Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos ir užsienio ekspertai: būtina integruota medicinos specialistų rengimo politika

Sveikatos priežiūros specialistų rengimui įsigalioja vieningos Europos Sąjungos standartuose įtvirtintos normos, o tai atveria naujų galimybių tobulinti studijų kokybę. Tokia mintis sklandė tarptautinėje sveikatos specialistų bendruomenėje, kuri rugsėjo 21-22 dienomis susirinko į Kauno kolegijoje vykusią tarpdisciplininę konferenciją.
Lietuvos ir užsienio ekspertai: būtina integruota medicinos specialistų rengimo politika
Lietuvos ir užsienio ekspertai: būtina integruota medicinos specialistų rengimo politika / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 1 Kauno kolegija

Kauno kolegijos Medicinos fakulteto kartu su Lenkijos Lodzės medicinos universitetu surengtą mokslinį praktinį renginį „Health, Environment and Sustainable Development: Interdisciplinary Approach HESDIA 2016“ apie sveikatos, aplinkos ir darnios plėtros sąsajas diskutavo ir patirtimi dalijosi 170 dalyvių, tarp kurių – akademiniai tyrėjai ir įvairių sričių praktikai iš Suomijos, Danijos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Belgijos, Norvegijos, Portugalijos, Turkijos, Australijos. Per dvi dienas buvo perskaityta daugiau kaip 50 pranešimų.

Galią praranda seni sprendimai

„Europietiška sveikatos priežiūros mokymo sistema yra pripažįstama visame pasaulyje,“ – pastebi Portugalijos Gardos Politechnikos instituto mokslų daktarė Paula Coutinho. Vis dėlto Kauno kolegijoje viešėjusi ekspertė pasigenda nuoseklumo, ypač atskirose šalių institucijose. Ji sprendimų priėmėjams pirmiausiai patartų dėmesį koncentruoti į integruotą visų lygmenų – vietinio, regioninio, nacionalinio, tarptautinio – politiką, susijusią su medicinos srities specialistų parengimu.

Projekto partnerio nuotr./Mindaugas Misiūnas
Projekto partnerio nuotr./Mindaugas Misiūnas

„Kiekvienas mūsų galime daug nuveikti nacionaliniu lygmeniu, tačiau šiandien daug reikšmingiau, kokių rezultatų galima pasiekti tarptautiniu mastu,“ – globalaus pasaulio iššūkius ir iš to kylančią būtinybę bendradarbiauti pabrėžė Kauno kolegijos direktorius dr. Mindaugas Misiūnas, sveikindamas konferencijos dalyvius ir dėkodamas patyrusiai tarptautinei akademinei komandai už sistemingas bendras iniciatyvas.

Minčiai apie susitelkimo svarbą tarp sveikatos priežiūros specialistus rengiančių Europos aukštųjų mokyklų pritaria ir kolegijos Medicinos fakulteto dekanas, gydytojas Julius Dovydaitis, akcentuodamas, kad šiandien visoje Europoje galioja vieningi slaugos, radiologijos ir kitų sričių specialistų rengimo standartai. Tai suteikia aukštosioms mokykloms neribotų galimybių kooperuotis ir spręsti studijų tęstinumo, bendrų studijų programų rengimo klausimus.

Pasak Kauno kolegijos vadovų, šiuo metu jauniems specialistams teikiamos ir nacionaliniais sprendimais pagrįstos medicinos srities kvalifikacijos pamažu praranda galią, nes dažnas studijas baigęs jaunas Lietuvos specialistas konkuruoja nebe nacionalinėje, tačiau globalioje darbo rinkoje, todėl orientuojasi į tarptautinį dokumentą, liudijantį profesinį pripažinimą.

Sieja bendra veikla

Kauno kolegijos Medicinos fakulteto surengta konferencija – ne atsitiktinis žingsnis bendradarbiaujant su užsienio partneriais. Fakulteto pažangą lemi jau ne vienus metus vykdomi tarptautiniai projektai, kai su užsienio partneriais dalijamasi gerąja patirtimi, plėtojami aukštojo mokslo institucijų ir verslo atstovų ryšiai.

„Šiuo metu pagal „Nordplus“ programą realizuojami trys projektai akušerijos, dantų technologijų bei sveikatos turizmo srityse. "Network Nordejordemodern" projektas – vienas plačiausių, jis vykdomas vienuolikoje akušerijos studijų programas turinčių aukštojo mokslo institucijų ir keturiose ligoninėse Skandinavijos bei Baltijos šalyse", – pristato J. Dovydaitis.

Projekto partnerio nuotr./Lietuvos ir užsienio ekspertai: būtina integruota medicinos specialistų rengimo politika
Projekto partnerio nuotr./Lietuvos ir užsienio ekspertai: būtina integruota medicinos specialistų rengimo politika

Dalyvaudami šiame projekte, kauniečiai perima gerąją Skandinavijos šalių patirtį. Projektas padeda tobulinti fakultete akušerijos studijų kokybę, plėtoti studentų tarptautinį mobilumą studijų ir praktikos srityse. Projekto tikslas – palyginti jame dalyvaujančių institucijų akušerių mokslinių kompetencijų panašumus ir skirtumus.

Kauno kolegijos Medicinos fakultete įgyvendinamas ir Klinikinės plėtros dantų technikams koncepcijos projektas. Kartu su partneriais – Aarhus universiteto Burnos sveikatos priežiūros kolegija iš Danijos, Rygos 1-ąja medicinos kolegija iš Latvijos ir Talino sveikatos priežiūros kolegija iš Estijos kuriama dantų technologijos ir klinikinio dantų technologo profesinės veiklos koncepcija bei ieškoma galimybių bendrai tarpinstitucinei veiklai.

Projektu „Welltour“ kartu su partneriais – Savonijos taikomųjų mokslų universitetu iš Suomijos bei Tartu sveikatos priežiūros kolegija iš Estijos siekiama skatinti sveikatos turizmą Baltijos ir Skandinavijos šalyse. Tam tikslui kuriamas aukštojo mokslo institucijų bei verslo įstaigų, veikiančių sveikatos turizmo srityje, tinklas ilgalaikiam bendradarbiavimui, dalyvautų ir dėstytojai bei studentai. Rengiamas naujas tarptautinis ir tarpdisciplininis sveikatos turizmo kursas – intensyvi programa.

Ateities perspektyvose – studijos užsienyje

Mąstydama apie Kauno kolegijos Medicinos fakultete rengiamus radiologijos, bendrosios praktikos slaugos, akušerijos ir kitų sričių specialistų ateities perspektyvas, kolegijos vadovybė jau pradėjo konkrečius veiksmus, susijusius su kolegijos studentų studijų pratęsimu užsienio šalyse.

Anot Kauno kolegijos Medicinos fakulteto dekano, gydytojo J. Dovydaičio, studijų tęstinumo klausimas ypač aktualus Kauno kolegijoje rengiamiems Farmakotechnikos specialistams, kuriems reikalinga daugiau savarankiškumo darbo vietoje suteikianti kvalifikacija. Spręsdamas šį klausimą, fakultetas jau pradėjo ieškoti Farmakotechnikos studijų tęstinumo užsienyje galimybių.

Kauno kolegija kartu su užsienio partneriais realizuoja dvigubo diplomo programą bendrosios praktikos slaugos studentams. Šią programą Kauno kolegija realizuoja ir anglų kalba – čia studijuoja iš įvairių užsienio šalių susirinkęs jaunimas. „Džiaugiamės bendradarbiavimu su Kauno kolegija vykdydami dvigubo diplomo Bendrosios praktikos slaugos programą,“ – teigia Suomijos Mikelio taikomųjų mokslų universiteto mokslų daktarė Sari Laantera. Ji neabejoja abipusiai naudinga partneryste ir ateityje. „Su Kauno kolegija mes galime vystyti šiandienos poreikius atitinkantį mokymą įvairias disciplinas sujungiančiose veiklose,“ – pastebi kolega Pauli Verhela iš Suomijos Savonijos taikomųjų mokslų universiteto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius