Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukčių pažadai lengvatikiams: šiandien indų plovėjas, ryte – jau mokslų daktaras

Nesvarbu, jei šiandien esi tik indų plovėjas, rytoj gali būti universiteto profesorius. Tokį lengvatikių sapną tikrove paversti įsigudrinę sukčiai. Pastarieji siūlo tikrą diplomų „lobyną“. Lietuvoje siūloma įsigyti esą legalių užsienio universiteto diplomų, o štai viename užsienio tinklalapyje galima rasti ir galimybę „vienu banko pavedimu“ pabaigti vieną iš Lietuvos aukštųjų mokyklų. Ranka pasiekiamas net daktaro mokslinis laipsnis.
Studentai
Studetai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Lietuvoje siūlomi užsienio aukštųjų mokyklų diplomai

Nepaisant to, kad Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) jau anksčiau  kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl siūlomų pirkti diplomų internete atvejų, panašu, kad visų „gudruolių“ išgaudyti ar sudrausminti dar nepavyko. Tinklalapyje Skelbikas.lt yra pranešimas „Nebrangiai parduodu diplomus“.

„Nebrangūs diplomai, vidurinės, kolegijos ar universiteto. Galite pasirinkti specialybę. Siūlome tik užsienio šalių diplomus. Smulkesnė informacija – elektroniniu paštu“, – toks skelbimas „kabo“ minėtame tinklalapyje.

Stop kadras/Skelbimas internete
Stop kadras/Skelbimas internete

Pačių pardavėjų išsilavinimas kelia abejonių – skelbimas parašytas be lietuviškų raidžių. Prekės kaina nenurodyta. 15min.lt žurnalistė, prisidengusi susidomėjusios merginos vardu, pabandė susisiekti su pardavėjais nurodytu elektroninio pašto adresu, tačiau jokio atsakymo nesulaukė.

Užsienio tinklalapyje – Lietuvos aukštųjų mokyklų diplomai

Atsivėrus amerikiečių tinklalapį Registereddegree.com atsiveria tikras „galimybių rojus“. Siūlomi diplomai ne tik Lietuvos aukštųjų mokyklų, tačiau ir brolių latvių, estų. Taip pat galima įsigyti Lenkijos ir Ukrainos bei kitų valstybių aukštųjų mokyklų diplomų.

Laipsnį irgi galima rinktis – bakalauro, magistro, daktaro. Galima pasirinkti profesinį išsilavinimą, akimirksniu įgyti profesoriaus ar mokslinio bendradarbio, garbės daktaro ar garbės profesoriaus laipsnį.

„Nusipirk laipsnį jau dabar!“ – raginama tinklalapyje. Lengvatikiai gali ir pasimauti, skaitydami tokias panegirikas: „Konfidencialus, legalus, registruotas, oficialus, pripažintas“ ir t.t.

Norimą laipsnį užsisakyti galima, užpildžius anketą, kurioje prašoma vardo, pavardės, gimimo datos, asmens tapatybės dokumentų duomenų, lyties, kontaktinių duomenų. Reikia nuskanuoti savo asmens tapatybės dokumentus ir prikabinti prie užpildytos anketos. Toliau galima pasirinkti ir norimą laipsnį. Laipsnių kainos – nuo 150 iki 400 JAV dolerių (nuo 409 iki 1091 litų).

Stop kadras/Laipsnių kainos
Stop kadras/Laipsnių kainos

Galite rinktis „studijų“ pobūdį – tai sukčiams padės geriau suvokti jūsų poreikius ir parengti tinkamesnį jums dokumentą. Toliau prašoma kreditinės kortelės duomenų ir pateikiama visa puokštė papildomų prekių.

Pavyzdžiui, galite įsigyti rekomendacinį laišką apie jūsų pasiekimus aukštojoje mokykloje – 85 JAV doleriai (232 litai). Ir štai 2-3 savaitės ir priklausomai nuo jūsų lokacijos laikysite rankose neva legalų, tarkime, daktaro laipsnį. Tiesa pristatymas jums dar kainuos nuo 30 iki 95 JAV dolerių (nuo 82 iki 259 litų).

Lengvatikiams kartojama, kad „siekiant šio laipsnio“ nereikės nei „įdėti rašyti darbo, nei atlikinėti užduočių, nei laikyti egzaminų, nei dalyvauti paskaitose“. Be to, visas šis „gėris“ – už prieinamą kainą.

Tinklalapyje gausu tokių lozungų kaip „taip paprasta nusipirkti laipsnį!“, „esi pavargęs nuo ilgų studijų, kad pagaliau gautum diplomą, yra šios problemos išeitis – nusipirk laipsnį jau dabar!“.

Taip pat lengvatikiams kartojama, kad „siekiant šio laipsnio“ nereikės nei „įdėti rašyti darbo, nei atlikinėti užduočių, nei laikyti egzaminų, nei dalyvauti paskaitose“. Be to, visas šis „gėris“ – už prieinamą kainą.

„Jeigu perkate laipsnį, tai savaime nėra sukčiavimas. Tai klaidingas suvokimas. Yra akredituotų universitetų, kurie leidžia suinteresuotam asmeniui legaliai patekti į aukštosios mokyklos sąrašus, net jeigu negyvenate toje šalyje“, – toliau dumiamos akys minėtame amerikiečių tinklalapyje.

15min.lt žurnalistė, prisidengusi susidomėjusios merginos vardu, pabandė susisiekti su pardavėjais nurodytu elektroninio pašto adresu, tačiau gavo tik automatinį laišką, kad netrukus su ja bus susisiekta, tačiau net ir po keleto laiškų tai nebuvo padaryta.

Stop kadras/Gautas laiškas
Stop kadras/Gautas laiškas

Nors tinklalapyje raginama adresuoti visus klausimus, teigiant, kad nėra „kvailų klausimų“. Žadama atsakyti laikotarpiu nuo 24 iki 48 valandų. Tiesa, perspėjama, kad laiškų labai daug ir atsakymas gali užtrukti, „todėl kantrybės“.

R.Vaitkus: „Duok Dieve, kad neatsirastų gydytojo su padirbtu diplomu“

„Problema seniai žinoma. Yra padirbtų išsilavinimo pažymėjimų ir yra diplomų malūnų. Yra net tokių mokyklų, kurios, sakyčiau, netgi ir pusiau legalios. Kartais susiduriame su tuo, kad asmuo atsiveža iš kažkur pažymėjimą, kuris yra tikras, bet gautas iš tų malūnų. Jokių ten studijų realiai nėra vykusių arba vyksta tik bent kokia imitacija ir tas diplomas yra išduodamas. Tokius atvejus sunkiau susekti bet jau išmokome ir tai padaryti“, – antradienį 15min.lt sakė švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Rimantas Vaitkus
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Rimantas Vaitkus

Pasak viceministro, ŠMM į Generalinę prokuratūrą kreipėsi dar praėjusiais metais, tačiau tyrimui vadovavusi Vilniaus apylinkės prokuratūra nutraukė tyrimą.

„Matyt, remdamasi tuo, kad, kai vykdė tyrimą su pardavėju tokiu ponu Kulevičiumi, kuris valdė interneto svetainę, ir kuris sakė, kad darė tokį juoką. Gali pasikabinti esą tą diplomą ant sienos, pasitikėjimą didinti.

Čia jokio jis nusikaltimo neįžvelgiąs ir prokuratūra neįžvelgė jokio nusikaltimo. Jeigu tai būtų padirbtas diplomas tai būtų baudžiamasis nusikaltimas ir asmuo būtų persekiojamas pagal baudžiamojo proceso kodeksą. O čia jeigu yra fake'as, kaip anglai sako, padirbinys nemato nusikalstamos veikos jie“, – kalbėjo R.Vaitkus.

Už dokumentų klastojimą įstatymais numatyta laisvės atėmimo bausmė iki trejų metų, bauda arba areštas.

Pasak švietimo ir mokslo viceministro, šalyje puikiai veikia informacinė sistema. Kiekvienas diplomas turi apsaugos priemones, kaip to reikalauja Vyriausybės nutarimas.

„Dar reikia suderinti su dokumentų apsaugos institucijomis. Apsaugos priemonės – siūleliai, kažkokie ženklai ir pan. Galima labai aiškiai pamatyti, ar diplomas yra padirbtas, ar jis tikras. Galima atskirti realius daiktus nuo tikrų“, – teigė R.Vaitkus.

Galima labai aiškiai pamatyti, ar diplomas yra padirbtas, ar jis tikras, – teigė R.Vaitkus.

Vis dėlto didžiausią informaciją, pasak pašnekovo, teikia pačios aukštosios mokyklos.

„Jeigu, tarkime, mes gauname užklausas iš užsienio, kur asmuo pristato diplomus, mūsų klausia, ar tikrai toks ir toks ar tokia ir tokia baigė tais ir tais metais tam tikrą aukštąją mokyklą. Ir visais atvejais tai buvo realūs žmonės, kurie tikrai buvo, studijavo, įgijo išsilavinimą. Viskas gerai. Kai nėra gerai veikiančios informacinės sistemos tai galbūt tenka užklausti, bet kai ji veikia, gali pamatyti diplomų pavyzdžius ir diplomų priedėlius“, – komentavo R.Vaitkus.

Tai, kad diplomų pardavėjai pažymi, jog būsite įtrauktas į aukštosios mokyklos sąrašus, švietimo ir mokslo viceministras pavadino „rinkodara, tiesiog, kad žmonės pas juos pirktų“.

„Kainos juokingos. Akivaizdu, kad tai – visiški padirbiniai ir visiškas melas. Niekas, be abejonės, į jokias aukštąsias mokyklas nieko neįtraukia. Na, man bent nėra girdėta, kad tokia nusikalstama veika būtų padaryta“, – teigė R.Vaitkus. 

Jis prisiminė, kad būta atvejų, kai vienam universitete studentas padirbinėjo savo pažymius, įsilaužęs į duomenų bazę, kurioje surašyti visų studentų pažymiai.

„Bet visuomet mes turime ir popierines kopijas. Tokiu atveju jis buvo demaskuotas ir nubaustas už tai. Matote, informacinė sistema taip pat pateikia informaciją, kas ir kada buvo įėjęs į tą sistemą ir darė taisymus ir ne taip lengva padaryti“, – sakė švietimo ir mokslo viceministras.

Pašnekovas prisiminė ir dar vieną atvejį, kurį išgirdo per mokymus.

„Vokietijos buvo atvežtas pavyzdys, kai moteris, išklausiusi pirmosios pagalbos teikimo kursus, užsidėjusi latvišką gydytojos priėmimo antspaudą, kuris nurodo priėmimo valandas, ir dar kažkokį kitą antspaudėlį, bandė pateikti, kad ji yra baigusi slaugytojų mokyklą. Tokių padirbinių būna ir ne tik Lietuvoje“, – dalijosi prisiminimu švietimo ir mokslo viceministras, pridurdamas, kad „neduok Dieve, jeigu atsirastų koks gydytojas su padirbtu diplomu“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius