-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Work and Travel“. Kas, kaip ir su kuo?

Pasaulio lietuvių centras (PLC) skatina studentus dalyvauti įvairiose jų vykdomose programose ir tokiu būdu įgyti patirties bei žinių tam, kad išsilavinimas būtų kuo platesnis, o karjera – įspūdingesnė. PLC siūlomų programų dėka turėsi galimybę užsidirbti pinigų, pakeliauti po svečią šalį, susipažinti su vietos kultūra ar net susirasti naujų draugų!
„Work and Travel“. Kas, kaip ir su kuo?
„Work and Travel“. Kas, kaip ir su kuo? / Studentas.lt nuotr.
Temos: 2 Darbas Studentai

Kodėl „Work and Travel“?

Programa „Work and Travel“ yra patikima, turinti penkiolikos metų patirtį, aktyvesniems studentams jau gerai žinoma ir pažįstama. Šiemet net 80 procentų išvykusių studentų pasinaudojo būtent „Work and Travel“ programa. Dvejojantiems pasinaudoti šia programa reikėtų gerai įvertinti visus argumentus už ir prieš.

Visų pirma, „Work and Travel“ programa siūlo Tau ne tik įspūdžius, darbą, bet ir visokeriopą pagalbą užsienio šalyje. Programos rengėjai, vadinami sponsoriais, yra atsakingi už Tave: jie padeda susitvarkyti vizą, socialinį draudimą, kelionės bilietus ir įvairius dokumentus, reikalingus kitoje šalyje. Dar daugiau, esant nesklandumams darbe studentas bet kuriuo metu gali kreiptis į programos rengėjus, prašydamas naujos darbo vietos. Žinoma, pirmiausia turėsi nurodyti priežastis, kurios Tavęs netenkina. Jei pastarosios rimtos, darbą lengvai pakeis. Priešingu atveju visuomet turi galimybę pats susirasti Tavo lūkesčius atitinkantį darbą, kas yra visiškai įmanoma.

„Work and Travel“ siūlo rinktis įvairias užsienio šalis: Jungtines Amerikos Valstijas (JAV), D. Britaniją, Graikiją ar net Kanadą. Tiesa, neseniai pasirodžiusi programa „Work and Study Canada“ – puikus pasirinkimas norintiems ne tik padirbėti, bet ir studijuoti užsienio šalyje. Skirtingai nuo kitų „Work and Travel“ programų, šioje programoje 50 procentų laiko yra skiriama studijoms. „Work and Study Canada“ programa padės Tau pagilinti anglų kalbos žinias bei įgyti darbinės patirties.

Kur dirbsiu? Kur gyvensiu? Ar man tai kainuos?

Populiariausios „Work and Travel USA“ programos dalyviai turi platų darbų sąrašo pasirinkimą. Žinoma, nereikėtų vėlintis ir mąstantiems išvažiuoti pagal šią bei kitas siūlomas programas kelione derėtų pradėti rūpintis jau dabar. Priešingu atveju siūlomų darbų sąrašas gerokai sutrumpės.

Siūlomų darbų pobūdis įvairus: vaikinams dažnai siūloma dirbti vežikais arba krovikas, o tiek merginos, tiek vaikinai vasaros sezono metu dirba turizmo, žemės ūkio ar aptarnavimo sektoriuose. Tiesa ta, jog darbai Amerikoje primena darbus Lietuvoje vasaros sezono metu. Ir darbo intensyvumas, pavyzdžiui, lauko kavinėse ar viešbučiuose labai priklauso nuo laiko. Nenuostabu, kad intensyviausi būna liepos ir rugpjūčio mėnesiai.

Visgi nereikėtų viltis lengvai ir greitai praturtėti. Pragyvenimo išlaidos Amerikoje kur kas didesnės nei Lietuvoje. Teks gerai paskaičiuoti, kad gaunamo atlyginimo užtektų ne tik promogoms, būstui, bet ir juodai dienai. Vyrauja nuomonė, kad atlyginimo dydis priklauso ir nuo vietos, kurioje dirbi. Tikra tiesa. Darbai šiaurinėje Amerikos dalyje, Aliaskoje, Masačiusetse yra kur kas geriau apmokami. Svarbus faktorius ir tas, kad šiose valstijose pragyvenimo lygis pigesnis negu kitose, pavyzdžiui, Kalifornijoje.

Tiesa, dar šis bei tas, ką turėtum žinoti apie apgyvendinimo sąlygas: programos rengėjai neįsipareigoja parūpinti Tau gyvenamosios vietos. Ją, žinoma, gali pasiūlyti Tavo darbdavys, rekomenduoti programos rengėjai, bet gali būti ir taip, kad gyvenamosios vietos teks ieškoti pačiam.

Kiek didesnis trūkumas – pradinis paties studento įnašas, nes jis pats turi nusipirkti kelionės bilietą, apmokėti gyvenimo išlaidas pirmąsias kelias savaites iki tol, kol gaus savo pirmąjį atlyginimą. O kainos dažnai svyruoja. Šiuo metu yra taikomos įvairios nuolaidos skirtingoms programoms. Reikia tik sekti naujienas ir esant progai priimti išūkį bei keliauti semtis naujos patirties.

Jei jau pasiryžai...

Ir visgi, jei įvertinai visus argumentus už ir prieš bei tvirtai nusprendei, kad „Work and Travel“ programa kaip tik Tau, pradėk dokumentų tvarkymą ir pasiruošimą į įspūdžių kupiną kelionę jau dabar! Visą reikiamą informaciją apie programos trukmę, keliamus reikalavimus ir reikalingus dokumentus gali nesunkiai rasti internetinėse svetainėse www.lwc.lt bei www.ewc.lt. Visi susidomėję programos teikiamomis galimybėmis taip pat laukiami Pasaulio Lietuvių Centro patalpose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Ir dar šis bei tas...

Žinai, kas yra kultūrinis šokas? Jei ne, tuomet yra didelė tikimybė, kad palikęs gimtąjį kraštą sužinosi. Daugelis išvykusiųjų skirtingai reaguoja į pakitusią aplinką. Aišku viena – naujų įspūdžių bus per akis: nauja kultūra bei žmonės praplės Tavo akiratį, įgysi neįkainojamos patirties ir, žinoma, pasitikėjimo savimi. Na, tai visgi kur žadi praleisti artimiausią vasarą?

Skaityk Studentas.lt!

Pasinaudojai „Work and Travel“ programa? Pasidalink savo įspūdžiais su kitais. Savo pasakojimą ir keletą nuotraukų siųsk el. paštu studentai@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius