Kadangi nacionalinė sąjunga nevykdė savo įsipareigojimų, VU SA nutraukė sutartį su LSAS, tarpininku pasirinkdama Lietuvos studentų sąjungą, o su LSAS pradėdama derybas dėl taikaus ginčo sprendimo. Šios derybos galiausiai virto teisminiu ginču, kuris buvo užbaigtas jau anksčiau minėta taikos sutartimi.

„LSAS piktybiškai nevykdant savo įsipareigojimų, kyla labai daug abejonių dėl jų gebėjimo toliau organizuoti LSP gamybą, tačiau mes tiesiog norime pagaliau baigti šią istoriją be pabaigos ir atgauti mums priklausančias lėšas. Liūdna, tačiau bankroto skelbimas dabar atrodo vienintelis dar neišbandytas būdas“, – organizacijos poziciją dėstė A. Varanauskas.

Papildyta: Reaguodamas į VU SA veiksmus, LSAS vadovas Vilius Morkūnas 15min.lt „Studentų zonai“ teigė, kad ginče su seniausio šalies universiteto studentų atstovybe rašomus teisinius dokumentus jau skaičiuoja dešimtimis, jei ne šimtais.

„Šį VU studentų atstovų žingsnį vertiname kaip dar vieną karštakošišką sprendimą, kurį lemia ne siekis geriau atstovauti studentų interesams, o asmeninės ambicijos. Visus besidominčius tikrosiomis aplinkybėmis kviesčiau perskaityti tuometinės LSAS prezidentės Ievos Dičmonaitės viešai paskelbtą pranešimą, kuriame ji puikiai atskleidė, ką VU SA sąmoningai „praleidžia“ – t.y. kartu su Taikos sutartimi sudarytą papildomą susitarimą, kuriame išdėstytų įsipareigojimų VU SA piktybiškai vengia ir nevykdo“, – teigė V. Morkūnas.

Pasak jo, I. Dičmonaitės atskleidžiamos aplinkybės puikiai iliustruoja tikrąsias VU SA veiksmų priežastis, o formaliai teisinius argumentus įvertins teismas.

„LSAS pateiktas ieškinys dėl visų VU SA įsipareigojimų įvykdymo, akivaizdu, tapo didele problema dabartinei VU SA vadovybei“, – sakė LSAS prezidentas Vilius Morkūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius