-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ketvirčiu sumažinta rezidentūros studijų kaina

Vyriausybė trečiadienį pritarė Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) siūlymui keisti rezidentūros norminės studijų kainos apskaičiavimo tvarką, numatomi pakeitimai vidutiniškai 25 proc. atpigins šias studijas.
Studentai
Studentai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Atsižvelgiant į tai, kad iš 40 valandų per savaitę skirtų studijoms, rezidentas 38 valandas dirba rezidentūros bazėje, už kurias gauna nustatytą darbo užmokestį, o universitetai rezidentūros studijose dalyvauja organizuodami studijas, vykdydami ir organizuodami baigiamąjį atsiskaitymą bei vykdydami apie 5 proc. viso studijų proceso, buvo nuspręsta tikslinti rezidentūros norminės studijų kainos apskaičiavimo tvarką ir kainą sumažinti vidutiniškai 25 procentais“, – teigia ŠMM.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius posėdyje sakė, kad pakeitimai padės išspręsti vasarą paaiškėjusią problemą, kad trūksta lėšų rezidentų studijoms.

Liepos mėnesį trūkstant lėšų Vyriausybė buvo patvirtinusi finansavimą tik 70 proc. priimtųjų į rezidentūros studijas, tačiau vėliau lėšų skirta papildomai iš ŠMM asignavimų, taip pat kainas sutiko pakoreguoti universitetai.

„Iš tiesų jis (nutarimas – BNS) yra susijęs su mūsų dilema, kurią mes mėginome spręsti praėjusią vasarą kalbant apie rezidentūros studentų finansavimą. Buvo sudaryta darbo grupė, kurioje dalyvavo tiek Sveikatos (apsaugos – BNS) ministerijos, tiek mūsų, tiek ir kitų žinybų žmonės. Kartu su aukštųjų  mokyklų atstovais įvertinome, kiek realūs kaštai rezidentūros organizavimo yra ir po darbo grupės rezultatų mes priėjome prie išvados, kad vidutiniškai 25 proc. rezidentūros kainos galėtų mažėti ir atitinkamai tai leistų mums ir finansus į kitus metus ir šiems metams planuotis tikslingiau“, – Vyriausybės posėdyje sakė ministras.

Atsižvelgiant į realius rezidentūros studijų organizavimo kaštus siūloma, kad rezidentūros norminė studijų kaina būtų apskaičiuojama prie norminės atitinkamos studijų krypties (studijų programų grupės) pirmosios pakopos nuolatinės formos studijų kainos pridėjus 73 BMA (1 bazinė mėnesinė alga šiuo metu siekia 122 litus).

„Patikslinta rezidentūros norminės studijų kainos apskaičiavimo tvarka sudarys galimybes efektyviau naudoti valstybės biudžeto lėšas kartu nepabloginant studijų kokybės“, – nurodo ministerija.

Iš viso medikai mokosi nuo 10 iki 13 metų: 6 metus trunka vientisosios studijos, vėliau metų trukmės praktika – internatūra ir galiausiai, per 3-6 metus trunkančias rezidentūros studijas pasirenkama profesinė kvalifikacija.

Vieno rezidento rengimui per metus vidutiniškai buvo skiriama apie 24 tūkstančius litų. Greta subsidijos studijų kainai padengti rezidentai gauna stipendiją, jiems taip pat mokami atlyginimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius