Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Transparency International“: netikrų akademinių laipsnių pardavimai pasaulyje auga

Švietimo sektoriaus atstovai pabrėžia nuolatinį „laipsnių malūnų“ (angl. „degree mills“), t.y. apgaulingų aukštojo mokslo institucijų, kurios išduoda netikrus akademinius laipsnius, augimą. Mokslininkų paskaičiavimais, prieš dvejus metus vien Šiaurės Amerikoje tokių institucijų-fantomų buvo virš tūkstančio, Europoje – šeši šimtai, dar aštuonių šimtų institucijų buveinių nepavyko nustatyti. Vien nuo 2010 iki 2011 metų tokių įstaigų skaičius pasaulyje išaugo 48 proc.
Studentai
Studentai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tai skelbiama šių metų „Transparency International“ pasaulinėje ataskaitoje, skirtoje korupcijai švietime. Įvairūs srities ekspertai atskleidžia švietimo sektoriaus pažeidžiamumą korupcijai, nepakankamai prižiūrimus finansinius srautus ir švietimo administravimo iššūkius įvairiose pasaulio valstybėse.

Ataskaita parodo įspūdingus akademinio nesąžiningumo pramonės mastus. Pavyzdžiui, iš tiesų neegzistuojantis Sent Regis (angl. Saint Regis) universitetas JAV Vašingtono valstijoje pardavė daugiau nei devynis tūkstančius netikrų akademinių sertifikatų žmonėms, kurie vėliau įsidarbino ir užėmė svarbius postus. Tarp šio universiteto „absolventų“ – atominės jėgainės darbuotojas, onkologijos ligų ekspertas ir CŽV darbuotojas. Kaip teigiama ataskaitoje, privačios mokyklos Tailande parduoda diplomus bet kam, kas sumoka už mokslą. Filipinuose teisėsaugos pareigūnai pradėjo ikiteisminius tyrimus prieš „diplomų malūnus“, kurie rengė būsimuosius lakūnus. Katė, vardu Colby Nolan, yra gavusi verslo magistro laipsnį, o internete lengva rasti dar bent tuziną naminių gyvūnų, gavusių netikrų mokslo diplomų.

„Lietuvoje dažniausiai diskutuojame ne apie diplomų, o akademinių darbų pirkimą. Lietuvos studentų sąjungos duomenimis, net trečdalis studentų teigia, kad tai yra paplitę aukštosiose mokyklose. Nors šiuo metu rašto darbų rašymas kitiems yra teisėta veikla, atėjo laikas apsispręsti, ar mes iš tiktųjų norime tai toleruoti. Universitetų administracijos ir dėstytojai turėtų skirti daugiau dėmesio rašto darbų rašymo priežiūrai. Visuomenės lyderiai turėtų aiškiai pasakyti, kad akademinis sukčiavimas nėra toleruotinas“, –  teigia „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

2013 m. Pasaulinio korupcijos barometro duomenimis, 40 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad švietimo sistema yra korumpuota. 2011 m. „Transparency International“ Lietuvos skyriaus akademinio sąžiningumo tyrimo duomenimis, beveik pusė (47 proc.) Lietuvos moksleivių teigia, kas mokyklose yra paplitęs nesąžiningas elgesys, 88 proc. jų yra nusirašinėję nuo kito mokinio. Universitetuose nusirašyti yra davę 72 proc. studentų, 60 proc. – patys nusirašė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius