-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunieji Lietuvos mokslininkai žvelgia į ateitį

Jauniesiems Lietuvos mokslininkams nei žinių, nei fantazijos netrūksta. Tuo įsitikino Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų sukurtų darbų parodos-konkurso „KTU Technorama 2013“ lankytojai.
„KTU Technorama 2013“
„KTU Technorama 2013“ / Jono Klėmano nuotr.

Kauno prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ savaitgalį suregtoje parodoje jaunieji mokslininkai miestiečiams, kolegoms ir kompetentingai parodos komisijai pristatė savo sukurtus mokslinius darbus. Iš viso buvo pateikta per 70 įvairių darbų. Juos galite peržiūrėti ČIA.

Pasak KTU Inovacijų ir verslo centro Inovacijų skyriaus vedėjos doc. Violetos Kaunelienės, šiais metais siekta su studentų darbais supažindinti platesnę auditoriją: vaikus su tėveliais, moksleivius, visą visuomenę.

„Renginyje pristatytus sumanymus, išradimus, sprendimus vertino komisija, kuri atsižvelgė į idėjos novatoriškumą, praktinį taikymą ir naudą“, – pabrėžė V.Kaunelienė.

„KTU Technorama“ rengiama nuo 2002 metų. Didžioji dalis parodoje pristatomų telekomunikacijų, mechatronikos, valdymo inžinerijos, informacinių technologijų ir kitų sprendimų vėliau buvo įdiegti verslo įmonėse, pelnė apdovanojimų kitose parodose. Buvo atvejų, kai studentai savo sukurtiems rezultatams diegti įkūrė įmones.

Projektai – realiai įgyvendinami

Įdomių darbų, kurie jau šiandien gali būti pritaikomi realiai, šiemet tikrai netrūko. Lankytojų susidomėjimo sulaukė Mechanikos ir mechatronikos fakulteto studentų darbai: ant vieno lyno važinėjantis ir nuotoliniu būdu valdomas filmavimo kameros laikiklis; nuotoliniu būdu valdomo dviračio spyna, kurioje yra ir garsinė signalizacija.

Savo kūrybiniu sprendimu nustebino Humanitarinių mokslų fakulteto studentai, kurie sukūrė elektroninį muzikos instrumentą „Woodrum“.

Parodoje buvo pristatytas ir pirmasis Lietuvos kosminis palydovas „LituanicaSAT-1“. „Tikimės per vasarą pristatyti jį į NASA, o kai tik ši organizacija suteiks leidimą, pirmasis mūsų šalies palydovas pakils į kosmosą. Manome, kad tai pavyks dar šiais metais“, – kalbėjo idėjos autoriai ir įgyvendintojai Laurynas Mačiulis ir Vytautas Buzas.

Įdomus buvo ir Informatikos fakulteto studentų darbas, skirtas neįgaliesiems. Jaunuoliai sukūrė prietaisą, kuris apjuosia kaktą ir prijungiamas prie kompiuterio. Žmogus tik akimis surenka iš ekrane matomų raidžių norimą komandą, o kompiuteris pagal kaktos raumenų impulsus pasiunčia nurodymą į prietaisą, pavyzdžiui, nurodo neįgaliojo vežimėliui važiuoti tiesiai arba į šoną.

Parodai įpusėjus, KTU komisija atrinko pačius geriausius studentų mokslinius darbus ir apdovanojo jų autorius.

VIDEO: Paroda-konkursas „KTU Technorama 2013“

Geriausiems – piniginės premijos

I vietą ir 1000 litų premija buvo skirta Telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto studentei Solventai Krakauskaitei už darbą „Elektrokardiogramos T bangos kaitos įverčiai, prognozuojantys grėsmingas kardialinių pacientų situacijas”.

II vietą ir 700 litų pelnė Dizaino ir technologijų fakulteto studentė Deimantė Dicevičiūtė už darbą „Medienos paviršiaus modifikavimas plazma“ ir Informatikos fakulteto studentai Mindaugas Vasiljevas, Kęstutis Šidlauskas ir Rūtenis Turčinas už darbą „Neuroninės kompiuterio sąsajos sistema“.

III vieta ir 500 litų premija skirta Humanitarinių mokslų fakulteto studentui Mindaugui Badokui už darbą „Elektroninis muzikos instrumentas „Woodrum“, Elektros ir valdymo inžinerijos fakulteto studentui Ignui Andrijauskui už darbą „Joninis ventiliatorius“, Fundamentaliųjų mokslų fakulteto studentei Vaidai Godvišaitei už darbą „Katalizinio krekingo atliekų valymas ir smulkinimas ultragarsu“.

Rektoriaus prizą – 1500 litų pelnė Mechanikos ir mechatronikos fakulteto studentai Egidijus Mykolaitis ir Martynas Lendraitis už darbą „Skraidanti aerodinaminė laboratorija“.

KTU Informatikos fakulteto Realaus laiko kompiuterių sistemų centro I premija ir 1000 litų už inovatyviausią darbą skirta Statybos ir architektūros fakulteto studentui Tomui Sabaliauskui. Jis sukūrė bangų energijos generatorių.

II premiją ir 1000 litų Centras skyrė ir plačiausiai versle pritaikomam darbui. Tokiu komisija pripažino Informatikos fakulteto studentų Tautvydo Petkaus, Karolio Ryselio, Vaivos Vegytės, Žygimanto Benečio ir Cenker Canbulut darbą „Įrenginių valdymas įvairiomis platformomis. Tankas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius