-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patyčios Lazdijų meno mokykloje dešimtmečiui lazdijiškiui vėl sugrįžo po metų laiko

Dėl meno mokykloje patirtų patyčių metus laiko dailės pamokų nelankęs 10-metis lazdijietis prieš dvi savaites grįžęs tėvams pareiškė, kad daugiau į dailės ir molio lipdymo pamokas jis neis, nes vos pradėjęs lankyti užsiėmimus vėl sulaukė bendramokslių pažeminimo.
Lazdijų meno mokykla
Lazdijų meno mokykla / V. Danauskienės nuotr.
Temos: 2 Lazdijai Patyčios

Lazdijų meno mokykla lapkričio 14-ąją minėjo Tarptautinę tolerancijos dieną. Apie tai byloja ir įrašas mokyklos interneto svetainės puslapyje.

„Mes, Lazdijų meno mokyklos mokiniai, mokytojai ir kiti darbuotojai, stengiamės ne tik gilinti savo meninius įgūdžius, bet ir kasdien ugdyti tolerantiškumą vieni kitiems. Šių metų lapkričio 14 d. minėjome Tarptautinę tolerancijos dieną. Lazdijų meno mokyklos mokinių tarybos nariai persirengę kitataučiais bandė parodyti, kad „kitoks“ nėra „blogas“.  Su bendraamžiais ir mokytojais pasidalinę mintimis apie tolerancijos svarbą visuomenėje, atlikome  užduotis komandose, kurios skatino tarpusavio supratimą bei susiklausymą. Renginys privertė susimąstyti, kad kiekvienas mes esame skirtingi, tačiau ta mūsų skirtybė ir yra vertybė. Turime gerbti vieni kitus“, – puikuojasi įrašas Lazdijų meno mokyklos tinklalapyje.

Tolerancija, kaip viena iš vertybių, šalia kūrybiškumo, tobulėjimo, demokratiškumo ir dvasingumo, yra įtvirtinta ir šios Lazdijų rajono savivaldybės biudžetinės įstaigos misijoje.

Tačiau realybė šioje dailės, muzikos ir šokio šventovėje – kitokia.

Pareiškė nelankysiąs pamokų

Dėl meno mokykloje patirtų patyčių metus laiko dailės pamokų nelankęs 10-metis lazdijietis prieš dvi savaites grįžęs tėvams pareiškė, kad daugiau į dailės ir molio lipdymo pamokas jis neis.

Dešimtmetis Deivydas (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.), Lazdijų meno mokyklos moksleivis, Tolerancijos dienos renginyje nedalyvavo. Jau dvi savaitės vaikas nelanko užsiėmimų šioje įstaigoje.

Dėl meno mokykloje patirtų patyčių metus laiko dailės pamokų nelankęs 10-metis lazdijietis prieš dvi savaites grįžęs tėvams pareiškė, kad daugiau į dailės ir molio lipdymo pamokas jis neis.

„Sūnus prieš porą savaičių grįžo iš mokyklos stipriai susijaudinęs, apsiverkęs. Kai pradėjom su vyru klausti, kas atsitiko, jis užsisklendė savyje. Pasakė tik, kad daugiau į meno mokyklą neis, nes bendramoksliai iš jo tyčiojosi“, – sakė dešimtmečio motina.

Išvadino ubagu ir invalidų vaiku

Pasak moters, iš pradžių ji bandžiusi sūnaus elgesio priežasčių ieškoti pačiame paauglyje – esą gal jis yra išdykęs.

„Bet kai pasakė, kokiais žodžiais bendramoksliai jį įžeidinėjo, supratau, kad tai – ne mano vaiko, o mokyklos problema“, – neslėpė lazdijietė.

Moteris žurnalistei pasakė, kokiais žodžiais buvo užgauliojamas paauglių jos sūnus.

„Išvadino ubagu, invalidų vaiku. Pasakė, kad jo tėvas – klišas, o motina neturi kojų. Atėmė piešimo priemones, sulaužė pieštukus. Ir dar pasakė, kad verčiau reikėjo jam neiti į mokyklą, nes esą vėl bus kaip anais metais“, – vos tramdydama ašaras pasakojo Deivydo mama.

Abu Deivydo tėvai turi fizinę negalią. Tačiau savo vienturčiu sūnumi ir jo išsilavinimu jauna šeima rūpinasi pavyzdingiau nei dauguma sveikų šeimų.

Pedagogės: „Vaikas pats provokuoja“

Lazdijų meno mokyklos direktorė Renata Mockevičienė sako žinanti apie faktą, kad mokyklos auklėtinis nelanko užsiėmimų.

„Patarčiau jums pakalbėti su dalyko dėstytoja, kuri tiesiogiai su ta klase veda užsiėmimus. Kiek žinau, paauglys ir pats provokuoja situacijas, o bendraklasiai kartais ir neištyli“, – sakė mokyklos direktorė.

„Gal toks metas, jiems 10–13 metų, judrūs, be abejo – ir jautrūs vieni kitų komentarams. Tačiau Deivydas dažniausiai juos išprovokuoja pats, tiesa – ne pamokų, o pertraukų metu. O galbūt vėliau tėvams papasakoja situaciją savo naudai, o tėveliai reaguoja jautriai ir ieško savosios tiesos“, – sakė Deivydą dailės paslapčių mokiusi pedagogė.

Pasak įstaigos vadovės, incidentų jų mokykloje nepasitaiko: „Čia susirinkę geri, drausmingi ir motyvuoti vaikai, kurie žino, ko siekia, ir savo laiką eikvoja žinių siekimui, bet ne išdykavimams“.

Deivydui dailę dėstanti pedagogė Ala Dumbliauskienė taip pat sakė, esą berniukas – paaugliškai smalsus, padykęs ir pats išprovokuoja savo bendramokslius konfliktams.

„Gal toks metas, jiems 10–13 metų, judrūs, be abejo – ir jautrūs vieni kitų komentarams. Tačiau Deivydas dažniausiai juos išprovokuoja pats, tiesa – ne pamokų, o pertraukų metu. O galbūt vėliau tėvams papasakoja situaciją savo naudai, o tėveliai reaguoja jautriai ir ieško savosios tiesos“, – sakė Deivydą dailės paslapčių mokiusi pedagogė.

Tiek mokyklos direktorė, tiek pedagogė teigė, esą dėl skriaudžiamo vaiko į jas moksleivio tėvai nesikreipė.

„Tik kai moksleivis keletą dienų praleido užsiėmimus, aš paskambinau mamai, kodėl nelanko pamokų. Tuomet į mokyklą atėjo berniuko tėtis, mes kalbėjomės klasėje su vaikais. Vaikai atsiprašė berniuko, tėtis atsiprašė vaikų – atrodė, kad viskas gerai. Todėl keista, kad dabar šis klausimas vėl keliamas“, – sakė A.Dumbliauskienė.

Incidentą tyrė policija

Tai – ne pirmas kartas, kai Deivydas meno mokykloje patiria patyčias ar fizinį smurtą. Prieš porą metų Lazdijų meno mokykloje tarp berniuko ir bendraklasės vykusį incidentą tyrė Lazdijų rajono policijos komisariato pareigūnai.

„Vaikas grįžo namo su mėlynėmis ant kaklo. Kai pradėjome aiškintis, paaiškėjo, kad klasės mergaitė po žodinio apsižodžiavimo puolė Deivydą smaugti. Kreipėmės į mokyklą, vėliau – ir į policiją. Paaiškėjo, kad nubausti skriaudikės negalima – neturi reikiamo amžiaus, nuo kurio gali būti traukiama atsakomybėn. Bylą nutraukė, o mus dar vėliau apkaltino, esą norėjome iš vienišos motinos, mergaitės mamos, „išsimušti“ pinigų“, – apie nuoskaudas pasakojo Deivydo mama.

Tuomet bendru sutarimu su meno mokyklos administracija buvo nutarta, kad vaikas metus dailės užsiėmimus praleis.

Šiemet Deivydas vėl grįžo į meno mokyklą, tačiau, kaip paaiškėjo – neilgam.

Jo mama neslepia, kad dailei gabus vaikas meninius užsiėmimus dėl patyčių buvo priverstas pamiršti. Šiuo metu berniukas pradėjo lankyti futbolo treniruotes Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius