Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Studentų ekspertai atsako į klausimus (XII dalis)

Suki galvą kur stoti? Įdomu išgirsti dabartinių studentų nuomonę apie konkrečias studijas? Neaiški bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas tvarka?
Klaustukas
Klaustukas / Photos.com
Temos: 2 Studijos Studentai

Viso to ir dar daugiau drąsiai klausk 15min.lt „Studentų zonos“ ekspertų. Patikimai ir kruopščiai atsakymus į rūpimus klausimus pateiks Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) atstovai. Dėl specifinių klausimai, susijusių su tam tikromis studijų programomis ar konkrečia aukštąja mokykla, konsultuojamasi su aukštosiomis mokyklomis.

Rašyk el.paštu studentai@15min.lt laukelyje tema nurodęs „klausk eksperto“ ir lauk atsakymo į rūpimą klausimą čia.

Algirdas Č: kokie šiuo metu ir dar ilgai bus reikalingi IT studijų specialistai, kurie lengvai rastų darbą Lietuvoje, užsienyje ?

Iš esmės visos specialybės, susijusios su IT, yra perspektyvios, kadangi IT srities specialistai yra paklausūs tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Ypatingai šios srities specialistų trūksta į Lietuvą atėjus didelėms užsienio įmonėms, kurios iš darbo rinkos susirinko didelę dalį specialistų. Žvelgiant į ateitį (3–4 metų perspektyvą) galima numatyti, jog IT srities specialistų poreikis dar labiau turėtų didėti. Todėl siūlome rinktis patraukliausias pačiam studijas, tačiau būtina atsižvelgti ne tik į pirmais studijų metais dėstomus dalykus, bet ir į vėliau pasirenkamas specializacijas.

Žygimantas: mane domina eksporto inžinerijos studijų programos (KTU). Ko ten yra mokoma, kokį darbą aš galėčiau dirbti, baigęs šias studijas? Sakoma, kad ji yra labai perspektyvi, ar taip yra iš tikrųjų? Norėčiau atsakymą gauti kuo greičiau, nes jau spaudžia terminai  ir esu pasimetęs tarp eksporto inžinerijos ir pastatų energetikos.

Eksporto inžinerija yra mechanikos inžinerijos studijų krypties programa, todėl ją baigus yra suteikiamas mechanikos inžinerijos bakalauras. Absolventas turi įgyti eksporto ir mechanikos inžinerijos žinių, gebėti projektuoti gaminius ir įrenginius, atlikti jų konstrukcijų analizę, suprasti estetinio projektavimo ir logistikos principus, gebėti organizuoti integruotą gamybą ir produkcijos realizavimą. Taip pat turėtų įgyti įgūdžių rengti techninę dokumentaciją, kvalifikuotai bendrauti užsienio kalba ir dirbti tarptautinėse inžinierių bei vadybininkų komandose. Baigus studijas galima dirbti gamybos ir verslo įmonėse, atstovauti privačių ir valstybinių įmonių interesams, organizuoti gaminių ir įrenginių eksportą, diegti inovacijas. Plačiau apie šią specialybę galite pasiskaityti čia.

Didėjant gamybai, eksportui, ši specialybė gali būti labai perspektyvi, tačiau viskas priklausys nuo šalies ir pasaulio ekonominės situacijos. Studijas renkantis tarp eksporto inžinerijos ir pastatų energetikos siūlome atidžiau peržiūrėti pačias studijų programas ir pagal tai spręsti, kurią specialybę rinktis. Perspektyvumo požiūriu jos yra beveik viename lygmenyje (žvelgiant iš šiandienos perspektyvos), todėl vadovautis šiuo kriterijumi šiuo atveju nesiūlome.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius