Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Likus vos savaitei iki diplomų įteikimo, VDU – skandalas dėl plagiato

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto vadovams praėjusią savaitę teko narplioti neeilinę istoriją. Paprastai studentų nesąžiningumo faktai išsiaiškinami dar per baigiamųjų darbų gynimo procedūras, tačiau šįkart už plagijuotą magistrinį darbą vertinimo komisija parašė dešimt, o nesąžiningas citavimas pastebėtas tik likus vos savaitei iki diplomų įteikimo ceremonijos.
Zigmas Lydeka
Zigmas Lydeka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

VDU biochemijos studentės M.S. (pavardė redakcijai žinoma – red.past.) magistrinis darbas VDU Gamtos mokslų fakulteto Biochemijos ir biotechnologijų katedroje gegužės pabaigoje nesukėlė jokių rimtų įtarimų dėl originalumo. Vertinimo komisija už darbą „Kietafazės mikroekstrakcijos ir dujų chromatografijos panaudojimas tabako priedams cigaretėse įvertinti“ studentei nepagailėjo dešimtuko.

Diplomo neduos

Tačiau praėjus vos kelioms savaitėms dėl šio darbo į VDU rektorių Zigmą Lydeką dėl galimo plagijavimo kreipėsi Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga. Organizacijai apie Kauno universitete vykstančius negerus dalykus papasakojo studentai. Jie teigė, kad vertinimo komisija buvo informuota, jog M.S. darbas neatitinka sąžiningumo kriterijų, tačiau šioji nieko nedarė.

Todėl studentai pasiprašė jaunųjų mokslininkų pagalbos. LJMS kreipėsi į VDU rektorių nurodydama, kad M.S. darbas kelia rimtų abejonių dėl originalumo.

Universiteto rektoriui buvo pranešta, kad magistro darbas nuo įvairių interneto puslapių nukopijuotas ištisomis pastraipomis, nenurodant šaltinio.

Kartu su kreipimusi LJMS universiteto rektoriui organizacija išsiuntė ir įtarimų sukėlusio M.S. darbo analizę, iš kurios, LMJS požiūriu, akivaizdus plagijavimo faktas.  

Pasak sąjungos, šie faktai akivaizdžiai rodo, kad M.S. darbas negalėjo būti apgintas, o ypač, įvertintas puikiai.

Komisija nustatė, kad studentės darbe yra plagijavimo faktų, todėl Zigmas Lydeka anuliavo baigiamojo darbo gynimo rezultatus ir atšaukė diplomo išdavimą.

„Gynimo komisija turėjo išanalizuoti situaciją ir imtis atitinkamų priemonių. Galimo plagiato faktą komisija ignoravo, todėl turėtų būti atsakinga už susidariusią situaciją, kad ateityje daugiau tokie atvejai nepasikartotų. Dalį atsakomybės turėtų prisiimti magistrantės darbo vadovas“, – rašoma LJMS rašte VDU rektoriui.

Vos gavęs jaunųjų mokslininkų skundą VDU rektorius Zigmas Lydeka iškart subūrė specialią komisiją šiam atvejui ištirti. Be to, buvo patikrinti ir kiti kartu su M.S. studijas baigusių asmenų darbai.

Komisija nustatė, kad M.S. magistro darbe yra plagijavimo faktų, todėl Z.Lydeka anuliavo studentės baigiamojo darbo gynimo rezultatus ir atšaukė diplomo išdavimą.

Be to, Z.Lydeka ketina skirti ir nuobaudas plagijavimo laiku neužfiksavusiems vertinimo komisijos nariams bei darbo vadovui Audriui Maruškai. Dabar laukiama jų pasiaiškinimų, o tada bus sprendžiama, kokias nuobaudas už neatidų darbo vertinimą skirti.

„Manau, kad jiems įspėjimai ar kažkas bus, tai tikrai aišku, nes vadovai tikrai turėjo atidžiau prižiūrėti darbo rašymo eigą ir laiku patarti studentei“, – teigė rektorius.

Įžvelgia vadovės ambicijas

VDU rektorius Zigmas Lydeka 15min.lt sakė, kad ši istorija nėra eilinė todėl, kad išlindo į viešumą. Paprastai, pasak jo, plagijavimo istorijos universitetuose praeina tyliai, be žiniasklaidos dėmesio ir dar prieš darbų gynimus.

„Dažniausiai plagijavimas išaiškėja darbo rašymo eigoje arba per gynimus tokie darbai neapsiginami. Tokius atvejus žinau šiemet bent tris. Tiesa, ne visada yra pasakoma aiškiai, kad darbas neapgintas dėl plagiato“, – aiškino VDU vadovas.

Z.Lydeka aiškino, kad studentės, kurios diplomą teko anuliuoti, darbas nėra grubus plagiatas, kokių pasitaiko. Pasak rektoriaus, svarbiausia tiriamoji darbo dalis yra neabejotinai originali ir puikiai atlikta, o nekorektiškai interneto puslapiai cituoti tik aprašomojoje dalyje. Jis apgailestavo, kad studentė pasidavė pagundai šaltinių ieškoti magistrinius darbus už pinigus siūlančiose parašyti interneto svetainėse.

„Deja, išorėje yra tiek pasiūlymų, tiek pagundų ir kartais studentai, kai nespėja, pasirenka lengvesnį kelią. Tos firmos duoda truputį viešai, padeda, o kitus įtraukia nusipirkti ir visą darbą. Šios studentės tikrai neįtraukė. Ji visą svarbiausią darbą padarė pati“, – aiškino rektorius.

Tačiau šiuo atveju, anot Z.Lydekos, „sužaidė kažkieno ambicijos“. Rektoriaus aiškinimu, moteris, kurios darbas galiausiai buvo pripažintas plagiatu į šią istoriją įsivėlė dar tada, kai atsisakė darbo vadovės, kuri yra ir Jaunųjų mokslininkų sąjungos narė.

„Mes pasiaiškinome tą virtuvę ir ji yra daugiau nemaloni nei pats plagijavimas, kurį užfiksavome. Nuo pat pradžių buvo nepakankamai dėmesingi vadovai, o dėl to nukentėjo studentė“, – apgailestavo Z.Lydeka.

Pasak jo, pirmoji vadovė galėjo pati įspėti studentę dėl nekorektiško citavimo, tačiau užuot tai padariusi išlaukė paskutinės minutės ir apskundė jos vadovavimo atsisakiusią studentę tik prieš pat diplomo įteikimo ceremoniją.

„Ir tie žmonės elgėsi nekorektiškai. Sužaidė kažkokie asmeniškumai ir ambicijos, o taip neturėtų būti“, – įvertino rektorius.

Jis tikino padarysiąs viską, kad ateityje studentai, keičiantys darbo vadovus, nenukentėtų, o darbų vadovai atidžiau stebėtų galimus nekorektiško citavimo atvejus. Dėl to rudenį ketinama šaukti specialius pasitarimus, diskusijas su katedrų vadovais.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius