-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl įsibėgėjančios egzaminų karštinės jaunuoliai pamiršta galimybes Europoje

Įsišaknijęs įprotis pirmiausia išlaikyti egzaminus, o tik po to pradėti nerimauti, į kurias aukštojo mokslo įstaigas stoti ir kur toliau tęsti savo mokslus, dažnai jaunuoliams gali užkirsti kelią galimybėms toliau studijuoti viename ar kitame Europos universitete.
Padiskutuoti su dėstytojais VDU studentai vėl galės ne tik auditorijose.
Studentai / 15min.lt/Eriko Ovčarenko nuotr.

Nors universitetai Lietuvoje studentus priima vasarą, sužinojus baigiamųjų egzaminų rezultatus, daugelyje Vakarų Europos aukštojo mokslo įstaigų tokiu metu priėmimo procesas jau yra
savo baigiamojoje stadijoje.

Vieninga studijų rinka Europos Sąjungoje jau daugelį metų yra atvira ir jaunuoliams iš Lietuvos. Tokiu būdu jiems suteikiama galimybė stoti į, pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės ar kitos Europos Sąjungos valstybės narės aukštojo mokslo įstaigas panašiomis sąlygomis kaip ir vietos jaunuoliams.

Deja didelė dalis jaunuolių negali pasinaudoti šiomis galimybėmis, nes tik vasarą pradeda galvoti, kur tęsti savo mokslus toliau.

Pastebėjome, kad jaunuoliai labai dažnai stoja ten, kur yra didžiausia tikimybė būti priimtiems, o ne į tas studijų programas, kurios juos labiausiai domina. Sako Rita.

Pasak „Dream Foundation“ organizacijos, siūlančios galimybes tęsti savo studijas daugiausia Europos Sąjungos šalyse – atstovės Ritos Šakinytės-Petrovės, svarbu, kad jaunuoliai matytų, kas jų laukia po baigiamųjų egzaminų „Pastebėjome, kad jaunuoliai labai dažnai stoja ten, kur yra didžiausia tikimybė būti priimtiems, o ne į tas studijų programas, kurios juos labiausiai domina“, – sako Rita. Taigi galima daryti logišką prielaidą, kad tikrąjį sprendimą priima ne patys jaunuoliai, t.y. jų tolimesnį gyvenimą nulemia egzaminų rezultatai.

Norint pretenduoti į universitetus Europoje, stojimo procedūrą reikia pradėti jau dabar. Siekiant supaprastinti patį procesą, Dream Foundation sukūrė vientisą internetinę sistemą, kurios dėka viena stojimo forma suteikia galimybę stoti į keletą skirtingų aukštojo mokslo institucijų Europoje.

Pasak Ritos, vis dar yra laiko pradėti stojimo procesą į, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje esančias mokslo įstaigas. Vasarą Europos universitetai organizuoja antrąjį stojimo ratą, tačiau tuomet galima stoti tik į tas studijų programas, kuriose dar yra likę laisvų vietų. Be to yra pavojus, kad stojant vasarą, pritrūks laiko pasiruošimui. Prieš išvykstant studijuoti į kitą šalį, svarbu apgalvoti visus reikiamus dalykus, susijusius su apgyvendinimu, galimybe susirasti darbą. Taip pat patariama išsinagrinėti visus teisinius aspektus ir dokumentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius