-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunieji mokslininkai: vienodos galimybės neįgaliesiems įgyti aukštąjį išsilavinimą – deklaracija, o ne realybė

Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos (LJMS) atlikta analizė parodė, kad Lietuvos universitetuose pilnaverčių studijų galimybės studentams su negalia yra tik deklaracija, bet ne realizuota tikrovė. Visų pakopų neįgaliems studentams vis dar tenka patirti įvairių problemų net ir stojant į aukštąsias Lietuvos mokyklas, nepaisant to, kad universitetų statutuose deklaruota, esą visiems sudaromos vienodos galimybės siekti aukštojo išsilavinimo.
Neįgalusis
Neįgalusis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pasak LJMS atstovų, visų pakopų studentams aktualios tokios problemos kaip nepritaikyti neįgaliesiems akademiniai pastatai, specialios įrangos, reikalingos neįgaliųjų darbui su informacijos šaltiniais, stygius, alternatyvių aptarnavimo formų stoka ir daugelis kitų rūpesčių. Tuo tarpu trečiosios pakopos studentai – doktorantai – susiduria su papildomais specifiniais sunkumais.

„Doktorantų su negalia interesai neatstovaujami organizuojant konferencijas, seminarus bei įvairius mokymus, vykstant į mokslines stažuotes šalyje ir už jos ribų. Nesukurta socialinės, edukacinės paramos negalią turintiems doktorantams sistema. Todėl būtina ieškoti būdų kurti palankesnes sąlygas neįgaliųjų studijoms ir integracijai į akademinę bendruomenę“, – teigia LJMS pirmininkė dr. Vilma Petrikaitė.

Jaunieji mokslininkai atkreipia dėmesį ir į tai, kad universitetuose neteikiamos asistento paslaugos žymią judėjimo negalią turintiems studentams. Šie žmonės aukštojo mokslo gali siekti tik tais atvejais, jei asistento funkcijas atlieka jų šeimos nariai, artimieji.

Jaunieji mokslininkai pastebi, kad nepaisant to, jog Lietuvos universitetų statutuose deklaruojama, kad sudaromos sąlygos lygiavertiškai dalyvauti studijų procese visiems studentams, tačiau nepavyko aptikti dokumentų, kuriuose būtų aiškiai reglamentuota, kaip aukštosios mokyklos atsižvelgia į negalią turinčiųjų trečiosios pakopos studentų  specifinius poreikius.

Todėl, siekdama atkreipti dėmesį į negalią turinčių doktorantų atstovavimo Lietuvos universitetuose stoką ir būtinybę inicijuoti pozityvius pokyčius šioje srityje, Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga buria darbo grupę, rengsiančią pasiūlymus, kaip pagerinti negalią turinčių žmonių sąlygas siekti aukštojo išsilavinimo ir mokslininko karjeros. Dalyvauti darbo grupėje kviečiami Lietuvos mokslo ir studijų institucijų, studentų ir kitų visuomeninių organizacijų atstovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius