Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Studentai: Šiaulių universitetas turėtų išlikti

Vakar iš pat ryto Šiaulių universitete rektoriaus, prorektorių, fakultetų dekanų, Senato pirmininko postus vienai dienai perėmė studentai ir ta proga buvo surengta spaudos konferencija-diskusija „Universiteto valdžią ima studentai“, kurios metu laikinieji vadovai atvirai išsakė savo nuomonę apie universiteto perspektyvas.
Šiaulių universitetas
Šiaulių universitetas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Pristatytas laikinasis rektoratas

Šiaulių universiteto Centrinių rūmų konferencijų salėje vyko neįprastas rektorato posėdis. Jo pradžioje laikinasis universiteto rektorius Donatas Jurgaitis užleido savo vietą ilgojo stalo gale Šiaulių universiteto studentų atstovybės prezidentei vienos dienos rektorei Gabrielei Gendvilaitei, kuri pristatė aukštesniųjų kursų studentus, užimsiančius valdžios postus, ir pakvietė juos išsakyti, kokį universitetą šiandien mato studentai, ką reikėtų tobulinti, kaip gerinti studijų kokybę ir t. t.

Pasisakyti galimybę turėjo visi laikinieji universiteto vadovai, dalyvaujant nuolatiniams, kartu su jais diskutuojant.

Tad pirmiausia visi akcentavo, kad studentų skaičiaus mažėjimas Šiaulių universitete turi ne tik neigiamą, bet ir teigiamą aspektą: dėstytojai gali daugiau laiko skirti kiekvienam studentui, kad universitete yra įdiegta daug naujovių, sudarytos puikios sąlygos mokytis.

Problemos studentų akimis

Tačiau laikinieji vadovai-studentai įžvelgė ir įvairių problemų. Pavyzdžiui, laikinoji studijų prorektorė teigė, kad universitete yra per daug studijų programų, reikėtų labiau specializuotis ir rengti daugiau jungtinių studijų programų su kitais universitetais, o laikinoji mokslo ir meno prorektorė įžvelgė, jog universitetui yra iššūkis panaudoti mokslinių darbų rezultatus.

Laikinoji Edukologijos fakulteto dekanė pareiškė, kad studentai įgytų daugiau praktikos, jei šiame fakultete būtų lopšelis-darželis, Humanitarinio fakulteto laikinoji dekanė atkreipė dėmesį, jog fakultete vertėtų surengti akciją „Padovanok studentui knygą“.

Matematikos ir informatikos fakultete manoma, kad turėtų labiau būti vystomos nuotolinės studijos, Menų fakultete – kad reikėtų sudaryti palankesnį darbo grafiką Grafikos centre, Socialinės gerovės ir negalės studijų fakultete pageidauta daugiau valandų studentų praktikai, Socialinių mokslų fakultete – tobulinti internetinį ryšį, Gamtos mokslų ir technologijų fakultete – renovuoti fakulteto pastatą. Senato laikinasis pirmininkas teigė, kad pagrindinė šios institucijos problema yra tai, jog Seime vis dar nepatvirtinamas Šiaulių universiteto statutas.

Apskritai studentai diskusijoje išreiškė nuomonę, kad Šiaulių universitetas regione turėtų išlikti gal su mažiau fakultetų ir tobulinant tarptautines bei nuotolines studijas. 

Universitetas turi išlikti

Šiaulių universiteto laikinasis rektorius D. Jurgaitis pasibaigus spaudos konferencijai-diskusijai „Šiaulių naujienoms“ teigė, kad dauguma studentų išsakytų minčių yra rektoratui žinomos problemos.

Labai gerai, kad išsakytas problemas girdėjo dekanai ir girdėjo kiti. Iš tiesų tų studijų programų, kaip ir kituose universitetuose, taip ir pas mus yra daugoka

„Tačiau labai gerai, kad išsakytas problemas girdėjo dekanai ir girdėjo kiti. Iš tiesų tų studijų programų, kaip ir kituose universitetuose, taip ir pas mus yra daugoka. Kiti išsakyti dalykai, kaip bibliotekos darbo laikas, yra paprastai išsprendžiami. Man labiausiai buvo įdomios studentų mintys apie universiteto perspektyvą – pasirodo, visi ją matome daugmaž vienodą: universitetas mūsų mieste tikrai turi būti. O koks jis bus – priklausys nuo mūsų, – sakė D. Jurgaitis. – Galime kalbėti apie susiliejimą su mūsų kolegija, kitomis kolegijomis. Bet tai turėtų pirmiausia pareikšti tų kolektyvų bendruomenės.“

Reorganizacijos rezultatai paaiškės po pusmečio

Pagrindinė problema, pasak laikinojo rektoriaus, yra sumažinti universiteto darbuotojų skaičių proporcingai dabartiniam studentų skaičiui. Pagrindinės universiteto lėšos yra iš studentų, nes kiek bebūtų aktyvinama mokslinė veikla, vis tiek nebus tiek lėšų, kad universitetas galėtų gyvuoti. Net ir patalpų nuoma neduoda pakankamai daug lėšų.

„Dėstytojų skaičių stengiamės kiek įmanoma išlaikyti, nes jie yra pakankamai aukštos kvalifikacijos. Taip pat stengiamės didinti studentų skaičių rengdami jungtines studijų programas su kitais ir užsienio šalių universitetais. Tai gali būti postūmis, kad studentai atvažiuos mokytis ne tik pagal jungtines, bet ir pagal kitas studijų programas. Reikia mums daugiau studentų išleisti ir priimti pagal ERASMUS programą. Bandome pakviesti studentų visam studijų laikotarpiui iš įvairių užsienio šalių – Kazachstano, Gruzijos ir kitur. Tolesnis universiteto traukimasis jau nebėra galimas“, – sakė D. Jurgaitis

Šiuo metu universitete studentų skaičius yra sumažintas, palyginti su 2008 metais, perpus, o dabar vykdant universiteto reorganizaciją sumažinama ir 16 etatų administracijos darbuotojų (kurių buvo 50) skaičius. Be to, dalis universitetui priklausančių pastatų yra minimaliai šildomi ir nenaudojami, numatoma, kad patvirtinus Statutą bus didesnės galimybės kai kuriuos iš jų išnuomoti.

Universitete vykdomos reorganizacijos rezultatai, pasak D. Jurgaičio, turėtų pasimatyti maždaug po pusmečio, kai išeinantiems darbuotojams bus išmokėtos išeitinės, nors dėl to bent dalis darbuotojų ruošiasi tarpušventyje eiti nemokamų atostogų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius