-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 28 /13:21

Paskelbus konkursą Vyčio skulptūrai, Vilniaus meras sako, kad jis turi būti skelbiamas valstybės

„Vyčio paramos fondas“ penktadienį pranešė skelbiantis konkursą dėl Vyčio skulptūros Lukiškių aikštėje. Vilniaus miesto meras savo ruožtu dėl paminklo kreipėsi į prezidentę ir ministrą pirmininką ir teigia, kad konkursą turėtų organizuoti valstybės ar savivaldybės institucija.
Vilniaus miesto savivaldybė
Vilniaus miesto savivaldybė / Sauliaus Žiūros nuotr.

„Paminklo „Vytis“ pastatymas Lukiškių aikštėje turi išskirtinę reikšmę Lietuvos visuomenei ir Vilniaus miesto gyventojams dėl aikštės sakralumo, reprezentatyvumo ir šiuolaikinių poreikių. Paminklo konkursas turi būti viešas. Visiems norintiems asmenims ar jų įsteigtiems fondams turi būti sudaryta galimybė prisidėti prie iškilios idėjos įgyvendinimo proceso, taip pat ir finansiniais ištekliais”, – savivaldybės pranešime teigia Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Mero nuomone, sprendimas dėl viešo konkurso sąlygų, organizavimo, konkurso finansavimo bei paminklo statybos darbų turi būti priimtas valstybės lygiu, pritarus Lietuvos 100-mečio minėjimo programos įgyvendinimo koordinacinei komisijai. Paminklo pastatymo organizatorius, konkurso sąlygos, pats konkursas ir jo finansavimo modelis taip pat turėtų būti pristatyti visuomenei.

„Vyčio paramos fondo“ atstovas Vilius Kavaliauskas BNS sakė, kad konkursą organizacija skelbia, nes ilgiau delsti, pasak jo, negalima, kad skulptūrą būtų spėta pastatyti iki Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo 2018 metais.

Kaip nurodo savivaldybė, „Vyčio paramos fondas“ ir kiti esantys ar naujai susikūrę fondai turi turėti galimybę dalyvauti procese dėl Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir pritaikymo šventiniams renginiams bei Vyčio skulptūros pastatymo.

„Vyčio paramos fondo“ atstovas Vilius Kavaliauskas BNS sakė, kad konkursą organizacija skelbia, nes ilgiau delsti, pasak jo, negalima, kad skulptūrą būtų spėta pastatyti iki Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo 2018 metais.

„Kokio įgaliojimo reikia pilietinei iniciatyvai? Mes dvejus metus apie tai šnekame. Kadangi valstybė nieko nedaro, turime savivaldybės raštą, kad jie nieko neketina ir kad visa tai yra Vyriausybės reikalas“, – sakė jis.

V.Kavaliauskas teigė, kad fondas stengėsi bendradarbiauti su savivaldybe, siūlė jai tvirtinti konkurso nuostatus ir jo komisijos pirmininku būti Vilniaus merui, tačiau nesulaukę palaikymo, iniciatyvos imasi patys.

Lukiškių aikštė turėtų būti atnaujinta iki šių metų pabaigos.

Kaip skelbta „Valstybės žiniose“, beveik 2,1 mln. eurų vertės konkursą laimėjo mažiausią kainą pasiūliusi įmonių grupė – „Infes“, „Ekstra statyba“ ir „Pamario restauratorius“.

Aikštėje, pagal savivaldybės numatytas sąlygas, turės būti įrengtas 5 tūkst. kvadratinių metrų kietos dangos plotas, numatyta vieta paminklui kovotojų už Lietuvos laisvę atminimui įamžinti.

Rangovai turės ne tik sutvarkyti aikštę, bet ir pasiūlyti paminklo pobūdį, t. y. ar jis turėtų būti horizontalus, ar vertikalus, numatyti, kokio dydžio, medžiagos jis turėtų būti.

Sutvarkyti Lukiškių aikštę numatyta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo plane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius