-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Universitetų atstovai: kai kurių studijų programų kainas reikėtų didinti

Universitetų atstovų nuomone, kai kurios studijų programos yra per menkai finansiškai įvertintos, tad tam tikrų specialybių, kaip antai socialinių darbuotojų arba filologų, studijų kainos galėtų būti ir didesnės, rašo „Vilniaus diena“.
Studentai
Studentai / VDU nuotr.

Vilniaus Mykolo Romerio universiteto Priėmimo ir diplomų skyriaus vedėjas Saulius Bugailiškis teigė, kad per ekonominį sunkmetį visi universitetai pajuto, kaip suplonėjo studentų kišenė. Dalis jų neišgali rinktis mokamo mokslo, ką jau kalbėti apie brangias programas.

„Studijų kaina susideda iš atlyginimų dėstytojams ir patalpų išlaikymo. Kuo didesnė studijų programos kaina, tuo didesnė galimybė samdyti geresnius dėstytojus. Jeigu universitetas kviečia dėstyti socialinių mokslų specialistą iš užsienio, fakultetas patirs nuostolių. Nes užsienio dėstytojų honorarai yra labai dideli“, – aiškino jis.

Kauno technologijos universiteto (KTU) studijų prorektorius prof. Pranas Žiliukas tikino, kad Lietuvoje nėra tokių studijų programų, kurioms būtų iškeltos per didelės studijų kainos.

Pasak jo, net ir vertinant brangiausias profesijas, kaip antai muzikų rengimas, būtina atsižvelgti į tai, kad su būsimais muzikantais dėstytojai dirba individualiai ir po daug valandų. Esą materialinė bazė taip pat suryja daug pinigų, tad viską susumavus ir studijų kaina nebeatrodo tokia didelė.

„Štai socialinių ir humanitarinių mokslų studijų kainas reikėtų pakelti, o studentų skaičių kiek sumažinti. Akivaizdu, kad dėl šių profesijų žemiausių studijų kainų jas renkasi daugiausia studentų“, – kalbėjo KTU studijų prorektorius.

Anot S.Bugailiškio, pavyzdžiui, psichologijos studijose organizuojama daug laboratorinių darbų, kuriems reikalinga atitinkama aparatūra, arba viešojo saugumo studentai mokomi naudotis ginklais. Dėl šių būtinų išlaidų dalies profesijų mokymo kainos didesnės nei, pavyzdžiui, socialinių darbuotojų.

Prof. P.Žiliukas taip pat pabrėžė, kad nepaisant prieš kelerius metus kone dvigubai padidintų daugelio studijų programų kainų, kai kurios jų vis dar per menkai finansuojamos. Kaip antai teisės, ekonomikos, vadybos ir humanitarinės krypties studijos. Esą kiek pakeltos filologijos ir pedagogų rengimo kainos, kurios nors ir šiek tiek pagerino šių profesijų specialistų rengimo padėtį, tačiau to nepakanka. P.Žiliukas pabrėžė, kad dar daug specialistų rengiama už itin kuklius pinigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius