Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Praktika: ko iš studentų tikisi įmonės?

Kai ateina laikas rinktis praktiką, studentai mąsto, kur įgyti daugiausia patirties. O verslininkai savo ruožtu laukia praktikantų, kurie galėtų prisidėti prie įmonės gerovės.
Kompiuteris
Kompiuteris / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Praktika studentui leidžia įgyti profesinių sugebėjimų, pritaikyti savo žinias darbe ir apskritai susipažinti su sektoriumi, kuriame, labai tikėtina, jam teks dirbti ateityje. Kita vertus, profesinė praktika dažnai teikia naudą ir įmonėms, kuriose ją studentai atlieka.

„Iš vienos pusės, tenkiname savo lūkesčius, nes yra galimybė pasinaudoti papildoma kompetencija, nauju žvilgsniu – vis tiek studentas padeda ir pagelbsti. Iš kitos pusės, sudarome sąlygas studentams susipažinti su mūsų patirtimi. Galų gale, mes nužiūrime, kuris yra smalsesnis, aktyvesnis, iniciatyvesnis ir taip ieškom sau būsimų darbuotojų“, – abipusę praktikos naudą pabrėžė Renata Vainilaitienė, AB „Lesto“ personalo ir komunikacijos tarnybos direktorė.

Tai, kad buvę praktikantai tampa darbuotojais, patvirtina ir UAB „Omintel“ personalo vadovė Živilė Valeišienė: „Jau esame įdarbinę pas mus praktiką atlikusių studentų – praėjusiais metais tokių buvo 2, šiais metais – jau 5.“

Svarbiausia – motyvacija ir iniciatyva

Laura Veikutienė, AB „Lesto“ personalo vadybininkė ir praktikantų koordinatorė, pati taip pat į įmonę (tuomet dar RST) dirbti buvo priimta po profesinės praktikos. Anot jos, svarbiausia, kad studentas rodytų iniciatyvą.

„Mes iš studento tikimės, kad jis ateis su nauju žvilgsniu, šviežiomis žiniomis ir stengsis tai, ką žino teoriškai, pritaikyti praktikoje. Tikimės, kad jis parodys iniciatyvą patobulinti pas mus vykstančius procesus. Viskas priklauso nuo studento požiūrio – kiek jis norės pasiimti, tiek ir gaus“, – sakė L.Veikutienė.

Ž.Valeišienė šiuo klausimu buvo konkretesnė: „Mums svarbu geri darbo kompiuteriu įgūdžiai, motyvacija bei noras mokytis, gebėjimas analizuoti ir teikti įžvalgas, iniciatyvumas, savarankiškumas ir atsakingumas“, – tokius praktikanto kriterijus įvardijo „Omintel“ personalo vadovė.

Mes iš studento tikimės, kad jis ateis su nauju žvilgsniu, šviežiomis žiniomis ir stengsis tai, ką žino teoriškai, pritaikyti praktikoje, – sakė Laura Veikutienė.

Siekiantys „tik parašiuko“ nepatenka

Ž.Valeišienė teigia, kad būtent šiais kriterijais vadovaujasi įmonė, atrinkdama studentus. Anot jos, taip pat yra vertinama, ar praktikos sritis atitinka studijų kryptį.

L.Veikutienė pabrėžė pokalbio, prieš priimant studentą į praktiką, svarbą. Jos teigimu, reikia išsiaiškinti, ko studentas tikisi iš praktikos, ir kokias užduotis jam nori duoti įmonė.

„Mes turime tokią praktikos užduočių formą, kurioje yra nurodomos konkrečios užduotys, netgi tikslūs skaičiai, tarkime, jeigu praktika teisėkūros skyriuje – konkrečiai nurodoma, kiek reikia peržiūrėti bylų. Formoje procentais įvertinama, kiek svarbu yra įvykdyti tą užduotį, kiek ji reikšminga. Taip studentui iš karto pasidaro aišku, kaip jis turi dėlioti prioritetus“, – įmonės praktikų metodiką dėsto AB „Lesto“ darbuotoja.

Anot jos, per pokalbius su studentais taip pat pasimato, kurie siekia praktiką „prastumti“. Kartais jie ir patys prisipažįsta atėję „tik parašiuko“. „Būna net ir tokių atvejų, jog studentas paprašo, kad jam uždėtų tą parašą ir dar paaiškėja, kad jis tuo metu bus užsienyje“, – piktinasi L.Veikutienė. Ji teigia siūlanti tokiems studentams laimės ieškoti kitose įmonėse.

Savanoriai praktikantai vertinami labiau

„Dauguma praktikų vyksta vasarą. O vos atėjus rudeniui skyrių vadovai kreipiasi į mus ir prašo, kad rastume jiems praktikantų“, – teigia R.Vainilaitienė. Anot jos, įmonė ieško studentų, norinčių atlikti savanorišką praktiką, nes tai – naudinga.

„Praktikos vadovai yra suinteresuoti, nes, jei jiems reikia darbuotojų, jie gali priimti studentus, stebėti juos, bendrauti su jais ir taip sau rasti tinkamus žmones“, – aiškina AB „Lesto“ personalo ir komunikacijos tarnybos vadovė.

L.Veikutienė pastebi, kad savanoriai praktikantai paprastai pranašesni už tuos, kurie į praktiką atėjo privalomai: „Turėjome tokių studentų, kurie ateina jau nuo pirmo kurso, nors jiems praktika privaloma tik trečiame. Jie turėjo savo pasiūlymų, žinojo apie mūsų įmonę, žodžiu, buvo labai iniciatyvūs ir mes tai labai palaikome.“

Anot jos, tokie studentai būna įvertinami ne tik žodžiu, bet ir įmonės rekomendacijomis bei darbo pasiūlymais.

„Jauni žmonės, ypač šiuo ekonomiškai sunkiu laikotarpiu, suvokia praktikos svarbą, jie vertina tuos keturis mėnesius, kuriuos jiems suteikia įmonė“, – sako R.Vainilaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius