Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisėjas studento akimis: ne profesija, o gyvenimo būdas, nematytas ir kino filmuose

„Šiandien sutikome savo profesiją mylintį žmogų“, – tokius įspūdžius projekto „Diena su teisėju 2016“ dalyviai, Vilniaus universitete žurnalistiką studijuojanti Urtė ir teisės studentas Matas, dalijosi praleidę kelias valandas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo Aurelijaus Gutausko kabinete.
Studentai Matas Gudinavičius ir Urtė Karsakovaitė su teisėju Aurelijumi Gutausku
Studentai Matas Gudinavičius ir Urtė Karsakovaitė su teisėju Aurelijumi Gutausku

Leisdamas dieną su studentais teisėjas prisiminė įsimintiniausias bylas, patiriamą emocinį krūvį, vidinio įsitikinimo svarbą ir paprastą žmogiškumą, kuris keičia gyvenimus: „Byla mintyse visada keliauja su manimi ir atsiriboti nuo jos yra be galo sunku, tačiau tai darbas, kuris įprasmina tikrąją teisę“, – sakė teisėjas.

Visą lapkričio mėnesį vykusių susitikimų metu 70 projekto „Diena su teisėju 2016“ dalyvi apsilankė 17-oje šalies teismų ir susitiko su pusšimčiu šalies teisėjų.

Projekto dalyviai galėjo suskaičiuoti, kiek kavos puodelių per dieną išgeria teisėjas, sužinoti, kiek kilogramų sveria trijų tomų byla, apie ką kalbama teisėjų pasitarimo kambariuose, kaip elgiasi teisėjai, kai posėdžių salėje kyla įtampa.

Dauguma su teisėjais artimiau susipažinusių teisės ir žurnalistikos studentų liko nustebinti ir pabrėžė, jog teisėjas yra ne tik profesija – tai gyvenimo būdas, o teisėjai tokie patys žmonės kaip ir visi mes.

„Klausinėjome daug ir gana įkyriai. Džiaugėmės nuoširdžiais teisėjo atsakymais, paprastumu bei įkvepiančiu profesionalumu. Galime patvirtinti, kad arogancijos šiame Teisme (Lietuvos Aukščiausiajame Teisme, aut. past.) nėra“, – savo įspūdžiais dalijosi teisę studijuojantys Romanas Rokas Klingeris ir Gabrielius Matonis.

Organizatorių nuotr./Studentai Vilius Norvaiša, Justė Kačerauskaitė ir Karolina Krukovska su teisėju Eimučiu Misiūnu.
Organizatorių nuotr./Studentai Vilius Norvaiša, Justė Kačerauskaitė ir Karolina Krukovska su teisėju Eimučiu Misiūnu.

Studentas Vilius Norvaiša sakė, jog to, kas iš tiesų vyksta už teismo durų, neatspindi nei žiniasklaidai, nei kino filmai.

„Įsitikinau, kad teisėjas suinteresuotas žmogui padėti. Manau, jog šiandien teisėjas yra daug arčiau paprasto žmogaus, nei galbūt atrodė praeityje. Vien tai, jog privalo būti objektyvus, nešališkas, nedaro jo mažiau empatiško“,– sakė V.Norvaiša.

Jam antrino ir jaunuoliai, į teisėjo darbą pažiūrėję pro padidinimo stiklą: „Iš teisėjo valstybė ir visuomenė reikalauja labai daug, o jam duodama grąža yra ne tokia ir didelė. Pasirinkdamas šią profesiją, turi daug ką paaukoti“.

„Diena su teisėju“ plakatas
„Diena su teisėju“ plakatas

Kokias knygas skaito ir kokius filmus žiūri teisėjai? Kaip kovoja su stresu ir dideliu darbo krūviu? Kas motyvuoja pasirinktame kelyje? Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus projekto dalyviai pasirengę pateikti lapkričio 30 d. kino teatre Multikino vyksiančiame finaliniame projekto „Diena su teisėju 2016“ renginyje.

Renginio metu bus apdovanoti kūrybiškiausių studentų parengtų video klipų „Teisėjas studento akimis“ autoriai. Renginio svečių lauks geriausių darbų peržiūra, konkursai, muzikinė staigmena.

Daugiau informacijos apie finalinį projekto „Diena su teisėju 2016“ renginį rasite čia: http://www.teismai.lt/lt/naujienos/teisinis-svietimas/projektas-diena-su-teiseju/2640.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius