-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas Petras Baršauskas situaciją dėl lietuvių kalbos egzamino vadina „jovalu“

Lietuvos universitetų rektorių konferencijos (LURK) prezidentas Petras Baršauskas teigia palankiai vertinantis teismo sprendimą dėl lietuvių kalbos egzamino, tačiau pačią situaciją vadina „jovalu“. Pasak P.Baršausko, universitetų vadovai kitą savaitę tarsis, kaip reaguoti į antradienį priimtą teismo sprendimą.
Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas Petras Baršauskas
Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas Petras Baršauskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Ir tada sakiau, kad esu prieš bet kokias išimtis, nes jos visada veda į blogą situaciją. Dabar teismas nutarė – manau, kad gerai. Bet situacija apskritai yra bloga, keistoka: kaip visada pas mus išeina toks lietuviškas jovalas. Nelabai geras tas politinis sprendimas“, – BNS trečiadienį sakė Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius P.Baršauskas.

Pasak jo, egzaminų tvarka negali būti keičiama dėl politinių motyvų.

„Dabar tokia komplikuota situacija: kaip universitetams reaguoti, ir panašiai. Mes pasisakome tik už tai, kad vaikai turėtų ateiti į egzaminą vienodomis sąlygomis“, – kalbėjo KTU rektorius.

P.Baršausko teigimu, kaip į šį sprendimą reaguoti universitetams, rektoriai tarsis birželio 26 dieną vyksiančiame LURK posėdyje.

Teismui apskųstas švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio įsakymas tautinių mažumų mokyklų abiturientams privalomą žodžių skaičių lietuvių kalbos valstybinio brandos egzamino rašinyje sumažino nuo 500 iki 400. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos siūlymu taip pat buvo padidintas pasirenkamų autorių skaičius.

Antradienį LVAT nusprendė, kad tokia egzamino tvarka prieštarauja Konstitucijai.

„Todėl tą patį egzaminą laikantiems moksleiviams diferencijuojant šio egzamino užduotis, privalėjo būti įvertinta, ar organizacinių ir kitų priemonių visuma nesudarė moksleiviams vienodų galimybių pasiruošti egzaminui, ir kokiu mastu tokios galimybės skyrėsi“, – konstatavo LVAT.

Teismas skundą išnagrinėjo abiturientams jau pasitikrinus valstybinės kalbos žinias. Vienintelį šiuo metu privalomą lietuvių kalbos egzaminą baigusieji mokyklas laikė birželio pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius