Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tėvų atstovai palaiko pedagogų streiką, moksleiviai ragina ieškoti diplomatinių priemonių

Tėvus vienijančios organizacijos atstovai palaiko mokytojų streiką, kaip teisėtą protesto formą, moksleivių atstovai sako, kad dėl streiko nukentės tik jie patys ir ragina ieškoti diplomatinių problemos sprendimo būdų.
Streikas mokykloje
Streikas mokykloje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Streikas

„Natūralu, kad ši forma tėvams yra ypač nepatogi. Tėvai, solidarizuodamiesi su mokytojais, šiandien turėtų ieškoti priemonių, kaip užimti vaikus, – BNS sakė Lietuvos tėvų forumo (LTF) pirmininkas Audrius Murauskas. – Bet nepalaikyti pedagogų mes negalime vien dėlto, kadangi tikrai matome, kad mokytojų profsąjungos ne vienerius metus šiuos klausimus aštriai kėlė, bet nebuvo į juos įsiklausoma.“

Jis taip pat pabrėžė, kad pedagogai rengdami streiką savo reikalavimus reiškia „teisėta forma“, nes kitos priemonės jau išnaudotos. Anot organizacijos vadovo, tėvai supranta, jog norint gauti kokybišką paslaugą, būtina kelti ir atlyginimus pedagogams.

„Net 4,3 proc. bendrojo vidaus produkto finansavimas nesiekia, kada iki krizės jis buvo net ir 6 procentai. ES vidurkis yra 6 proc. BVP. Akivaizdu, kad pinigų švietimui skiriama per mažai, reikia pripažinti, kad švietimas dabartinei valdžiai nėra prioritetas“, – kalbėjo A.Murauskas.

Vis dėlto, tėvų atstovo nuomone, vienodai kelti atlyginimus visiems pedagogams būtų „ekonomiškai nenaudinga ir neefektyvu“ - kaip išeitį jis siūlo steigti premijinius fondus ugdymo įstaigose.

„Pati mokyklos bendruomenė galėtų nuspręsti, kuriuos mokytojus papildomai finansuoti iš to fondo“, – svarstė A.Murauskas.

Lietuvos mokinių parlamento pirmininkė pirmininkė Indrė Pabijonavičiūtė streiką vertina skeptiškai sakydama, kad jis neturės realaus poveikio Vyriausybei, bet dėl to nukentės moksleiviai, vėliau turėsiantys prisivyti programą.

„Mes suprantame mokytojus, kad darbo užmokestis yra svarbu ir tai yra viena pagrindinių motyvacijų dirbant. Bet šitas streikas, manau, nepalies ministerijos, o pirmiausia palies moksleivius“, – sakė ji.

„Mokytojai turėtų išlikti solidūs ir parodyti, kaip galima spręsti problemas diplomatinėmis priemonėmis. Mes manome, kad streikas neduos naujų idėjų ir naujų problemos sprendimo būdų“, - pridūrė Moksleivių parlamento pirmininkė.

Tėvų forumo idėją dėl premijinių fondų ji įvertino kaip „gana logišką“, tačiau ar mokinių parlamentas ją palaikytų, anot I.Pabijonavičiūtės, priklausytų nuo realių tokios idėjos įgyvendinimo priemonių ir teisinių galimybių.

Pirmadienį pedagogams pradėjus neterminuotą streiką, Vyriausybės atstovai tikisi su profsąjungomis pasiekti greitą susitarimą.

Profesinės sąjungos teigia, kad streikas apims apie 300 mokyklų, dalyje jų streikuos visi mokytojai. Švietimo ir mokslo ministerija, remdamasi savivaldybių duomenimis, sako, kad pirmadienį streiką ketino pradėti per 200 mokyklų – ministerijos teigimu, tai sudaro 12 proc. švietimo įstaigų.

Mokytojai reikalauja, kad nuo rugsėjo būtų pradėta įgyvendinti algų kėlimo programa, be to, siekia, kad būtų atsisakyta per krizę įvestų vadinamųjų atlyginimų žirklių, kurios esą leidžia švietimo darbuotojams už tą patį darbą nustatyti nevienodą atlygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius