Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Net 97 proc. Lietuvos moksleivių domina studijos užsienyje

„Dream Foundation“, didžiausia ne pelno siekianti organizacija Europoje, inicijavo Baltijos šalių 12 klasių moksleivių apklausą apie studijas užsienyje. Buvo siekiama išsiaiškinti, ar moksleivius domina studijos svetur, kas kelia didžiausią nerimą ir baimę, kokios specialybės paklausiausios, kokiose šalyse jie norėtų studijuoti ir kokia, pasak moksleivių, studijų užsienyje nauda.
Studentai
Studentai / Š.Mažeikos/BFL nuotr.

Lietuvoje vykusioje apklausoje dalyvavo 2851 mokinys. 97 proc. apklaustųjų studijos užsienyje domina, tačiau verčia ir nerimauti. Labiausiai baiminamasi dėl kalbos barjero. Nemaža dalis moksleivių mano, kad sunkiausia ištverti namų ir artimųjų ilgesį. Nerimą kelia ir galimi finansiniai sunkumai (išlaidos maistui, būstui, mokslui etc.), adaptacija naujoje aplinkoje, vienatvė, atsakomybė, sunkūs mokslai, ar Lietuvoje bus vertinamas svetur įgytas diplomas. Su panašiais sunkumais susiduria ir Estijos bei Latvijos moksleiviai.

Jiems papildomų rūpesčių kelia informacijos apie studijas užsienyje trūkumas ir mokslų derinimas su darbu. Lietuvoje, kaip ir kitose Baltijos šalyse, jaunimas linkęs studijas rinktis Didžiojoje Britanijoje. Kur kas mažiau populiarios – Skandinavijos šalys, Olandija, Prancūzija, Italija, Ispanija, Portugalija, JAV, Kanada, Graikija, Airija, Rusija, Japonija ir Belgija.

Specialybių lyderėmis tapo įvairių rūšių (kultūros, verslo, reklamos etc.) vadyba ir inžinerija. Moksleiviai taip pat svajoja apie socialinius mokslus, teisę, mediciną, dizainą, IT, ekonomiką, gamtos mokslus ir filologiją.

Apklausus jaunimą paaiškėjo, kad didžiausiu studijų užsienyje pliusu lietuvaičiai laiko užsienio kalbos lavinimą, o estai ir latviai – mokslo kokybę. Svarbų vaidmenį, Lietuvos mokinių nuomone, vaidina neįkainojama patirtis (kitos kultūros pažinimas, savęs atradimas, savarankiškumo įgijimas), tarptautinėss pažintys, modernūs mokymo būdai, praktinių įgūdžių lavinimas, trumpesnės ir įdomesnės studijos. Moksleiviams naudinga atrodo ir tai, kad mokslas užsienyje nemokamas arba pigesnis. Juos vilioja geresnės darbo perspektyvos, didesnė stipendija ir galimybė derinti studijas su darbu. Estai ir latviai pasidžiaugė dar ir tuo, kad studijuojant svetur, galima gyventi atskirai nuo tėvų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius